GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radnici Krušika najavljuju štrajk

Radnici Krušika najavljuju štrajk
ŠTRAJK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2020 / 09:06
Autor: SEEbiz / Danas.rs
VALJEVO - Radnici Krušika ni juče, uprkos najavi poslovodstva, nisu dobili prvi deo zarade, odnosno akontaciju za prošli mesec, koja je trebalo da im bude isplaćena 14. februara.

Zbog kašnjenja akontacije i ukupne situacije u Krušiku, koju već mesecima karakterišu veliki dugovi i gubici i armija prekobrojnih radnika, rukovodstva sva četiri fabrička reprezentativna sindikata – Samostalnog, UGS Nezavisnost, Sloga I ASNS, u ponedeljak ujutro će posetiti generalnog direktora fabrike Vladana Lukića.

Sindikalci Krušika planiraju da povedu i predstavnike svojih beogradskih centrala, sa kojima će nešto kasnije da najave štrajk upozorenja zaposlenih u tom preduzeću, i da obaveste javnost o trenutnoj situaciji u toj valjevskoj fabrici.

– Sekretarica generalnog direktora fabrike upravo nas je obavestila da će plate da nam budu isplaćene u utorak. Bez obzira na to obećanje ne odustajemo od štrajka upozorenja – rekli su juče našem list predstavnici zaposlenih u Krušiku.

Ističu da će u ponedeljak javnosti da predoče da su gubici Krušika premašili 50 miliona dolara, da ugovora o prodaji proizvoda te fabrike nema, da poslovanje preduzeća opterećuje i veliki broj partijski zaposlenih radnika. U ponedeljak bi, kako saznajemo, trebalo da bude održana i sednica fabričkog Nadzornog odbora, koji će takođe razmatrati aktuelnu finansijsku situaciju u Krušiku.

Radnicima Krušika inače, po prvi put u minulih 16 godina, nisu na vreme isplaćene akontacije plata za prethodni mesec. Sagovornici našeg lista tvrde da na jednom od fabričkih računa ima tek oko 700.000 dinara, što nije dovoljno ni za isplatu sedam inženjerskih zarada, a kamoli za plate oko 3.200 radnika koliko ih je, što za stalno, što na određeno angažovano u preduzeću.

– Prema važećim zakonskim propisima, fabrika može na određeno vreme da angažuje do 10 odsto od ukupnog broja stalno zaposlenih. Krušik ima oko 1.200 stalno zaposlenih, pa je, da je poštovan zakon, mogao da ima najviše 120 angažovanih „ugovoraca“, a ne više od 2.000 koliko ih je dovedeno u vreme dok je Krušikom rukovodio Mladen Petković, navode u Krušiku.

Podsećaju da su menadžment i Nadzorni odbor fabrike nedavno predlagali da između 1.200 i 1.400 prekobrojnih bude otpušteno odmah, ili uz socijalni program. Predlog o trenutnom otpuštanju nije dobio podršku vlasti, dok sindikati nisu pristali na socijalni program.

Tagovi: Krušik, štrajk, Vladan Lukić, UGS Nezavisnost
PROČITAJ I OVO
Kraš: Možda ćemo kasniti s objavom tromjesečnog izvještaja za prvo tromjesečje 2020.
UPOZORENJE
Kraš: Možda ćemo kasniti s objavom tromjesečnog izvještaja za prvo tromjesečje 2020.
ZAGREB - Kraš je priopćio kako zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih virusom COVID-19 i razornim potresom u Zagrebu imaju poteškoća u prikupljanju i obradi dokumentacije potrebne za provedbu knjiženja pa posljedično time i izradu tromjesečnih financijskih izvješća za prvo tromjesečje 2020. godine.
Croatia Airlines leti samo za ova četiri grada
LETOVI
Croatia Airlines leti samo za ova četiri grada
ZAGREB – Zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa u svijetu i Republici Hrvatskoj, Croatia Airlines od 10. ožujka kontinuirano smanjuje planirani opseg reda letenja.
Maistra s tri otvorena hotela, plaće neupitne, ali traži dodatne mjere Vlade
HOTELIJERI
Maistra s tri otvorena hotela, plaće neupitne, ali traži dodatne mjere Vlade
ROVINJ - Hotelska grupacija Maistra iz sastava Adris Grupe trenutno među rijetkima u Hrvatskoj ima otvorene hotele i to njih tri, a iako zbog pandemije covid-a 19 neko vrijeme neće imati poslovne aktivnosti ni dotok prihoda,osigurala je sredstva za nesmetanu isplatu plaća, ističu za Hinu iz Maistre.
easyJet prizemljio kompletnu flotu
POTEZI
easyJet prizemljio kompletnu flotu
LONDON - Britanski niskobudžetni prijevoznik easyJet prizemljio je cijelu flotu zrakoplova zbog pandemije koronavirusa, objavila je tvrtka.
Njemačka kreće s izravnim uplatama samozaposlenima i malim tvrtkama
UPLATE
Njemačka kreće s izravnim uplatama samozaposlenima i malim tvrtkama

BERLIN - Njemačke savezne zemlje počet će u ponedjeljak izravno uplaćivati novac na račune malih poduzeća, samozaposlenih, freelancera i poljoprivrednika teško pogođenih koronakrizom.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE