GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Razmišljate da postanete vlasnik bankomata? Evo što trebate znati.

Razmišljate da postanete vlasnik bankomata? Evo što trebate znati.
BANKOMATI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2021 / 10:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dolaskom toplijeg vremena i procjepljivanjem Covid kriza kao da je malo posustala pa se mnogi aktivno pripremaju za turističku sezonu, a neki razmišljaju i o širenju svog poslovanja kroz nove investicije, od kojih su neke i bankomati, primjereni posebno za one trgovce koji se nalaze na prometnim pozicijama.

Svakako da bankomat u vašemu prodajnome mjestu donosi dodatne pogodnosti – privlači dodatne kupce i povećava lojalnost postojećih, pa tako povećava i posjete u vašem dućanu, a osim dodatnog prometa donosi i veću potrošnju po transakciji.

No, prije nego odlučite kupiti uređaj, nekoliko je stvari na koje biste trebali obratiti pažnju. Prvenstveno, trebali biste biti svjesni trendova, očekivanja i, naravno, svih troškova bankomata, troškova njegova rada. Nužno je prikupiti sve relevantne činjenice, analizirati ih te procijeniti isplati li vam se takva investicija, odnosno hoće li vam na kraju donijeti zaradu ili je ipak mogućnost gubitka značajna.
Koji su stvarni troškovi za vlasnika bankomata?

Elektro-kemijska zaštita, inteligentan način zaštite koji novčanice označava neizbrisivom tintom u slučaju pokušaja krađe ili provale, svakako je novi trošak bankomata koji dolazi nakon svih drugih troškova održavanja i upravljanja uređajem koji uključuju procesuiranje, softvere, stalnu nadogradnju te usklađenost s bankarskim zahtjevima i propisima regulatora. Primjerice, samo elektrokemijska zašita po uređaju košta oko 5.000 eura, a trenutno je i teško dobavljiva zbog cijelog niz regulatornih odobrenja koja tek trebaju stupiti na snagu u mnogim zemljama.

U Hrvatskoj svi bankomati koji postoje na tržištu takvu zaštitu moraju ugraditi do početka svibnja 2024.

Trenutno se sustav u Hrvatskoj ne može dobaviti, kako zbog dostupnosti na tržištu, tako i zbog toga što još nema sva potrebna regulatorna odobrenja.

Možete biti vlasnik bankomata, ali hoćete li od njega zaraditi?

Raspitali ste se za mogućnosti i razmišljate o tomu želite li primati rentu od bankomata postavljenog u vašemu prostoru ili postati vlasnik uređaja i dijeliti prihod od poslovanja bankomata. Glavno pitanje koje si trebate postaviti je hoćete li u narednom srednjoročnom razdoblju zaraditi znatno više ako ste vlasnik bankomata.

Osim već spomenutih troškova održavanja i upravljanja bankomatom, te globalnih trendova u poslovanju u kojemu čak i banke prepuštaju vlasništvo nad uređajima, važno je saznati i ključne stavke koje su važne za projekciju budućih prihoda. Neke od tih stavki uključuju vašu lokaciju, nalazi li se ona na području s visokim prometom, sastav vaših kupaca (domaći ili strani gosti), dostupnost bankomata drugih tvrtki te druge servise u blizini.

Trebate dobro razmisliti o potencijalu i prometu koji možete ostvariti – jer ulog je znatan, a garancija nema – poglavito ako dogovorite podjelu profita po broju transakcija – jer u ovako nestabilnim vremenima transakcije mogu i mjesecima izostati. Partnerske tvrtke, poput Euroneta, procijenit će cijeli niz faktora vezanih uz poslovanje uređaja u njihovom vlasništvu, uključivši i potencijalni broj korisnika, te vam ponuditi fiksni mjesečni prihod za postavljanje bankomata u vaš prostor, bez ikakvih dodatnih i skrivenih troškova i bez rizika od gubitka.

Tagovi: bankomati, Euronet, isplativost bankomata, poslovanje bankomata
PROČITAJ I OVO
Pošta Srbije razmatra robotizaciju tehnoloških procesa
ROBOTIZACIJA
Pošta Srbije razmatra robotizaciju tehnoloških procesa
BEOGRAD - Pošta Srbije objavila je da razmatra robotizaciju tehnoloških procesa kao podršku efikasnijem radu zaposlenih, objavljeno je danas na završetku radne posete delegacija Pošte Srbije, predvodjene v.d. direktorom Zoranom Đorđevićem, Pošti Slovenije.
Kroz novu berlinsku zračnu luku po prvi put prošlo 50.000 putnika
PROMET
Kroz novu berlinsku zračnu luku po prvi put prošlo 50.000 putnika
BERLIN - Po prvi puta je više od 50 tisuća putnika prošlo kroz novi berlinski aerodrom BER u jednom danu, prenosi u subotu agencija dpa.
Oštro potonula polugodišnja dobit DI Spačve
POTONUĆE
Oštro potonula polugodišnja dobit DI Spačve
ZAGREB - Drvna industrija Spačva u prvom je polugodištu ostvarila 756,2 tisuće kuna dobiti, što je otprilike osam puta manje u odnosu na isto razdoblje lani kada je dobit iznosila 6,1 milijun kuna, podaci su iz nekonsolidiranog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.
Zbog nedostatka čipova prijete problemi i sektoru bijele tehnike
ČIPOVI
Zbog nedostatka čipova prijete problemi i sektoru bijele tehnike
LJUBLJANA - Osim što su važan segment auto industrije, čipovi su sastavni dio bijele tehnike i kućanskih aparata. Nestašica čipova uzrokuje probleme proizvođaču kućanskih aparata BSH Kućni aparati.
Pivara Tuzla: Rezultati pod pritiskom kreditnih obveza
PRITISCI
Pivara Tuzla: Rezultati pod pritiskom kreditnih obveza
TUZLA - Kreditne obaveze pritišću Pivaru Tuzla, a na što se upozorava u revizorskom izvještaju za 2020. godinu koji je uradila revizorska kuća
PricewaterhouseCoopers.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE