GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radulović: U Crnoj Gori sve više turista iz zapadne Evrope

Radulović: U Crnoj Gori sve više turista iz zapadne Evrope
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2019 / 12:52
Autor: SEEbiz / CdM
PODGORICA - Sezona je počela bolje od očekivanog i već sad mogu da kažem da će prihodi od turizma dostići milijardu i 100 miliona eura, procjene su suvlasnika Hotelske grupe Montenegro stars i predsjednika Crnogorskog turističkog udruženja Žarka Radulovića.

On poručuje da će ova godina po svim pokazateljima biti nova rekordna godina kada je turizam u pitanju. Radulović je za Pobjedu kazao da bi tih prihoda bilo mnogo više kada bi neke stvari uspjele da se urede.

"Prije svega, mislim na veću fiskalnu disciplinu, treba ukinuti nelojalnu konkurenciju i da se primorski gradovi urede na onom nivou kako se uređuje turističke destinacije", kazao je Radulović.

Kao primjer navodi uređenje promenade, tj. šetališta u Budvi što će podići cijenu svemu okolo. Sve će više da vrijedi, a ugostitelji mogu da podignu cijene.

Što se tiče očekivanja od ljetnje turističke sezone, kaže da je krenulo bolje nego što su pretpostavili.

"Odnosno željeli smo da ide ovako, ali realno očekivanja su bila manja. Realna očekivanja su bila da bude pet odsto manje, ali na sreću više je od realnih očekivanja. To je dobar signal, dobar indikator koji govori da će ova godina biti nova rekordna godina kada je turizam Crne Gore u pitanju", rekao je Radulović.

Turisti su počeli da dolaze, kako ističe, i ranije od prošle godine.

"Čak sredinom marta počelo je ozbiljnije ,,punjenje", ali bilo je i do marta mjeseca periodično. Za Novu godinu bilo je kao nikad, a onda je bilo u februaru skokovito. Za vikend tradicionalno pune se hoteli do nivoa 60 odsto, što nikad nije bilo ranije. Kongresi, seminari su se pojačali i razne druge manifestacije toga tipa i za razliku od proših godina, sada je totalni miks kada su konferencije u pitanju", napominje Radulović naglašavajući da turista ima iz cijelog svijeta, a najviše iz Zapadne Evrope što ga, kaže, posebno raduje.

To je, prema njegovim riječima, znak da smo ušli na to tržište i postali sastavni dio te familije.

"To znači da firme, raznorazna udruženja koja su tradicionalno proteklih godina išla na neke druge destinacije, sad su pronašli Crnu Goru i to će da raste u narednom periodu", dodao je Radulović napominjući da to znači da će i zimi biti bolje ,,punjenje" nego što je bilo proteklih godina.

Broj avionskih linija stalno raste i to je ono, kako kaže Radulović, što i određuje broj turista.

"Broj letova najavljen u ovom trenutku je približan kao i prošle godine. Malo je manje letova iz Rusije, što je bilo za očekivati, ali ih isto ima dovoljan broj. Međutim, pojavljuju se stalno nove destinacije i iz Zapadne Evrope i van Evrope", naglašava Radulović.

Što se tiče problema sa privremenim objektima, kaže, nijesu ništa poremetili.

"Oni najviše štete malim i srednjim biznisima koji rade legalno preko cijele godine itd. Privremeni objekti po difoltu se otvaraju kada ima gostiju i zatvaraju se čim prestanu da dolaze. To je problem lokalnih samouprava koje su to dozvolile i poreske uprave da se ti objekti registruju na paušalno oporezivanje. Njima je projektovani promet 18.000 eura za cijeli period koliko mu važi dozvola i na tih 18.000 plati paušalni porez, ne plaća PDV i nije obavezan da ima fiskalnu kasu", objasnio je Radulović.

Tagovi: Žarko Radulović, Crnogorsko turističko udruženje, crnogorski turizam
PROČITAJ I OVO
Ghetaldus se širi u Sloveniji
ŠIRENJE
Ghetaldus se širi u Sloveniji
LJUBLJANA - Hrvatska optika Ghetaldus, koja ove godine slavi 64. godišnjicu postojanja svoje poslovanje odlučila je proširiti na Sloveniju.
Potraga za nestalim članom posade Atlantske plovidbe u Japanu
BRODARI
Potraga za nestalim članom posade Atlantske plovidbe u Japanu
DUBROVNIK - Atlantska plovidba izvijestila je u subotu da se traga za članom posade njihovog broda u Japanskom moru, nakon što je oko 9 sati po lokalnom vremenu primijećen njegov nestanak.
Celjske mesnine otvaraju restorane u Beogradu i Novom Sadu
RESTORANI
Celjske mesnine otvaraju restorane u Beogradu i Novom Sadu
BEOGRAD - Celjske mesnine najavile su da će do kraja sledeće godine otvoriti svoje restorane u Beogradu i Novom Sadu.
Gotovo 30 posto tvrtki bez zaposlenih
STATISTIKA
Gotovo 30 posto tvrtki bez zaposlenih
ZAGREB - Gotovo 30 posto tvrtki u Hrvatskoj u prošloj godini nije imalo zaposlenih - od 139.009 poduzetnika takvih je bilo 41.595 ili 29,9 posto, objavila je Financijska agencija (Fina) na temelju podataka iz obrađenih godišnjih financijskih izvještaja.
Raste broj stečajeva i brisanih tvrtki
GOSPODARSKI PREGLED
Raste broj stečajeva i brisanih tvrtki
ZAGREB - Fininfo.hr donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje prve polovice listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE