GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

PwC: Prognoze direktora za ovu godinu su optimističnije, ali oprez ostaje

PwC: Prognoze direktora za ovu godinu su optimističnije, ali oprez ostaje
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2024 / 16:14
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Nakon prošlogodišnjeg rekordnog pesimizma, ove godine među predsjednicima i direktorima dolazi do značajnog obrata u suprotnom smjeru, pokazuje istraživanje PricewaterhouseCoopersa (PwC).

Ipak, povjerenje u dugoročnu budućnost još je krhkije nego prošle godine, a tvrtke ističu važnost temeljite transformacije.

Nakon manje obećavajuće prošle godine, kada je 18 posto ispitanika vjerovalo u globalni rast, ove je godine udio pozitivnih stavova porastao na 38 posto. Istraživanje je također pokazalo trend porasta povjerenja u Sloveniji, gdje je prošle godine bilo optimistično 13 posto ispitanika, a ove godine su se optimistična očekivanja glede globalnog rasta gotovo utrostručila na 34 posto, rekla je Sanja Savič, direktorica PwC-ovog odjela za pravne usluge na današnjem predstavljanju rezultati istraživanja u Ljubljani.

Ipak, prema njezinim riječima, povjerenje u dugoročnu budućnost još je krhkije nego lani. Otprilike polovica rukovoditelja ne vjeruje da će njihova tvrtka biti uspješna u sljedećih deset godina bez temeljite transformacije jer tehnološki i klimatski pritisci vrlo brzo eskaliraju. “U Sloveniji je ta ocjena još zaoštrenija. 45 posto direktora u svijetu, a čak 59 posto u Sloveniji, sumnja da će njihova tvrtka preživjeti sljedećih deset godina ako ostanu na sadašnjem poslovnom putu”, rekla je.

Kako ističu iz PwC-a, retrospektivna usporedba pokazuje da su ovogodišnje prognoze gospodarskog rasta povratak na procjene iz vremena prije korone.

"Krivulja ukazuje na povratak umjerenosti nakon razdoblja ekstremnih padova i porasta prije, tijekom i nakon pandemije", napisali su. Slovenski predsjednici uprava i direktori prvi su put sudjelovali u istraživanju 2019.

Prema rezultatima istraživanja, najistaknutija mjera u području zelene tranzicije je energetska učinkovitost, kako kod nas, tako i u svijetu. Istodobno, četiri od deset direktora u svijetu, odnosno tri od deset u Sloveniji, navode da su pristali na niže povrate zbog klimatski prihvatljivih ulaganja.

Povjerenje u potencijal generativne umjetne inteligencije u Sloveniji je nešto niže nego na globalnoj razini, a slovenski direktori također manje vjeruju u veće prihode zahvaljujući umjetnoj inteligenciji.

Kako je ocijenila izvršna direktorica Udruge Manager Petra Juvančič, godine neizvjesnosti i šokova potaknule su gospodarstvo da bude otpornije i spremnije na promjene.

"Međutim, izazovi su i dalje veliki jer se nalazimo u ključnom razdoblju transformacije", istaknula je.

Glavni inhibirajući čimbenici razvoja poslovnog okruženja i dalje su administrativne prepreke, a problem i dalje predstavlja nepredvidivost regulatornog okvira. Ne smije se zanemariti ni demografska slika koja se već očituje u vidu nedostatka radne snage, rekla je.

U ovogodišnjem globalnom istraživanju, koje je 27. po redu, sudjelovalo je 4.702 predsjednika uprava iz 105 zemalja, uključujući 41 iz Slovenije. Proveden je u listopadu i studenom prošle godine.

Tagovi: pwc, istraživanje, direktori, sanja savič, geopolitika
PROČITAJ I OVO
Dvanaest ozlijeđenih zbog turbulencije na letu Qatar Airwaysa za Dublin
PROBLEMI
Dvanaest ozlijeđenih zbog turbulencije na letu Qatar Airwaysa za Dublin
DOHA - Dvanaest osoba koje su putovale letom Qatar Airwaysa iz Dohe za Irsku ozlijeđeno je tijekom turbulencije, priopćila je danas zračna luka Dublin, dodajući da je zrakoplov sletio sigurno i prema planu.
3. maj u velikim problemima
BRODOGRADNJA
3. maj u velikim problemima
RIJEKA - Sve što se zna jest da »Algoma Endeavour« mora biti završen do početka rujna, što je zadnji rok u kojem se ovaj brod mora otisnuti na preplov Atlantika.
Wizz Air reže broj zimskih letova u bazama u Skoplju i Beogradu
REZOVI
Wizz Air reže broj zimskih letova u bazama u Skoplju i Beogradu
SKOPLJE - Wizz Air je nastavio smanjivati frekvencije u svojim bazama za nadolazeću zimsku sezonu 2024./25., koja počinje 27. listopada, dok flota A320neo-obitelji prijevoznika prolazi inspekcije zbog proizvodnih problema s motorima.
Aerodrom Nikola Tesla usporio rast u travnju
USPORAVANJE
Aerodrom Nikola Tesla usporio rast u travnju
BEOGRAD - Beogradska zračna luka, kojom upravlja koncesionar VINCI, tijekom travnja bilježi rekordan promet putnika, ali s najmanjom stopom rasta u tekućoj godini.
Kakve su aranžmane Telekom i EPS potpisali u Italiji?
SPORAZUMI
Kakve su aranžmane Telekom i EPS potpisali u Italiji?
BEOGRAD - Tokom Poslovnog foruma Italije i Srbije u Trstu je potpisano više međudržavnih ugovora i sporazuma, ali i ugovora između italijanskih grupacija i srpskih kompanija. Među njima su i sporazumi vezani za novo zaduživanje Telekoma Srbije i Elektroprivrede Srbije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE