GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Razmišljate da postanete vlasnik bankomata? Evo što trebate znati.

Razmišljate da postanete vlasnik bankomata? Evo što trebate znati.
BANKOMATI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2021 / 10:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dolaskom toplijeg vremena i procjepljivanjem Covid kriza kao da je malo posustala pa se mnogi aktivno pripremaju za turističku sezonu, a neki razmišljaju i o širenju svog poslovanja kroz nove investicije, od kojih su neke i bankomati, primjereni posebno za one trgovce koji se nalaze na prometnim pozicijama.

Svakako da bankomat u vašemu prodajnome mjestu donosi dodatne pogodnosti – privlači dodatne kupce i povećava lojalnost postojećih, pa tako povećava i posjete u vašem dućanu, a osim dodatnog prometa donosi i veću potrošnju po transakciji.

No, prije nego odlučite kupiti uređaj, nekoliko je stvari na koje biste trebali obratiti pažnju. Prvenstveno, trebali biste biti svjesni trendova, očekivanja i, naravno, svih troškova bankomata, troškova njegova rada. Nužno je prikupiti sve relevantne činjenice, analizirati ih te procijeniti isplati li vam se takva investicija, odnosno hoće li vam na kraju donijeti zaradu ili je ipak mogućnost gubitka značajna.
Koji su stvarni troškovi za vlasnika bankomata?

Elektro-kemijska zaštita, inteligentan način zaštite koji novčanice označava neizbrisivom tintom u slučaju pokušaja krađe ili provale, svakako je novi trošak bankomata koji dolazi nakon svih drugih troškova održavanja i upravljanja uređajem koji uključuju procesuiranje, softvere, stalnu nadogradnju te usklađenost s bankarskim zahtjevima i propisima regulatora. Primjerice, samo elektrokemijska zašita po uređaju košta oko 5.000 eura, a trenutno je i teško dobavljiva zbog cijelog niz regulatornih odobrenja koja tek trebaju stupiti na snagu u mnogim zemljama.

U Hrvatskoj svi bankomati koji postoje na tržištu takvu zaštitu moraju ugraditi do početka svibnja 2024.

Trenutno se sustav u Hrvatskoj ne može dobaviti, kako zbog dostupnosti na tržištu, tako i zbog toga što još nema sva potrebna regulatorna odobrenja.

Možete biti vlasnik bankomata, ali hoćete li od njega zaraditi?

Raspitali ste se za mogućnosti i razmišljate o tomu želite li primati rentu od bankomata postavljenog u vašemu prostoru ili postati vlasnik uređaja i dijeliti prihod od poslovanja bankomata. Glavno pitanje koje si trebate postaviti je hoćete li u narednom srednjoročnom razdoblju zaraditi znatno više ako ste vlasnik bankomata.

Osim već spomenutih troškova održavanja i upravljanja bankomatom, te globalnih trendova u poslovanju u kojemu čak i banke prepuštaju vlasništvo nad uređajima, važno je saznati i ključne stavke koje su važne za projekciju budućih prihoda. Neke od tih stavki uključuju vašu lokaciju, nalazi li se ona na području s visokim prometom, sastav vaših kupaca (domaći ili strani gosti), dostupnost bankomata drugih tvrtki te druge servise u blizini.

Trebate dobro razmisliti o potencijalu i prometu koji možete ostvariti – jer ulog je znatan, a garancija nema – poglavito ako dogovorite podjelu profita po broju transakcija – jer u ovako nestabilnim vremenima transakcije mogu i mjesecima izostati. Partnerske tvrtke, poput Euroneta, procijenit će cijeli niz faktora vezanih uz poslovanje uređaja u njihovom vlasništvu, uključivši i potencijalni broj korisnika, te vam ponuditi fiksni mjesečni prihod za postavljanje bankomata u vaš prostor, bez ikakvih dodatnih i skrivenih troškova i bez rizika od gubitka.

Tagovi: bankomati, Euronet, isplativost bankomata, poslovanje bankomata
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE