GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radnici Krušika najavljuju štrajk

Radnici Krušika najavljuju štrajk
ŠTRAJK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2020 / 09:06
Autor: SEEbiz / Danas.rs
VALJEVO - Radnici Krušika ni juče, uprkos najavi poslovodstva, nisu dobili prvi deo zarade, odnosno akontaciju za prošli mesec, koja je trebalo da im bude isplaćena 14. februara.

Zbog kašnjenja akontacije i ukupne situacije u Krušiku, koju već mesecima karakterišu veliki dugovi i gubici i armija prekobrojnih radnika, rukovodstva sva četiri fabrička reprezentativna sindikata – Samostalnog, UGS Nezavisnost, Sloga I ASNS, u ponedeljak ujutro će posetiti generalnog direktora fabrike Vladana Lukića.

Sindikalci Krušika planiraju da povedu i predstavnike svojih beogradskih centrala, sa kojima će nešto kasnije da najave štrajk upozorenja zaposlenih u tom preduzeću, i da obaveste javnost o trenutnoj situaciji u toj valjevskoj fabrici.

– Sekretarica generalnog direktora fabrike upravo nas je obavestila da će plate da nam budu isplaćene u utorak. Bez obzira na to obećanje ne odustajemo od štrajka upozorenja – rekli su juče našem list predstavnici zaposlenih u Krušiku.

Ističu da će u ponedeljak javnosti da predoče da su gubici Krušika premašili 50 miliona dolara, da ugovora o prodaji proizvoda te fabrike nema, da poslovanje preduzeća opterećuje i veliki broj partijski zaposlenih radnika. U ponedeljak bi, kako saznajemo, trebalo da bude održana i sednica fabričkog Nadzornog odbora, koji će takođe razmatrati aktuelnu finansijsku situaciju u Krušiku.

Radnicima Krušika inače, po prvi put u minulih 16 godina, nisu na vreme isplaćene akontacije plata za prethodni mesec. Sagovornici našeg lista tvrde da na jednom od fabričkih računa ima tek oko 700.000 dinara, što nije dovoljno ni za isplatu sedam inženjerskih zarada, a kamoli za plate oko 3.200 radnika koliko ih je, što za stalno, što na određeno angažovano u preduzeću.

– Prema važećim zakonskim propisima, fabrika može na određeno vreme da angažuje do 10 odsto od ukupnog broja stalno zaposlenih. Krušik ima oko 1.200 stalno zaposlenih, pa je, da je poštovan zakon, mogao da ima najviše 120 angažovanih „ugovoraca“, a ne više od 2.000 koliko ih je dovedeno u vreme dok je Krušikom rukovodio Mladen Petković, navode u Krušiku.

Podsećaju da su menadžment i Nadzorni odbor fabrike nedavno predlagali da između 1.200 i 1.400 prekobrojnih bude otpušteno odmah, ili uz socijalni program. Predlog o trenutnom otpuštanju nije dobio podršku vlasti, dok sindikati nisu pristali na socijalni program.

Tagovi: Krušik, štrajk, Vladan Lukić, UGS Nezavisnost
PROČITAJ I OVO
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
OTKAZI
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
BARCELONA - Španjolsko-njemački cava div Freixenet, poznat po svojim karakterističnim crnim staklenim bocama pjenušavog vina, otpustit će 80% svojih radnika u Kataloniji dok se sjeveroistočna španjolska regija bori sa sušom koja traje više od tri godine i ozbiljno je pogođena proizvodnja grožđa.
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE