GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Raste tržišni udjel HEP-a

Raste tržišni udjel HEP-a
NAKON LIBERALIZACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.10.2017 / 19:05
Autor: SEEbiz / energetika-net
ZAGREB - Četiri godine nakon konačnog otvaranja tržišta električne energije u Hrvatskoj liberalizacijski proces krenuo je izgleda u obrnutom smjeru, a tvrtke koje su "napadale" HEP-ov dominantan položaj sve teže posluju.

Još donedavno vrijedio je podatak da HEP drži 85% tržišta, dok ostalih 15% pripada drugim opskrbljivačima, no to se promijenilo - HEP sada drži 87-88% tržišta, istiskujući ostale dampinškim cijenama. Na to je na Energy market forumu Poslovnog dnevnika upozorio neovisni konzultant Hrvoje Mraović koji smatra da je riječ o negativnom procesu koji je dugoročno izrazito loš i za kupce i za tržište, a u konačnici može biti loš i za sam HEP. Opskrbljivači električnom energijom penalizirani su obvezom otkupa zelene energije, koja se usprkos aktualnom Zakonu o obnovljivim izvorima energije, kontinuirano produljuje te solidarnom naknadom.

Opskrbne marže, koje su nekad bile oko osam eura/MWh pale su na tek jedan do dva eura/MWh, zbog čega neki opskrbljivači jedva posluju ili čak razmatraju prestati s radom. No, govora o promjenama u elektroenergetskom sektoru nema već se sada priča o energetskoj i niskougljičnoj strategiji i većoj liberalizaciji na tržištu plina.

„Tijekom 2018. godine pristupit ćemo izradi energetske strategije i naša će buduća energetska politika biti usuglašena s niskougljičnim razvojem. Zajednički cilj je povećanje energetske neovisnosti i sigurnost dobavnih pravaca, što se nameće i kao jedan od prioriteta EU. Uz to, zalažemo se i tržišnu utakmicu koja će prije svega proizaći iz nešto liberalnijeg okvira", u uvodu je istaknuo je resorni ministar Tomislav Ćorić koji je brzo napustio skup, piše Energetika-net.

Ovaj će tjedan užem krugu biti predstavljen novi nacrt Zakona o tržištu plina. Tu se između ostalog ističe da se može očekivati kako će HERA imati nešto više ovlasti kad je riječ o raspisu natječaja za tvrtku u obvezi javne usluge.

„Mediji i javnost nisu svjesni da je iza nas jedno trogodišnje razdoblje pada cijena i taj benefit najčešće ne osvještavamo. Naši su okviri definirani dugoročno i na kraju tog puta nalazi se liberalizacija tržišta. Unutar branše se može čuti je da će promjene biti dovoljno oprezne i da će se omogućiti adekvatno vrijeme prilagodbe", poručio je predsjednik Upravnog vijeća HERA-e Tomislav Jureković.

Direktor HEP Opskrbe plinom Marko Blažević upozorio je da su rokovi za implementaciju novog zakona iznimno kratki i da zbog toga kratkoročno neće vjerojatno biti velikih zaokreta te je apelirao da se novi zakon donese čim prije.

Zoran Miliša je također rekao da treba ostati dovoljno vremena za prilagodbu, ali "jasno je da ne možemo pobjeći od nečega što se događa sasvim prirodno. Okrupnjivanje je proces koji ne možemo izbjeći i nema boljeg elementa od tržišta koje regulira cijene, Ono u konačnici na dugi rok daje najpovoljnije rezultate", kazao je, s čime su se složili još neki sudionici panela. RWE također želi deregulaciju cijena plina za kućanstva. Cijene plina na vanjskim tržištima trenutno su stabilne i ne očekuju se veći potresi, tim više što će kratkoročno profunkcionirati još dva pravca dobave plina u Europu.

Antonija Glavaš, članica Uprave PPD-a odgovarajući na pitanje o mogućnosti korištenja LNG-terminala na Krku rekla je da tvrtka ispituje mogućnosti te da su u ovom trenutku cijena LNG-a koju su dobili od dobavljača oko 20-ak posto skuplje u odnosu na one koje možemo kupiti na tržištu. "U konačnici, radi se o važnom projektu, ali treba razmisliti i o ekonomskoj računici", naglasila je. HEP također ispituje mogućnosti obave LNG-a, a svoje će reći kada se krene u obvezujući postupak ponuda. INA, jedini proizvođač prirodnog plina lani je proizveo 12% manje plina ali zato bilježi devetpostotni rast isporuke plina ove godine i namjerava sav svoj plin nastaviti nuditi na hrvatskom tržištu.

O obnovljivim izvorima energije u Hrvatskoj kao uvodu u panel diskusiju posvećenu ovoj temi govorila je Maja Pokrovac iz udruženja Obnovljivi izvori energije.

„Postoji portfelj investicija koje odlaze u inozemstvo i ondje se realiziraju. Kada je EIHP 2000-ih proveo anketu o zainteresiranosti za domaće izvore energije među hrvatskim građanima, visok postotak njih se izjasnio pozitivno. Građani danas najčešće ne vide benefite koji se vraćaju nakon povećanja računa za struju i onog dijela koji odlazi na ulaganje za obnovljive izvore. Hrvatska ne može s jedne strane definirati visoke ciljeve u OIE, a nemati pripadajuće poslovne modele. Nemamo konsenzus da to želimo niti smo se kao društvo za to opredijelili", naglasila je. 

Sudionici panela apelirali su na transparentnost u određivanju energije uravnoteženja te što skoriji početak stvarnog funkcioniranja CROPEX-a. Tonći Panza, vlasnik prve hrvatske elektrane VE Ravna, koja je izašla iz sustava poticaja rekao je da tržištu može ponuditi cijenu električne energije koja je ispod aktualne tržišne cijene. Za razliku od svojih kolega koji primaju poticaje voljan je plaćati energiju uravnoteženja i dapače, smatra da se na pružanju usluge uravnoteženja sustava može i zaraditi.

Tagovi: Hrvatska elektroprivreda, RWE, Zoran Miliša, Tomislav Jureković, Marko Blažević, električna energija
PROČITAJ I OVO
VR POLE-u nagrada Stvaratelji za stoljeća
NAGRADE
VR POLE-u nagrada Stvaratelji za stoljeća
ZAGREB - Ovih dana je završena višemjesečna procedura izbora najboljih i dodjele nagrada i priznanja za doprinos razvoju poduzetništva na području srednje i jugoistočne Europe „STVARATELJI ZA STOLJEĆA“.
IKEA će do 2021. iz prodaje ukloniti alkalne baterije koje se ne mogu puniti
POTEZI
IKEA će do 2021. iz prodaje ukloniti alkalne baterije koje se ne mogu puniti
ZAGREB - Kako bi potaknula ljude na zdraviji i održiviji život kod kuće, IKEA će sve alkalne baterije koje se ne mogu puniti ukloniti iz asortimana za opremanje domova najkasnije do listopada 2021. Ovom odlukom IKEA želi nadahnuti kupce koji često koriste baterije da prijeđu na punjive, čija redovita upotreba omogućuje uštedu novca te smanjenje otpada.
Državna revizija je u Janafu posljednji put bila 2014.
REVIZIJA
Državna revizija je u Janafu posljednji put bila 2014.
ZAGREB – Glavni državni revizor Ivan Klešić izjavio je u srijedu kako je Državni ured za reviziju posljednji put bio u Janafu prije šest godina, kada je radio reviziju javne nabave i utvrdio dosta nepravilnosti.
TUI preuzima portfelj Fortenova grupe u Karisma Hotels Adriatic
DOGOVOR
TUI preuzima portfelj Fortenova grupe u Karisma Hotels Adriatic
ZAGREB - Fortenova grupa i vodeća svjetska integrirana turistička grupacija TUI, postigle su dogovor kojim TUI preuzima 33,3 posto udjela Fortenova grupe u toj holding kompaniji koja upravlja Hotelima Koločep, Hotelima Živogošće i tvrtkom Adriasense Zagreb.
Disney otpušta 28.000 radnika zbog koronamjera
REZOVI
Disney otpušta 28.000 radnika zbog koronamjera
LOS ANGELES - Američki medijski div Walt Disney najavio je da će ukinuti 28 tisuća radnih mjesta u odjelu parkova i potrošačkih proizvoda u matičnom SAD-u zbog zatvaranja i ograničenog broja posjeta kojima se nastoji suzbiti širenje koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE