GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordni prihodi Deutsche Post DHL Grupe

Rekordni prihodi Deutsche Post DHL Grupe
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.08.2021 / 10:02
Autor: SEEbiz
BONN - Nakon odličnog starta u prvom kvartalu ove godine, Deutsche Post DHL Group, vodeća svjetska logistička tvrtka, i dalje ide putem rasta i u drugom tromjesečju.

Prihodi su značajno porasli, za 22.2 posto, na 19.5 milijardi EUR u usporedbi s istim razdobljem lani kada je prihod iznosio 15.9 milijardi eura. Zahvaljujući stalnom povećanju globalnih operacija i stalno rastućoj stopi E-commercea, svih pet DHL-ovih poslovnih jedinica imalo je koristi od velike potražnje za logističkim uslugama.

Operativna dobit (EBIT) povećala se na 2.1 milijardi EUR, u usporedbi s istim kvartalom 2020. kada je iznosio 912 milijuna eura. Marža dobiti prije kamata i poreza (EBIT margin) gotovo se udvostručila i iznosi 10.7 posto, što je za pet posto više nego lani u istom razdoblju. Slobodni novčani tok (Free Cash Flow) u drugom je kvartalu ove godine iznosio 919 milijuna eura.

Obnovljeni jednokratni COVID bonus za otprilike 550.000 zaposlenika diljem svijeta, također najavljen u srpnju, bit će isplaćen u četvrtom tromjesečju, što ukupno iznosi oko 200 milijuna eura .

„Nakon što je globalno gospodarstvo prošle godine doživjelo neviđen pad, sve naše jedinice sada daju ključan doprinos oporavku globalne trgovine. Cijeli naš tim sjajno se snašao u okruženju koje je bilo i još uvijek jest izazovno, što nam je omogućilo postizanje izvanrednih rezultata u drugom kvartalu ove godine“, rekao je Frank Appel, izvršni direktor Deutsche Post DHL Group.

Deutsche Post DHL Grupa ostvarila je neto dobit nakon nekontrolirajućih udjela od 1.3 milijarde EUR-a u drugom tromjesečju 2021., dok je u istom razdoblju godinu ranije imala neto dobit od 525 milijuna eura. Osnovna zarada po dionici tako se više nego udvostručila i popela na 1.05 EUR u usporedbi s 0.43 EUR prije godinu dana.

Grupa i dalje ide ukorak s vlastitim kratkoročnim i srednjoročnim smjernicama za rast. Za tekuću financijsku godinu Deutsche Post DHL Grupa nastavlja prognozirati rekordnu zaradu, više od 7 milijardi. Izgledi za srednjoročnu zaradu u 2023. godini ostaju nepromijenjeni i iznose više od 7.4 milijardi EUR, što je odraz scenarija u kojem velika količina pošiljaka ostaje nepromijenjena a učinkovitost se i dalje povećava.

Prema smjernicama ažuriranim u srpnju, očekuje se da će bruto kapitalna ulaganja u ovoj financijskoj godini iznositi oko 3.9 milijardi eura. Grupa također predviđa i nastavak slobodnog novčanog toka većeg od 3.2 milijarde eura u tekućoj godini. Smjernice za kumulativni slobodni novčani tijek (cumulative free cash flow) u razdoblju od 2021. do 2023. godine ostaju nepromijenjene i prognoziraju iznos od oko 9 milijardi eura, dok će kumulativni bruto rashod (cumulative gross capex)u ovom razdoblju iznositi oko 11 milijardi.
EBIT DHL Express -a u drugom se kvartalu više nego udvostručio na 1.177 milijuna eura, dok je u istome razdoblju lani iznosio 565 milijuna eura. Prihodi su porasli za 31.8 posto na oko 6 milijardi eura. Ovaj uspjeh temelji se na daljnjem povećanju efikasnosti korištenja jedinstvene globalne mreže. Express je ojačao svoju zrakoplovnu mrežu stavljanjem u funkciju 11 dodatnih zrakoplova od travnja do svibnja ove godine.
Međunarodne vremenski određene pošiljke s oznakom žurnosti (TDI) povećale su se za 20.2 posto, s rastom u svim regijama svijeta. Marža dobiti prije kamata i poreza (EBIT margin) je s 19.8 posto značajno premašila brojku iz prethodne godine (U drugom tromjesječju 2020. iznosila je 12.5 posto).

Global Forwarding, Freight povećao je EBIT za 64.2 posto na godišnjoj razini, na 312 milijuna eura. Prihod se povećao na 5.2 milijarde eura te je u istome je razdoblju lani iznosio 4.1 milijarde, na tržištu koje je i dalje prepuno izazova. Značajno poboljšanje EBIT marže na 6 posto s 4.6 posto lani također je posljedica digitalizacije.

EBIT Supply Chaina nikad nije bio veći u drugom tromjesečju, dosegavši 198 milijuna eura (u 2. tromjesečju 2020. iznosio je 33 milijuna eura). Aktivnosti klijenata značajno su se povećale, što je dovelo do rasta prihoda od 21.3 posto na godišnjoj razini - 3.3 milijarde eura. EBIT marža popela se na novi rekord od 6 posto u usporedbi s 1.2 posto u istom razdoblju godinu prije.

EBIT E-Commerce Solutions, još jedne poslovne jedinice DHL Grupe, skočio je s milijun eura u prethodnom tromjesečju na 116 milijuna eura u drugom tromjesečju ove godine, dok je prihod porastao za 23.4 posto, na 1.4 milijarde eura (u drugom tromjesečju 2020. iznosio je 1,2 milijarde eura).

EBIT u Post & Parcel Deutschland porastao je na 315 milijuna eura u drugom tromjesečju 2021. (u drugom tromjesečju 2020. godine iznosio je 264 milijuna eura). Prihod je bio umjereno veći u odnosu na prošlu godinu i iznosio je 4,2 milijarde eura (2. tromjesečje 2020.: 3.9 milijardi eura). EBIT marža iznosila je 7.6 posto, što je iznad razine prethodne godine (6.8 posto).

Tagovi: Deutsche Post DHL Grupa, Deutsche Post
PROČITAJ I OVO
Butković o žičari: Mijenja se pravilnik, očekujem rad žičare što prije
ŽIČARA
Butković o žičari: Mijenja se pravilnik, očekujem rad žičare što prije
ZAGREB - Ministar prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u četvrtak kako je razgovarao sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem o žičari te su dogovorili da će Ministarstvo zdravstva izmijeniti svoj pravilnik pa očekuje da će žičara što prije početi s radom.
FlixBus i Čazmatrans sklopili strateško partnerstvo
PARTNERI
FlixBus i Čazmatrans sklopili strateško partnerstvo
ZAGREB - FlixBus kao mobilni partner tradicionalnih autobusnih prijevoznika, objavio je suradnju s Čazmatransom, vodećom hrvatskom kompanijom koja postoji na tržištu više od 70 godina.
SAD daleko najveći proizvođač plastičnog otpada
PLASTIKA
SAD daleko najveći proizvođač plastičnog otpada
WASHINGTON - Sjedinjene Države su zemlja koja daleko najviše doprinosi zagađenju plastikom u svijetu, pokazuje novo izvješće objavljeno u srijedu, koje poziva na razvoj nacionalne strategije kako bi se tome stalo na kraj.
Lidl privremeno zatvorio trgovinu u kojoj je ubijena radnica
POTEZI
Lidl privremeno zatvorio trgovinu u kojoj je ubijena radnica
ZAGREB - Lidl Hrvatska izvijestio je u srijedu da će privremeno na tri dana zatvoriti svoju trgovinu u Splitu na Poljičkoj cesti u znak žalosti zbog ubijene kolegice.
Od sada šaljite novac aplikacijom PostCash u poštanske urede
USLUGE
Od sada šaljite novac aplikacijom PostCash u poštanske urede
ZAGREB – Hrvatska pošta uvela je u ožujku mobilnu aplikaciju PostCash za slanje novca u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru, a od sada je moguće uz pomoć aplikacije slati novac i primateljima u Hrvatskoj u poštanske urede.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE