GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Raste li zanimanje stranih investitora za hrvatsko tržište?

Raste li zanimanje stranih investitora za hrvatsko tržište?
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.08.2022 / 17:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo ostvarilo je impresivne rezultate posljednjih godina, a osim turizma koji bilježi rekordne uspjehe, sve više inozemnih investitora pokazuje zanimanje za djelatnosti koje su isplative u našoj zemlji.

Strane investicije na hrvatskom tržištu definitivno više nisu ni novost ni slučajnost. Kako piše Rizik.hr, ovih je dana britanski Entain za gotovo milijardu eura kupio kladionicu SuperSport, što pokazuje koliko je industrija igara na sreću atraktivna u našoj zemlji.

Nije to jedina djelatnost koja privlači inozemni kapital. Naime, samo u prvom kvartalu 2022. godine investirano je oko 100 milijuna dolara u hrvatske startupove, ponajviše povezane s informatičkom tehnologijom, ali i drugim inovativnim rješenjima koja imaju potencijal ostvariti impresivne prodajne rezultate.

Također, sve više se stranih tvrtki pomoću Interneta pokušava probiti na hrvatsko tržište pa danas imamo i brojne globalne online platforme za internetsku trgovinu dostupne domaćim kupcima, koje u prošlosti nisu bili zainteresirane djelovati u našoj zemlji.

Ne zaboravimo naravno ni Rimca koji u ovom trenutku bez problema rasproda sve svoje moćne automobile prije nego što ih uopće proizvede, a investitori ga spremno podržavaju pri provođenju poslovne politike kojoj je cilj ponuditi alternativu tradicionalnim rješenjima proizvodnje vozila.

Sve to govori da Hrvatska ima gospodarski potencijal koji se sve više prepoznaje u svijetu, samo je potrebno usmjeravati poduzetnike, kao i djelatnike u onom smjeru koji je trenutno isplativ na globalnom tržištu.

Globalizacija i digitalizacija idu nam u prilog

Trend stranih investicija u Hrvatsku nije slučajnost, jer zapravo se nešto slično odvija u cijelom svijetu. Naime, oni koji imaju novac spremni su ga uložiti u bilo koji kutak svijeta, pod uvjetom da su uvjereni kako će im se ulaganje višestruko isplatiti.

To je pozitivna stvar globalizacije koja je otvorila priliku hrvatskim poduzetnicima da surađuju s ambicioznim investitorima iz Europe, Sjeverne Amerike, kao i Azije.

Digitalizacija nam također ide u prilog, jer gospodarstvo se u velikoj mjeri seli na Internet, što nudi više poslovnih mogućnosti za različite djelatnosti, pogotovo one koje se bave programiranjem inovativnih rješenja za velike tvrtke ili zainteresirane korisnike.

Dodajmo tome da je danas svakome tko je ambiciozan u Hrvatskoj zahvaljujući Internetu puno lakše stupiti u kontakt sa stranim klijentima i investitorima, a za vođenje sastanaka više nije potrebno putovati na drugi kraj svijeta, što svima spušta troškove poslovanja i omogućuje da suradnja na daljinu besprijekorno funkcionira.

Sve je to dovelo do rasta zanimanja za hrvatsko tržište, na kojem potrošnja posljednjih godina ipak značajno raste, a možda će je rast cijena energenata i inflacija malo usporiti, no sigurno je neće potpuno zaustaviti u mjesecima koji dolaze.

Hrvatska zemlja sposobnih stručnjaka

Nema sumnje, svatko tko je radio u međunarodnom okruženju potvrdit će da Hrvatska proizvodi izuzetno sposoban radni kadar, koji je sklon kreativnim rješenjima, ali i predanom radu sve dok se ne ostvare željeni rezultati.

Iako nam obrazovni sustav nije savršen, svejedno je većina hrvatskih građana usvojila životnu filozofiju učenja i neprestanog rada na sebi, a natjecateljski duh izuzetno nam je izražen, što je posebno važno u poslovnoj sferi.

Zbog toga inozemni investitori ne samo što ulažu u one hrvatske tvrtke s velikim potencijalom, od kojih su neke na putu da postanu bogati jednorozi, već su spremni dio posla preusmjeriti na hrvatske radnike, koji ga i na daljinu mogu efikasnije obaviti od djelatnika iz mnogih drugih kulturnih okruženja.

Sve je to dovelo do poboljšanja gospodarske situacije u našoj zemlji koja definitivno više nije u situaciji u kojoj je bila devedesetih, kada nakon pretvorbe više u državi nije postojalo ništa. Sada samo pametnim razvojem treba nastaviti s onim djelatnostima koje imaju potencijala, kako bi se nastavio interes za hrvatske tvrtke svih onih s izdašnim investicijskim kapitalom.

Tagovi: strani investitori, hrvatski turizam, cijene energeije, internet, poslovanje na internetu, SuperSport, Rimac Automobili
PROČITAJ I OVO
Fortenova grupa isplatila više od 2,3 milijuna eura uskrsnica za svoje zaposlenike
USKRSNICA
Fortenova grupa isplatila više od 2,3 milijuna eura uskrsnica za svoje zaposlenike
ZAGREB - Fortenova grupa d.d. i njezine operativne kompanije u Hrvatskoj i ove su godine uoči Uskrsa svojim zaposlenicima isplatile uskrsnice, a sukladno važećim kolektivnim ugovorima i mogućnostima pojedinih kompanija u to je nagrađivanje zaposlenika ukupno uloženo više od 2,3 milijuna eura.
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE