GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

RBA i Adria Group Holding pokrenuli arbitraže protiv Hrvatske zbog Lex Agrokora

RBA i Adria Group Holding pokrenuli arbitraže protiv Hrvatske zbog Lex Agrokora
ARBITRAŽA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.02.2020 / 08:43
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Državno odvjetništvo potvrdilo je da je Vlada Republike Hrvatske zaprimila dvije obavijesti o pokrenutim arbitražnim postupcima zbog Lex Agrokora. Prvi proces pokreće RBA banka, a drugi Adria Group Holding, tvrtka preko koje je nekad Ivica Todorić kontrolirao Agrokor.

Republika Hrvatska je prema navodima tužitelja povrijedila bilateralne ugovore i međunarodno pravo donošenjem Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, takozvanog Lex Agrokora, piše N1 info. RBA Banka obratila se UN-u, dok se Adria Holding žalio Arbitražnom sudu Svjetske Banke u Washingtonu. Oba tužitelja obeštećenje, kao što su mnogi analitičari i upozoravali, sada traže od Republike Hrvatske. DORH je u međuvremenu objavio i javni poziv odvjetničkim uredima koji su spremni zastupati Hrvatsku u ovim postupcima.

Iz RBA su poručili da "nisu u mogućnosti komentirati procese koji su u tijeku", a za sada nismo uspjeli dobiti niti komentar Ivice Todorića.

U nastavku prenosimo cijeli odgovor DORH-a.

"Poštovani,

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske u mogućnosti Vam je odgovoriti sa sljedećim informacijama.

Vlada Republike Hrvatske zaprimila je Obavijest o arbitraži Raiffeissen Bank International AG i Raiffeisen Bank Austria d.d. protiv Republike Hrvatske koju je dostavila Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske na nadležno postupanje.

Naime, prema odredbi čl. 43. Zakona o državnom odvjetništvu ("Narodne novine" 67/2018) Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zastupa Republiku Hrvatsku pred stranim sudovima te međunarodnim i drugim tijelima.

Obavijest o arbitraži Raiffeissen Bank International AG i Raiffeisen Bank Austria d.d. podnesena je sukladno UNCITRAL Arbitražnim pravilima (revidirana 2010), radi navodne povrede bilateralnog Ugovora o promicanju i zaštiti investicija od 19. veljače 1997. (BIT) zaključenog između Republike Austrije i Republike Hrvatske. Republika Hrvatska je prema navodima tužitelja povrijedila BIT i međunarodno pravo donošenjem Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku ("Narodne novine" 32/17).

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zaprimilo je i Zahtjev za registraciju Zahtjeva za arbitražu nizozemskih trgovačkih društava Adria Group B.V. i Adria Group Holding B.V. upućenog Međunarodnom centru za rješavanje ulagačkih sporova (ICSID) protiv Republike Hrvatske. Tužitelji su podnijeli Zahtjev radi navodne povrede bilateralnog Ugovora o promociji i zaštiti investicija zaključenim između Kraljevine Nizozemske i Republike Hrvatske 28. travnja 1998. (BIT). Tužitelji u Zahtjevu tvrde da je Republika Hrvatska i u ovom slučaju povrijedila BIT i međunarodno pravo donošenjem navedenog Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku ("Narodne novine" 32/17)", stoji u odgovoru DORH-a.

Tagovi: RBA, Adria Group Holding, Lex Agrokor, Agrokor, Raiffeisen, Ivica Todorić
PROČITAJ I OVO
Boston Consulting Group planira zaposliti više od 1.000 novih radnika u Europi
ZAPOŠLJAVANJE
Boston Consulting Group planira zaposliti više od 1.000 novih radnika u Europi
BERLIN - Njemački odjel konzultantske tvrtke Boston Consulting Group (BCG) planira ove godine zaposliti više od tisuću novih zaposlenika u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji i istočnoj Europi.
Air Serbia od danas povezuje Beograd i Mostar
LETOVI
Air Serbia od danas povezuje Beograd i Mostar
BEOGRAD - Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara.
Ryanair na meti istrage u Italiji zbog dominantne tržišne pozicije
ISTRAGA
Ryanair na meti istrage u Italiji zbog dominantne tržišne pozicije
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja otvorio je istragu protiv Ryanaira zbog moguće zlouporabe dominantnog položaja koja je nanijela "ozbiljnu i nepopravljivu" štete putničkim agencijama, drugim prijevoznicima i putnicima, izvijestile su u ponedjeljak novine Il Messaggero.
Dioničari U.S. Steela prihvatili japansku ponudu unatoč Bidenovom protivljenju
ZELENO SVJETLO
Dioničari U.S. Steela prihvatili japansku ponudu unatoč Bidenovom protivljenju
NEW YORK - Vlasnici američkog proizvođača čelika U.S. Steela prihvatili su 14.9 milijardi dolara vrijednu ponudu Nippon Steela, utirući put japanskom vlasniku, unatoč crvenom svjetlu Bijele kuće i kritikama sindikata.
Walmart varao kupce na mesu
PREVARE
Walmart varao kupce na mesu
NEW YORK - Poznati američki lanac trgovina "Walmart" nagodio se za 45 milijuna dolara nakon tužbe u kojoj su ga potrošači optuživali da je godinama varao mjere mesa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE