GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radnici Krušika najavljuju štrajk

Radnici Krušika najavljuju štrajk
ŠTRAJK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2020 / 09:06
Autor: SEEbiz / Danas.rs
VALJEVO - Radnici Krušika ni juče, uprkos najavi poslovodstva, nisu dobili prvi deo zarade, odnosno akontaciju za prošli mesec, koja je trebalo da im bude isplaćena 14. februara.

Zbog kašnjenja akontacije i ukupne situacije u Krušiku, koju već mesecima karakterišu veliki dugovi i gubici i armija prekobrojnih radnika, rukovodstva sva četiri fabrička reprezentativna sindikata – Samostalnog, UGS Nezavisnost, Sloga I ASNS, u ponedeljak ujutro će posetiti generalnog direktora fabrike Vladana Lukića.

Sindikalci Krušika planiraju da povedu i predstavnike svojih beogradskih centrala, sa kojima će nešto kasnije da najave štrajk upozorenja zaposlenih u tom preduzeću, i da obaveste javnost o trenutnoj situaciji u toj valjevskoj fabrici.

– Sekretarica generalnog direktora fabrike upravo nas je obavestila da će plate da nam budu isplaćene u utorak. Bez obzira na to obećanje ne odustajemo od štrajka upozorenja – rekli su juče našem list predstavnici zaposlenih u Krušiku.

Ističu da će u ponedeljak javnosti da predoče da su gubici Krušika premašili 50 miliona dolara, da ugovora o prodaji proizvoda te fabrike nema, da poslovanje preduzeća opterećuje i veliki broj partijski zaposlenih radnika. U ponedeljak bi, kako saznajemo, trebalo da bude održana i sednica fabričkog Nadzornog odbora, koji će takođe razmatrati aktuelnu finansijsku situaciju u Krušiku.

Radnicima Krušika inače, po prvi put u minulih 16 godina, nisu na vreme isplaćene akontacije plata za prethodni mesec. Sagovornici našeg lista tvrde da na jednom od fabričkih računa ima tek oko 700.000 dinara, što nije dovoljno ni za isplatu sedam inženjerskih zarada, a kamoli za plate oko 3.200 radnika koliko ih je, što za stalno, što na određeno angažovano u preduzeću.

– Prema važećim zakonskim propisima, fabrika može na određeno vreme da angažuje do 10 odsto od ukupnog broja stalno zaposlenih. Krušik ima oko 1.200 stalno zaposlenih, pa je, da je poštovan zakon, mogao da ima najviše 120 angažovanih „ugovoraca“, a ne više od 2.000 koliko ih je dovedeno u vreme dok je Krušikom rukovodio Mladen Petković, navode u Krušiku.

Podsećaju da su menadžment i Nadzorni odbor fabrike nedavno predlagali da između 1.200 i 1.400 prekobrojnih bude otpušteno odmah, ili uz socijalni program. Predlog o trenutnom otpuštanju nije dobio podršku vlasti, dok sindikati nisu pristali na socijalni program.

Tagovi: Krušik, štrajk, Vladan Lukić, UGS Nezavisnost
PROČITAJ I OVO
Alitalia neće obnavljati letove za Beograd i Podgoricu do marta 2021.
LETOVI
Alitalia neće obnavljati letove za Beograd i Podgoricu do marta 2021.
RIM - Italijanska aviokompanija Alitalia neće tokom predstojeće zime obnoviti saobraćaj od Rima do Beograda i Podgorice, objavio je portal EX-YU Aviation News.
Ryanair smanjuje kapacitete za petinu zbog ograničenja putovanja
OGRANIČENJA
Ryanair smanjuje kapacitete za petinu zbog ograničenja putovanja
DUBLIN - Irska zrakoplovna kompanija Ryanair izvijestila je u petak da će u listopadu smanjiti kapacitete za petinu budući da su europske vlade naprasno počele ograničavati putovanja kako bi suzbile pandemiju koronavirusa.
UNICEF u saradnji sa NIS-om donirao dodatnih 50 protokomera zdravstvenim ustanovama u Srbiji
HUMANO
UNICEF u saradnji sa NIS-om donirao dodatnih 50 protokomera zdravstvenim ustanovama u Srbiji
BEOGRAD - UNICEF je dostavio 50 protokomera Kliničkom centru Srbije i KBC Dragiša Mišović.
Na snazi ugovor EK-a i tvrtki Sanofi i GSK o 300 milijuna doza cjepiva
CJEPIVO
Na snazi ugovor EK-a i tvrtki Sanofi i GSK o 300 milijuna doza cjepiva
BRUXELLES - Ugovor između tvrtki Sanofi i GSK i Europske komisije, koji je u petak stupio na snagu, omogućit će svim državama članicama EU-a nabavu do 300 milijuna doza cjepiva, objavila je u petak Komisija.
Merlot Festigia 2016 zlatna na natjecanju Concours Mondial de Bruxelles
USPJESI
Merlot Festigia 2016 zlatna na natjecanju Concours Mondial de Bruxelles
ZAGREB - Merlot Festigia 2016 Vina Laguna osvojilo je zlatnu medalju na Concours Mondial de Bruxelles i jedino je vino iz Hrvatske koje je na tom prestižnom vinskom natjecanju okrunjeno zlatnom medaljom, a Malvazija Istarska Riserva Vižinada 2015 nagrađena je srebrnom medaljom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE