GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast proizvodnje i izvoza cigareta u vreme pandemije

Rast proizvodnje i izvoza cigareta u vreme pandemije
CIGARETE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.08.2020 / 11:29
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Duvanska industrija u Srbiji je među retkim privrednim granama koje su za prvih pet meseci i u vreme trajanja pandemije povećale proizvodnju i izvoz, rekao je danas sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju u Privrednoj komori Srbije (PKS) Aleksandar Bogunović.

“U prvih pet meseci 2020. godine proizvodnja duvanskih proizvoda povećana je 18,8 odsto u odnosu na isti period 2019. godine”, rekao je Bogunović.

Razlog tome je isključivo rast izvoza, jer kako navodi Bogunović, u istom periodu izvezeno 14.008 tona cigareta čija je vrednost oko 87 miliona evra, a to je za oko 22 odsto više u odnosu na isti period 2019. godine.

U tom periodu izvezeno je, kako je rekao, duvana i proizvoda od duvana u vrednosti 185 miliona evra što je 67 odsto više nego u istom periodu 2019. godine.

Istovremeno sa rastom izvoza, u Srbiji je pala potrošnja cigareta u prvih pet meseci ove godine i to, po nezvaničnim procenama za oko deset odsto. Procenjuje se da je ovaj pad prometa na domaćem tržištu posledica više faktora: ograničeno kretanje stanovništva, skraćeno radno vreme prodavnica za vreme policijskog sata, manji broj stranih turista i veća potražnja za jeftinijim cigaretama kako na legalnom tako i na ilegalnom tržištu.

Komentarišući aktuelne trendove kompanija Filip Moris potvrđuje da je u prvoj polovini godine izvezla za četvrtinu više duvanskih proizvoda nego u istom periodu prošle godine.

“Zahvaljujući povećanoj tražnji na stranim tržištima, pre svega u Japanu, fabrika u Nišu je sa 15 odsto većom proizvodnjom, u odnosu na prvu polovinu 2019. godine nastavila da obara rekorde u proizvodnji”, naveli su u toj kompaniji.

Dodali su da su takvi rezultati postignuti, bez obzira na otežane uslove rada usled pandemije i pada tražnje za legalnim proizvodima na domaćem tržištu.

U kompaniji naglašavaju da je u ovom osetljivom trenutku neophodno sačuvati stabilnost domaćeg tržišta, što se može postići samo nastavkom pametne fiskalne politike čiji je ključ dobar i predvidiv akcizni kalendar kakav smo imali u prethodne četiri godine, kao i odlučnom borbom protiv ilegalnog tržišta.

Ova borba je, kažu u Filip Morisu, u poslednjih nekoliko godina bila izuzetno aktivna i izražavaju nadu da aktuelna situacija izazvana virusom Covid 19 neće značajno poremetiti uspešan rad policije i državnih organa koji se bave suzbijanjen ovog problema.

Procenjena vrednost ilegalnog tržište duvana iznosi oko deset do 15 odsto u odnosu na legalnu prodaju, kažu u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

U NALED-u ističu da pri Vladi Srbije postoji koordinaciono telo za suzbijanje sivog tržišta robe i stručna komisija u kojoj su predstavnici inspekcije, carine, policije i drugih nadležnih službi, ali je, “sada blagi zastoj u radu do formiranja nove vlade”.

“Zaplene ilegalnog prometa duvana su još nedovoljne u odnosu na veličinu tog tržišta, pa je one trgovce koji se time bave neophodno efikasnije sankcionisati optimalnim kaznama”, rekli su u NALED-u.

Ekonomista Saša Đogović je ocenio da je “za ekonomiju zemlje dobro što se pronalaze nova tržišta za cigarete u Japanu”.

“Povećan izvoz cigareta posledica je modernizacije kapaciteta u duvanskoj industriji što će obezbediti veći devizni priliv zemlji”, rekao je Djogović.

Istakao je da je “elastičnost” potrošnje duvana mala u odnosu na cene što obezbedjuje stabilost u potrošnji, a time i u poreskim prihodima u budžetu Srbije i broju radnih mesta.

Za prvih pet meseci 2020. godine prema podacima Ministarstva finansija po osnovu akciza na duvanske proizvode u budžet Srbije uplaćeno je 40,7 milijardi dinara.

U 2019. godini u državnu kasu je na ime akcize uplaćeno 105,9 milijardi dinara, odnosno 3,7 odsto više od planiranih sredstava.

U duvanskoj industriji, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, zaposleno je 1.244 radnika, a sa firmama koje pružaju logističku podršku oko 1.650 radnika.

Prosečna plata u ovom sektoru je u maju iznosila 117.040 dinara bez poreza i doprinosa.

Tagovi: cigarete, duvanska industrija, Privredna komora Srbije, Aleksandar Bogunović, Saša Đogović
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE