GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordna dobit Allianz Grupe

Rekordna dobit Allianz Grupe
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2020 / 10:44
Autor: SEEbiz
MUNCHEN - U u 2019. godini, Allianz Grupa ostvarila je izvanredne rezultate kada je riječ o prihodima, operativnoj dobiti i neto prihodima, usprkos daljnjem padu kamatnih stopa.

Allianz je u 2019. godini ostvario operativnu dobit od 11,9 milijardi eura koja je tako nastavila s rastom petu godinu zaredom

Interni prihodi u 2019. skočili su za 5,9 posto

Operativna dobit iznosila je 11,9 milijardi eura, što je blizu gornje granice ciljanog iznosa za 2019. godinu
Neto prihodi pripisivi dioničarima u 2019. godini skočili su za 6,1 posto na 7,9 milijardi eura; osnovna dobit po dionici (EPS) narasla je za 8,4 posto na rekordnih 18,90 eura; ostvaren je i snažan povrat na uloženi kapital (RoE) od 13,6 posto
Na kraju 2019. godine omjer kapitaliziranosti prema Solventnosti II iznosio je 212 posto, što je za 10 postotnih bodova više nego na kraju trećeg tromjesečja 2019.

Upravni odbor predložio je dividendu u iznosu od 9,60 eura po dionici, što je za 6,7 posto više u odnosu na prethodnu godinu i sedmi uzastopni rast dividende

Najavljen je novi program otkupa dionica u iznosu do 1,5 milijardi eura

U četvrtom tromjesečju rast internih prihoda iznosio je 5,5 posto, dok je operativna dobit ostala stabilna na 2,8 milijardi eura; neto prihodi pripisivi dioničarima u četvrtom tromjesečju skočili su za 9,5 posto na 1,9 milijardi eura
Ciljana operativna dobit za 2020. godinu veća je za 4,3 posto u usporedbi s prethodnom i iznosi 12,0 milijardi eura, plus/minus 500 milijuna eura, osim u slučaju nepredvidivih događanja, kriznih situacija ili prirodnih katastrofa

Allianz je na dobrom putu da ostvari ciljeve Renewal Agende 2.0

Godine 2019. Allianz Grupa ostvarila je izvanredne rezultate kada je riječ o prihodima, operativnoj dobiti i neto prihodima, usprkos daljnjem padu kamatnih stopa. Rast internih prihoda, korigiran za utjecaje valutnih tečajeva i konsolidacije, iznosio je 5,9 posto, zahvaljujući svim segmentima poslovanja. Ukupni prihodi skočili su za 7,6 posto na 142,4 milijardi eura (u usporedbi s 132,3 milijarde eura iz prethodne godine). Istovremeno je operativna dobit porasla za 3,0 posto na 11,9 milijardi eura (u usporedbi s 11,5 milijardi eura ostvarenih godinu dana ranije), što je blizu gornje granice ciljanog raspona od 11,0 do 12,0 milijardi eura koji je Grupa najavila. Rast operativne dobiti prije svega je rezultat poslovanja segmenta životnih i zdravstvenih osiguranja i veće investicijske marže, pozitivne jednokratne dobiti u SAD-u, te rasta broja polica.

U segmentu upravljanja imovinom također je zabilježen snažan rast operativne dobiti zahvaljujući većoj prosječnoj imovini klijenata pod upravljanjem (AuM) i povoljnim učincima valutne konverzije. S druge strane, na segment neživotnih osiguranja nepovoljno je utjecao slabiji run-off rezultat, i to zbog sve većih pričuva AGCS-a te nižeg operativnog prihoda od investicija. To je djelomično nadoknađeno boljim omjerom troškova. Neto prihodi pripisivi dioničarima ostvarili su rast od 6,1 posto na 7,9 milijardi eura (u usporedbi sa 7,5 milijardi eura zabilježenih godinu dana ranije), ponajviše zahvaljujući većoj operativnoj dobiti te boljem neoperativnom rezultatu i nižoj poreznoj stopi.

Osnovna dobit po dionici (EPS) na godišnjoj je razini porasla za 8,4 posto na rekordnih 18,90 eura (u usporedbi s dobiti od 17,43 eura ostvarenoj u 2018. godini). Povrat na uloženi kapital (RoE) skočio je na 13,6 posto (u usporedbi s 13,2 posto iz prethodne godine), što je njegova najviša razina u posljednjih deset godina. Na kraju 2019. godine omjer kapitaliziranosti prema Solventnosti II iznosio je 212 posto, u usporedbi s 229 posto zabilježenih na kraju 2018. Upravni odbor predložit će dividendu za 2019. godinu u iznosu od 9,60 eura po dionici, što je porast od 6,7 posto u usporedbi s dividendom od 9 eura iz prethodne godine, ali i sedmi uzastopni rast dividende.

Allianz je 30. srpnja 2019. godine zaključio svoj četvrti program otkupa dionica u ukupnom iznosu od 1,5 milijardi eura i 7,3 milijuna dionica. Sve su otkupljene dionice poništene. Na dan 20. veljače 2020. godine Allianz je najavio novi program otkupa dionica u iznosu do 1,5 milijardi eura, koji će biti proveden do kraja godine.

Nadalje, 70 posto poslovanja diljem svijeta zabilježilo je natprosječni tržišni indeks spremnosti korisnika na preporuku tvrtke i proizvoda, tzv. Net Promoter Score (NPS), u usporedbi sa 74 posto ostvarenih godinu dana ranije. Istovremeno je tzv. Inclusive Meritocracy Index (IMIX), koji mjeri liderstvo, rezultate i korporativnu kulturu, prošle godine iznosio rekordnih 73 posto.

„Prošla je godina za Allianz Grupu bila još jedna uspješna godina s rekordnim rezultatima. To je odraz povjerenja koje nam iskazuju klijenti i dioničari, ali i angažmana naših sjajnih zaposlenika. Allianz je u 2019. godini nastavio s važnim strateškim iskoracima, poput naših akvizicija u Ujedinjenoj Kraljevini i Brazilu, te otvaranja prvog kineskog osiguravateljskog holdinga, koji je u potpunosti u rukama stranih vlasnika. Izniman je i naš doprinos društvu: kao jedni od začetnika novopokrenutog udruženja Asset Owner Alliance, koji sazivaju Ujedinjeni narodi, odlučili smo postići nultu neto stopu emisija stakleničkih plinova za sve naše investicijske portfelje do 2050. godine“, istaknuo je glavni izvršni direktor Allianza SE Oliver Bäte.

U četvrtom tromjesečju 2019. godine operativna dobit iznosila je 2,8 milijardi eura (u usporedbi s 2,8 milijardi eura ostvarenih u istom razdoblju prethodne godine). Jačanje pričuva u AGCS-u rezultiralo je nižom operativnom dobiti našeg segmenta neživotnih osiguranja, što je uglavnom neutralizirano rastom koji su zabilježili segment životnih i zdravstvenih osiguranja te segment upravljanja imovinom. Dok je operativna dobit segmenta životnih i zdravstvenih osiguranja ponajviše narasla zahvaljujući većoj investicijskoj marži, snažan rast operativne dobiti u segmentu upravljanja imovinom uglavnom je rezultat rasta prihoda od imovine klijenata pod upravljanjem i naknada za uspješnost. Neto prihodi pripisivi dioničarima u istom su tromjesečju skočili za 9,5 posto na 1,9 milijardi eura (u usporedbi s 1,7 milijardi eura iz istog razdoblja prethodne godine) zahvaljujući boljim neoperativnim rezultatima.

„Allianz je uspješno zaključio financijsku 2019. godinu, s operativnom dobiti od 11,9 milijardi eura, što je blizu gornje granice najavljenog ciljanog raspona Grupe“, izjavio je glavni financijski direktor Allianza SE Giulio Terzariol. „Zahvaljujući aktivnom upravljanju rizicima ostvarili smo snažan omjer kapitaliziranosti prema Solventnosti II od 212 posto, i tako pokazali otpornost Grupe na današnje okruženje, kojim diktiraju nepovoljne kamatne stope, te pružili utočište svojim klijentima i dioničarima. Očekujemo kako ćemo u 2020. godini ostvariti operativnu dobit od 12 milijardi eura, plus/minus 500 milijuna eura – osim u slučaju nepredvidivih događanja, kriznih situacija ili prirodnih katastrofa.“


Segment neživotnih osiguranja: snažan interni rast, kontinuirano povećanje produktivnosti, te jačanje pričuve u AGCS-u

Ukupni prihodi u 2019. godini porasli su na 59,2 milijarde eura (u usporedbi s 55,4 milijarde eura zabilježene 2018. godine). Izuzmu li se utjecaji valutnih tečajeva i konsolidacije, interni rast iznosio je 4,7 posto, ponajprije zahvaljujući rastu cijena od 2,6 posto i broja polica od 2,0 posto.

Operativna dobit pala je za 11,9 posto u usporedbi s prethodnom godinom, i to na 5,0 milijardi eura. Taj je pad prvenstveno ishod našeg rezultata preuzimanja rizika, temeljenog na jačanju pričuva u AGCS-u, a djelomično je neutraliziran većim omjerom troškova. Ostvaren je i pad operativnog prihoda od investicija.
Kao posljedica navedenog, kombinirana kvota pala je za 1,5 postotnih bodova na 95,5 posto.

„Segment neživotnih osiguranja ostvario je rezultate ispod očekivanih, i to nakon razočaravajućeg jačanja pričuva u AGCS-u, što je predstavljalo prekomjernu kompenzaciju za solidnu godinu kada je riječ o nesrećama, preuzimanju rizika te povećanju produktivnosti“, istaknuo je Terzariol. „Većina naših poslovanja imala je vrlo dobre rezultate. I dalje smo odlučni u naumu da do kraja 2021. godine kombiniranu kvotu podignemo na 93 posto.“

U četvrtom tromjesečju 2019. godine ukupni su prihodi porasli na 13,1 milijardu eura (u usporedbi s 12,1 milijardom eura iz istog razdoblja prethodne godine). Izuzmu li se utjecaji valutnih tečajeva i konsolidacije, interni rast iznosio je 5,6 posto, s tim da je rast cijena iznosio 2,9 posto, a broj prodanih polica 2,8 posto. Operativna dobit pala je za 42,3 posto na 861 milijuna eura u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, i to zbog slabijeg rezultata preuzimanja rizika, koji je ponajviše posljedica već spomenutog jačanja pričuva u AGCS-u. Kombinirana kvota za četvrto tromjesečje 2019. godine pala je za 5,5 postotnih bodova na 99,6 posto.


Segment životnih i zdravstvenih osiguranja: operativna dobit skočila je za 13,4 posto u 2019. godini

PVNBP (sadašnja vrijednost premija za nove poslove) u 2019. godini porasla je na 67,0 milijardi eura (u usporedbi s 58,5 milijardi eura ostvarenih u 2018. godini). To je prvenstveno rezultat veće prodaje kapitalno učinkovitijih proizvoda životnog osiguranja u Njemačkoj te našeg poslovanja s netradicionalnim promjenjivim rentama u SAD-u.
Profitabilnost novog posla (NBM) prošle je godine pala na 3,2 posto (u usporedbi s 3,6 posto ostvarenih 2018. godine), i to zbog nižih kamatnih stopa, čiji je utjecaj djelomično neutraliziran potezima uprave i povoljnijom kombinacijom različitih poslovnih aktivnosti. Vrijednost novog posla (VNB) porasla je na 2,2 milijarde eura (u usporedbi s 2,1 milijardom eura ostvarenom godinu dana ranije), što je odraz rasta prodaje te činjenice da je kontinuirani prelazak na prioritetne vrste osiguranja prevladao nepovoljne utjecaje sve nepovoljnijeg okruženja kamatnih stopa.

Operativna dobit skočila je na 4,7 milijardi eura (u usporedbi s 4,2 milijarde eura iz prethodne godine), ponajviše zahvaljujući većoj investicijskoj marži, koja je rezultat nižih umanjenih vrijednosti i više realizacija pretežno u Francuskoj i Njemačkoj. Od ostalih čimbenika koji su pridonijeli spomenutom rastu valja istaknuti promjenu u razdoblju amortizacije odgođenih troškova pribave za proizvode fiksnih anuiteta vezanih uz dioničke indekse u SAD-u, te veći rast broja polica životnog osiguranja u Njemačkoj, SAD-u i azijsko-pacifičkoj regiji.

„Iako je okruženje kamatnih stopa i dalje bilo prepuno izazova, u 2019. godini uspjeli smo povećati vrijednost novog posla za 3,8 posto. Optimističan sam kada je riječ o našim poslovnim izgledima. Nastavljamo s potezima uprave i prilagodbom proizvoda u korist naših dionika, što je vidljivo iz snažne operativne dobiti“, dodao je Terzariol.

U četvrtom tromjesečju 2019. godine PVNBP je skočio na 18,1 milijardu eura (u usporedbi sa 16,1 milijardom eura iz istog razdoblja 2018. godine), i to zahvaljujući rastu prodaje kapitalno učinkovitijih proizvoda životnog osiguranja u Njemačkoj. Operativna dobit porasla je na 1,3 milijarde eura (u usporedbi s 1,0 milijardi eura ostvarenih u istom razdoblju prethodne godine), ponajviše zbog više investicijske marže u Francuskoj i SAD-u. Profitabilnost novog posla (NBM) pala je s 3,9 posto ostvarenih u istom razdoblju 2018. godine na 2,9 posto, zbog čega je vrijednost novog posla (VNB) pala na 519 milijuna eura (u usporedbi sa 631 milijunom eura iz četvrtog tromjesečja 2018. godine).


Segment upravljanja imovinom: imovina klijenata pod upravljanjem na kraju 2019. godine dosegnula je rekordnu razinu

Imovina klijenata pod upravljanjem (AuM) skočila je za 250 milijardi eura na rekordnih 1.686 milijardi eura u usporedbi s krajem 2018. godine. Svi čimbenici koji utječu na imovinu klijenata pod upravljanjem djelovali su povoljno: zabilježili smo povoljne tržišne utjecaje u iznosu od 138,6 milijardi eura te neto priljeve od 75,8 milijardi eura; povoljni utjecaji valutne konverzije iznosili su 24,6 milijardi eura, dok su utjecaji konsolidacije doprinijeli spomenutom rastu s dodatnih 11,0 milijardi eura. Ukupna imovina klijenata pod upravljanjem porasla je na 2.268 milijardi eura.

Omjer troškova i prihoda (CIR) pao je za neznatna 0,2 postotna boda na 62,3 posto zbog većeg rasta operativnih prihoda u usporedbi s nižim rastom operativnih troškova.

Operativna dobit ostvarila je rast od 6,9 posto na 2,7 milijardi eura (u usporedbi s 2,5 milijardi eura iz 2018. godine). Taj je rast ponajviše posljedica veće prosječne imovine klijenata pod upravljanjem, i to uglavnom u PIMCO-u, do koje je došlo zbog snažnih tržišnih utjecaja i neto priljeva, te povoljnih utjecaja valutne konverzije.

„Naš je segment upravljanja imovinom zaključio vrlo dobru godinu s izvanrednim rastom imovine klijenata pod upravljanjem“, istaknuo je Terzariol. „Snažni neto priljevi svjedoče o našoj privlačnoj ponudi vrijednosti za klijente. Osim toga, zahvaljujući takvim neto priljevima naš je segment imovine pod upravljanjem dovoljno snažan da možemo ostvariti ciljane rezultate.“

U četvrtom tromjesečju 2019. godine operativna dobit skočila je za 18,5 posto na 750 milijuna eura, ponajviše zahvaljujući višim prihodima od imovine klijenata pod upravljanjem i naknadama za uspješnost. Istovremeno je omjer troškova i prihoda pao za 1,0 postotnih bodova na 62,7 posto. Imovina klijenata pod upravljanjem ostvarila je rast od 5 milijardi eura: neto priljevi klijenata od 19,7 milijardi eura i povoljni tržišni utjecaji od 17,2 milijarde eura bili su opterećeni nepovoljnim utjecajima valutne konverzije u iznosu od 32,1 milijarde eura.

Tagovi: Allianz Grupa, Allianz, Oliver Bäte, povrat na kapital, zdravstveno osiguranje
PROČITAJ I OVO
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE