GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Razmišljate da postanete vlasnik bankomata? Evo što trebate znati.

Razmišljate da postanete vlasnik bankomata? Evo što trebate znati.
BANKOMATI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2021 / 10:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dolaskom toplijeg vremena i procjepljivanjem Covid kriza kao da je malo posustala pa se mnogi aktivno pripremaju za turističku sezonu, a neki razmišljaju i o širenju svog poslovanja kroz nove investicije, od kojih su neke i bankomati, primjereni posebno za one trgovce koji se nalaze na prometnim pozicijama.

Svakako da bankomat u vašemu prodajnome mjestu donosi dodatne pogodnosti – privlači dodatne kupce i povećava lojalnost postojećih, pa tako povećava i posjete u vašem dućanu, a osim dodatnog prometa donosi i veću potrošnju po transakciji.

No, prije nego odlučite kupiti uređaj, nekoliko je stvari na koje biste trebali obratiti pažnju. Prvenstveno, trebali biste biti svjesni trendova, očekivanja i, naravno, svih troškova bankomata, troškova njegova rada. Nužno je prikupiti sve relevantne činjenice, analizirati ih te procijeniti isplati li vam se takva investicija, odnosno hoće li vam na kraju donijeti zaradu ili je ipak mogućnost gubitka značajna.
Koji su stvarni troškovi za vlasnika bankomata?

Elektro-kemijska zaštita, inteligentan način zaštite koji novčanice označava neizbrisivom tintom u slučaju pokušaja krađe ili provale, svakako je novi trošak bankomata koji dolazi nakon svih drugih troškova održavanja i upravljanja uređajem koji uključuju procesuiranje, softvere, stalnu nadogradnju te usklađenost s bankarskim zahtjevima i propisima regulatora. Primjerice, samo elektrokemijska zašita po uređaju košta oko 5.000 eura, a trenutno je i teško dobavljiva zbog cijelog niz regulatornih odobrenja koja tek trebaju stupiti na snagu u mnogim zemljama.

U Hrvatskoj svi bankomati koji postoje na tržištu takvu zaštitu moraju ugraditi do početka svibnja 2024.

Trenutno se sustav u Hrvatskoj ne može dobaviti, kako zbog dostupnosti na tržištu, tako i zbog toga što još nema sva potrebna regulatorna odobrenja.

Možete biti vlasnik bankomata, ali hoćete li od njega zaraditi?

Raspitali ste se za mogućnosti i razmišljate o tomu želite li primati rentu od bankomata postavljenog u vašemu prostoru ili postati vlasnik uređaja i dijeliti prihod od poslovanja bankomata. Glavno pitanje koje si trebate postaviti je hoćete li u narednom srednjoročnom razdoblju zaraditi znatno više ako ste vlasnik bankomata.

Osim već spomenutih troškova održavanja i upravljanja bankomatom, te globalnih trendova u poslovanju u kojemu čak i banke prepuštaju vlasništvo nad uređajima, važno je saznati i ključne stavke koje su važne za projekciju budućih prihoda. Neke od tih stavki uključuju vašu lokaciju, nalazi li se ona na području s visokim prometom, sastav vaših kupaca (domaći ili strani gosti), dostupnost bankomata drugih tvrtki te druge servise u blizini.

Trebate dobro razmisliti o potencijalu i prometu koji možete ostvariti – jer ulog je znatan, a garancija nema – poglavito ako dogovorite podjelu profita po broju transakcija – jer u ovako nestabilnim vremenima transakcije mogu i mjesecima izostati. Partnerske tvrtke, poput Euroneta, procijenit će cijeli niz faktora vezanih uz poslovanje uređaja u njihovom vlasništvu, uključivši i potencijalni broj korisnika, te vam ponuditi fiksni mjesečni prihod za postavljanje bankomata u vaš prostor, bez ikakvih dodatnih i skrivenih troškova i bez rizika od gubitka.

Tagovi: bankomati, Euronet, isplativost bankomata, poslovanje bankomata
PROČITAJ I OVO
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
OTKAZI
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
BARCELONA - Španjolsko-njemački cava div Freixenet, poznat po svojim karakterističnim crnim staklenim bocama pjenušavog vina, otpustit će 80% svojih radnika u Kataloniji dok se sjeveroistočna španjolska regija bori sa sušom koja traje više od tri godine i ozbiljno je pogođena proizvodnja grožđa.
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE