GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordna godina M+ Grupe: U 2020. rast prihoda čak 115%, na 705 milijuna kuna

Rekordna godina M+ Grupe: U 2020. rast prihoda čak 115%, na 705 milijuna kuna
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2021 / 11:41
Autor: SEEbiz
ZAGREB – M+ Grupa (Meritus ulaganja d.d. – ZSE:MRUL) je u 2020. godini ostvarila rekordne poslovne prihode od 705 milijuna kuna. U povijesno najboljoj godini poslovanja kompanije, poslovni prihodi porasli su za 115% u odnosu na prošlu godinu.

Ostvarena EBITDA iznosi 125 milijuna kuna, uz rast od 240% u odnosu na 2019. godinu. Uz snažnu profitabilnost, dobit prije oporezivanja iznosi 48,5 milijuna kuna uz rast od 334%. Poslovanje M+ Grupe u 2020. godini obilježili su niska zaduženost te snažan rast likvidnosti.

Hrvatska BPTO (Business Process and Information Technology Outsourcing – eksternalizacija poslovnih procesa i informacijskih tehnologija) kompanija M+ Grupa, ujedno i najveći nezavisni pružatelj BPTO usluga u regiji jugoistočne Europe i Male Azije, u 2020. godini je potvrdila svoju poziciju regionalnog lidera. Veliki utjecaj na rekordni rast prihoda i profitabilnosti imao je zaokret prema uvođenju umjetnih inteligencija (AI) u korisničku i tehničku podršku te korištenju strojnog učenja (ML – machine learning), robotske automatizacije procesa (RPA - robotic process automation) i prediktivne analitike (predictive analytics).

„U godini koja je bila krizna za veći dio gospodarstva, pa i za BPTO industriju, uspjeli smo ostvariti veliki rast, a istodobno smo diverzificirali poslovanje i povećali bazu klijenata. Naglasak smo stavili na jačanje IT poslovanja, digitalna rješenja i razvoj vlastitih softverskih rješenja. To se pokazalo kao ispravan strateški smjer, zahvaljujući kojem smo spremno odgovorili na izazove pandemije te ostvarili najbolje poslovne rezultate od osnutka kompanije“, naglasio je Darko Horvat, predsjednik Uprave M+ Grupe.

Poslovnu 2020. godinu za M+ Grupu obilježila su i dvije važne akvizicije. U siječnju je M+ Grupa objavila preuzimanje društva CMC, najvećeg izdvojenog nezavisnog kontaktnog centra i pružatelja usluga upravljanja korisničkom podrškom u Turskoj s više od 4.000 zaposlenih. U srpnju je M+ Grupa objavila spajanje svojih internih IT operacija s operacijama Geomant Grupe sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu. Novonastala IT divizija, pod imenom Geomant Global, donijela je M+ Grupi mogućnosti pružanja vrhunskih rješenja za upravljanje korisničkim iskustvom, osigurala je rješenja za upravljanje komunikacijom s klijentima, kao i za uvođenje chatbotova, robotske automatizacije procesa, orkestracije korisničkog iskustva i drugih tehnologija u nastajanju. Izravni prihodi IT/ML segmenta M+ Grupe u 2020. godini već su prešli 100 milijuna kuna.

„Iznimno sam zadovoljan postignutim poslovnim rezultatima te smatram kako smo u potpunosti opravdali povjerenje naših dioničara, među kojima su svi obvezni mirovinski fondovi, više dobrovoljnih mirovinskih i privatnih investicijskih fondova te Mid Europa Partners, vodeći investicijski fond za ulaganja u središnju i istočnu Europu sa sjedištem u Londonu. Nastavit ćemo razvijati poslovanje, implementirati nove tehnologije te promatrati nove kandidate za našu buy-and-build strategiju akvizicija“, poručio je Darko Horvat.

M+ Grupa ima sjedište u Zagrebu, a operativno posluje u devet zemalja. Uz Hrvatsku, tu su još i Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Turska, Rumunjska, Mađarska, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD. Poslovno djeluje na tržištima Europske unije i Sjeverne Amerike. U zadnje četiri i pol godine M+ Grupa je realizirala 15 akvizicija i osigurala diverzificiran portfelj klijenata koje čine vodeći telekomi, financijske, tehnološke i kompanije za elektroničku trgovinu te kompanije u sektoru robe široke potrošnje.

Tagovi: Meritus ulaganja, M+ Grupa, Darko Horvat,
PROČITAJ I OVO
Kraš: Bruto dobit porasla 34%, dobra očekivanja za cijelu 2021.
RAST
Kraš: Bruto dobit porasla 34%, dobra očekivanja za cijelu 2021.
ZAGREB – Rezultati poslovanja Kraš grupe u trećem tromjesečju 2021. godine potvrđuju kontinuitet trenda rasta u svim segmentima poslovanja. Konsolidirani ukupni prihodi iznose 759,2 milijuna kuna, što je za 53,2 milijuna kuna, odnosno 7,5 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
Adris: Prihodi gotovo dosegnuli pretpandemijsku razinu
DOBRA GODINA
Adris: Prihodi gotovo dosegnuli pretpandemijsku razinu
ZAGREB - Adris grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila 605 milijuna kuna neto dobiti, što je značajan rast u odnosu na isto razdoblje lani kada je dobit iznosila 141 milijun kuna, uz rast ukupnih prihoda za 23 posto, na 4,51 milijardu kuna, objavili su u četvrtak iz te tvrtke.
Gubitak Grupacije Đuro Đaković povećan čak 68,5%
POGORŠANJE
Gubitak Grupacije Đuro Đaković povećan čak 68,5%
ZAGREB - Đuro Đaković grupacija u prvih devet ovogodišnjih mjeseci poslovala je s gubitkom od 53,6 milijuna kuna, što je za 68,5 posto više nego lani, kada je u istom razdoblju gubitak iznosio 31,8 milijuna kuna, pokazuje konsolidirano financijsko izvješće objavljeno u četvrtak.
Grupa Končar ostvarila trostruko veću neto dobit u odnosu na isto razdoblje prošle godine
SJAJNE BROJKE
Grupa Končar ostvarila trostruko veću neto dobit u odnosu na isto razdoblje prošle godine
ZAGREB - Grupa KONČAR je u trećem kvartalu 2021. godine zabilježila dvoznamenkasti rast svih ključnih pokazatelja poslovanja.
Oštar pad neto dobiti Petrokemije
SUNOVRAT
Oštar pad neto dobiti Petrokemije
ZAGREB - Petrokemija je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 19 milijuna kuna, znatno manje u odnosu na isto razdoblje lani kada je dobit iznosila 315 milijuna kuna, pokazuje u četvrtak objavljeno financijsko izvješće toga proizvođača mineralnih gnojiva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE