GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast industrije eurozone najslabiji u 15 mjeseci

Rast industrije eurozone najslabiji u 15 mjeseci
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2018 / 13:13
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Aktivnosti u industriji eurozone porasle su u svibnju najslabijim tempom u 15 mjeseci, izvijestila je londonska tvrtka Markit, upozoravajući da bi slabiji priljev novih izvoznih narudžbi mogao dodatno zakočiti njihov rast u idućim mjesecima.

"U određenoj je mjeri slabašan rast povezan s neuobičajeno velikim brojem praznika u mjesecu svibnju ali čini se da rizici signaliziraju da će rast i u idućim mjesecima biti prigušen a mogao bi i dodatno usporiti", konstatira glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

U Markitu izdvajaju sporiji rast proizvodnje i slabiji priljev novih narudbi i novih izvoznih poslova.

"Usporavanje izvoza bilo je najveći uteg rastu proizvodnje i knjige narudžbi, pa tako istraživanje za svibanj signalizira najslabiji rast novih izvoznih narudžbi u gotovo dvije godine, dijelom povezan s jačanjem eura te s izvješćima o slabijoj potražnji za uvozom na ključnim tržištima, posebno u SAD-u", tumači Williamson.

"Pojedini znakovi upućuju na zaključak da razdoblje slabijeg rasta još nije završeno", upozorava on.

"Tako je proizvodnja u proteklim mjesecima zamjetno usporila ali je trend usporavanja u knjigama narudžbi bio još naglašeniji. Proizvodnja je time rasla brže od novih narudžbi u svakom od proteklih šest mjeseci, što upućuje na zaključak da će proizvodne tvrtke u idućim mjesecima biti pod pritiskom da zakoče proizvodnju i zapošljavanje ako potražnja ne oživi", dodaje.

"Ne čudi stoga što su očekivanja proizvodnih tvrtki o proizvodnji u predstojećem razdoblju potonula na najnižu razinu u 20 mjeseci, naglašavajući sumorniju ekonomsku sliku", ističe glavni ekonomist londonske tvrtke.

Tagovi: industrija eurozone, eurozona
PROČITAJ I OVO
Kompanije Fortenova grupe osvojile ukupno pet nagrada na Ideja X natjecanju
NAGRADE
Kompanije Fortenova grupe osvojile ukupno pet nagrada na Ideja X natjecanju
ZAGREB - Konzum, Ledo i Jamnica osvojili nagrade za najbolje komunikacijske projekte.
Hanfa odobrila ponudu za preuzimanje Sunce Hotela
ZELENO SVJETLO
Hanfa odobrila ponudu za preuzimanje Sunce Hotela
ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) u četvrtak je donijelo rješenje i odobrilo je objavljivanje ponude društva Eagle Hills Zagreb Real Estate za preuzimanje društva Sunce Hoteli po cijeni od 184,12 kuna za dionicu.
Transavia ovog ljeta povećava broj linija prema Hrvatskoj
LINIJE
Transavia ovog ljeta povećava broj linija prema Hrvatskoj
ZAGREB - Nizozemska niskotarifna aviokompanija, Transavia, u srpnju će povećati broj linija prema hrvatskim zračnim lukama.
Srbija: Nemoguće pronaći konobara
UGOSTITELJI NA MUKAMA
Srbija: Nemoguće pronaći konobara
BEOGRAD - Prethodna godina bila je užasna za ugostitelje ne samo u Srbiji, već čitavom svetu, zbog pandemije koronavirusa koja ih je uglavnom držala zatvorenim prethodnih meseci. Međutim, srpski ugostitelji sada se suočavaju sa još jednim užano velikim problemom, a to je nemogućnost pronalaska radne snage.
SDH predlaže veću dividendu Telekoma Slovenije
DIVIDENDA
SDH predlaže veću dividendu Telekoma Slovenije
LJUBLJANA - Slovenski državni holding (SDH) predlaže isplatu nešto veće dividende skupštini Telekoma Slovenije koja će se sastati u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE