GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prvo plinarsko društvo otkupljuje dug Dalekovoda

Prvo plinarsko društvo otkupljuje dug Dalekovoda
NESLUŽBENO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2019 / 16:51
Autor: SEEbiz / Lider
ZAGREB - Prvo plinarsko društvo (PPD) otkupljuje dug Dalekovoda. 

Informacija je to koja je Lideru potvrđena iz dva neovisna izvora. Naime, PPD pregovara oko otkupa duga. Štoviše, navodno je ta transakcija riješena, odnosno dug je otkupljen. 

Poslali smo upit Upravi Dalekovoda, na čijem čelu je Tomislav Rosandić, s pitanjem - je li Uprava Dalekovoda dobila informaciju o ustupu duga PPD-u, a odgovorili su da 'kao kompanija listana na Zagrebačkoj burzi, Dalekovod u svom poslovanju poštuje odredbe Zakona o tržištu kapitala i druge primjenjive propise te u skladu s tim redovito objavljuje relevantne informacije vezane uz poslovanje koje utječu ili bi mogle utjecati na cijenu financijskog instrumenta uvrštenog na uređeno tržište'.

Iz PPD-a, odnosnosno iz grupacije Energia naturalis na pitanje pregovaraju li s Dalekovodom oko otkupa duga te 'ulaze' li u vlasničku strukturu Dalekovoda, nisu pismeno odgovorili. Samo su kratko poručili kako nikada nisu niti će ikada biti suvlasnik Dalekovoda. 

Sada se tu otvaraju mnoga pitanja, najviše ona špekulativna. Naime, možda ENNA grupa neće izravno biti suvlasnik, odnosno dioničar Dalekovoda, ali možda budu jednom bili vlasnici tvrtke Konsolidator koja je gotovo 61-postotni vlasnik. Podsjetimo, početkom 2014. godine Konsolidator, što je tvrtka koju su osnovali Fond za gospodarsku suradnju Nexus FGS i Zagreb Montaža, dokapitalizirao je Dalekovod sa 150 milijuna kuna. A dvije godine prije toga, Dalekovod je zbog problema morao u postupak predstečajne nagodbe. A to jer bio prvi veliki slučaj predstečajne nagodbe i na njemu su se 'lomila mnoga koplja'. Ipak, Dalekovod se uspio 'isčupati'.

Ono što je ključno u cijeloj priči jest da je prošlo pet godina otkada je Konsolidator postao suvlasnik Dalekovoda i sada dolazi vrijeme za prodaju. Naime, kao i kod svih private equity fondova, ulagačka strategija traje u pravilu između pet i sedam godina. U tom razdoblju kompanija u kojoj je PE fond se restrukturira i priprema za prodaju novome vlasniku, u većini slučajeva je riječ o strateškom partneru.

Iako PPD, odnosno ENNA grupa, kako kažu, nisu niti će biti suvlasnik Dalekovoda, postavlja se pitanje koja je funkcija odnosno što znači otkup tog duga. Prema nerevidiranim nekosolidiranim podacima Dalekovoda sa Zagrebačke burze, na dan 30. rujna imaju 405,8 milijuna kuna dugoročnih obveza od čega su 340 milijuna obveze prema bankama i drugim financijskim institucijama te 369,7 milijuna kuna kratkoročnih obveza od čega se 159 milijuna odnosi na obveze prema dobavljačima. Što je i koliko od toga otkupljeno, nije nam poznato. 

Tagovi: Prvo plinarsko društvo, Dalekovod, Energia Naturalis, konsolidator, Tomislav Rosandić
PROČITAJ I OVO
Vučković o Požgaj grupi i Hrvatskim šumama: U tijeku dodatna revizija
REAKCIJE
Vučković o Požgaj grupi i Hrvatskim šumama: U tijeku dodatna revizija
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je kako je u tijeku dodatna revizija javnog poziva koji se odnosi na prijavu Požgaj grupe vezano uz nepotpisivanje ugovora s Hrvatskim šumama za nabavu drvne sirovine za ovu godinu, a rezultati revizije se očekuju sutra.
Fortenova pokrenula prinudni otkup akcija u Dijamantu
OTKUP
Fortenova pokrenula prinudni otkup akcija u Dijamantu
ZRENJANIN – Fortenova Grupa je pokrenula prinudni otkup akcija „Dijamanta“, a za svaku od 10.265 akcija biće plaćeno po 34,3 hiljade dinara, objavljeno je danas.
Hanfa kod osam leasing društava utvrdila nezakonitosti i nepravilnosti u postupanju
LEASING
Hanfa kod osam leasing društava utvrdila nezakonitosti i nepravilnosti u postupanju

ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u izvanrednom nadzoru 9 leasing društava, koja pokrivaju više od 90 posto ukupne imovine tog tržišta u Hrvatskoj, utvrdila je nezakonitosti i nepravilnosti pri izračunu kamatnih stopa kod njih osam, procijenivši da je nepravilnostima obuhvaćeno više od 50 tisuća ugovora o leasingu.

Airbus najavljuje reorganizaciju proizvodnje zrakoplova
NAJAVE
Airbus najavljuje reorganizaciju proizvodnje zrakoplova
TOULOUSE - Europski zrakoplovni koncern Airbus najavio je veliku reorganizaciju proizvodnje zrakoplova u Njemačkoj i Francuskoj, izdvajajući proizvodnju dijelova trupa kao osnovni dio poslovanja grupe.
Kineski Guangzhou Baiyun je najprometniji aerodrom na svijetu u 2020.
PROMJENE
Kineski Guangzhou Baiyun je najprometniji aerodrom na svijetu u 2020.
NEW YORK - Međunarodni aerodrom Hartsfield-Jackson u Atlanti izgubio je titulu najprometnijeg u svijetu nakon 23 godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE