GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radnici Brodotrogira traže plaće ispred škvera; uprava im nudi rad za Brodotrogir Cruise

Radnici Brodotrogira traže plaće ispred škvera; uprava im nudi rad za Brodotrogir Cruise
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2020 / 12:57
Autor: SEEbiz / H
TROGIR - Zbog neisplate dviju plaća dvadesetak radnika B.T.HULL- a, koji posluje u sklopu grupe Brodotrogir, u petak je prosvjedovalo pred brodogradilištem tražeći svoje plaće, nakon čega im je uprava ponudila da rade za Brodotrogir Cruise.

Radnici okupljeni pred škverom rekli su novinarima kako traže da počnu raditi ili, ako nema posla, da se proglasi stečaj poduzeća, pa da dobiju otpremnine i sve što ih zakonski ide.

Njihova agonija već dugo traje, kažu, ne mogu prehraniti svoje obitelji, nemaju od čega plaćati račune, brojni od njih su u kreditima i ne znaju kako dalje.

Nakon završetka dvosatnog prosvjeda predstavnici radnika razgovarali su s upravom Brodotrogira, a nakon sastanka direktor Brodotrogira Mateo Tramontana rekao je da radnicima nisu isplaćene zadnje dvije plaće, danas im je Agencija za zaštitu radničkih potraživanja isplatila naknadu za lipanj, dok će im za tjedan dana biti isplaćen i iznos za srpanj.

"Danas smo pozvali 54 radnika da dođu na posao u Brodotrogir Cruise, gdje će raditi kao ustupljeni radnici s obzirom da u B.T. HULL- u nema posla. Tamo će direktno primiti plaće i raditi u škveru. Tijekom dana ćemo pripremiti dokumentaciju i sve što je potrebno kako bi se to u ponedjeljak potpisalo", kazao je Tramontana.

Upitan što će biti s preostalim radnicima iz B.T.HULL- a odgovorio je kako je njih troje ili četvero već ranije dobilo otkaz jer se doznalo da rade u Njemačkoj, a nisu se nikome javili, dok je 17 preostalih radnika u postupku zbrinjavanja.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) Siniša Kosić upozorio je da radnici samostalnog poslovnog subjekta B.T.HULL- a nemaju kolektivni ugovor jer je raskinut na razini Brodotrogira i da su im plaće bitno smanjene, pa će u slučaju stečaja imati manja potraživanja.

Sindikat je tražio da radnici barem dobiju minimalne plaće u iznosu od 3250 kuna od Agencije za zaštitu radničkih potraživanja, a prvi iznos će im biti isplaćen već danas, potvrdio je.

"Ljudima treba dati ono što si im dužan i ako nema posla to treba jasno reći, a ne da su oni formalno u radnom odnosu. Ako se ne može poslovati neka se proglasi stečaj i radnicima daju otpremnine", kazao je Kosić dodavši da se radi o 80-tak radnika.

Joško Franić (SMH) upozorio je da su radnici tri mjeseca dobivali plaće kao potporu od države radi koronavirusa, a sada su dobili tri minimalca, pa im tako poslodavac nije davao plaću.

"S obzirom da se radi o poduzeću koje je osnovano s 20.000 kuna, pitanje je što će biti sa stečajnom masom i kako će se naplatiti. Osim toga, smanjivanjem plaća smanjuje im se prosjek za odlazak u mirovinu, bolovanje i otpremnine", kaže Franić.

Tagovi: Brodotrogir, Brodotrogir Cruise, Sindikat metalaca Hrvatske, Mateo Tramontana, Siniša Kosić
PROČITAJ I OVO
Internetska trgovina poduprla rezultate britanskog DS Smitha
POTPORA
Internetska trgovina poduprla rezultate britanskog DS Smitha
LONDON - Britanski proizvođač ambalaže DS Smith, vlasnik tvornice Belišće, izvijestio je da mu je dobit poskočila u drugoj polovini financijske godine zahvaljujući snažnoj potražnji za ambalažom u razdoblju procvata internetske trgovine.
Pfizerovo i AstraZenecino cjepivo učinkovito protiv delta varijante koronavirusa
CJEPIVO
Pfizerovo i AstraZenecino cjepivo učinkovito protiv delta varijante koronavirusa
NEW YORK - Cjepiva protiv covida-19 koja su razvili Pfizer/BioNTech i AstraZeneca općenito su učinkovita protiv delta i kapa varijanti koronavirusa, koje su prvi put identificirane u Indiji, pokazalo je novo znanstveno istraživanje.
D-Marin proširio svoju mrežu marina na Tribunj
MREŽE
D-Marin proširio svoju mrežu marina na Tribunj
ZAGREB - D-Marin grupa proširila je svoju mrežu marina na Marinu Tribunj, četvrtu destinaciju u hrvatskom klasteru i 15. lokaciju u svom portfelju ekskluzivnih nautičkih destinacija na Sredozemlju i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, priopćeno je u srijedu iz te grupe.
Marina Punat kreće u velike investicije
INVESTICIJE
Marina Punat kreće u velike investicije
PUNAT - Marina Punat Grupa u velikoj se mjeri, barem što se tiče investicija, priprema za osiguravanje infrastrukture prijeko potrebne za prihvat brodova koji ostavljaju manji otisak u prirodi, kao i za podizanje kvalitete usluge i ponude gostima marine i hotela.
Razmišljate da postanete vlasnik bankomata? Evo što trebate znati.
BANKOMATI
Razmišljate da postanete vlasnik bankomata? Evo što trebate znati.
ZAGREB - Dolaskom toplijeg vremena i procjepljivanjem Covid kriza kao da je malo posustala pa se mnogi aktivno pripremaju za turističku sezonu, a neki razmišljaju i o širenju svog poslovanja kroz nove investicije, od kojih su neke i bankomati, primjereni posebno za one trgovce koji se nalaze na prometnim pozicijama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE