GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ribari: Ako država ne pomogne, morat ćemo prodavati brodove

Ribari: Ako država ne pomogne, morat ćemo prodavati brodove
ALARMANTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.03.2020 / 11:12
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Mnoge gospodarske grane našle su se na udaru pandemije, uključujući i hrvatsko ribarstvo. Znana je priča, nije od jučer. Kvarnerski i istarski ribari glavninu svojih ulova plasiraju na izvozno, talijansko tržište.

Izvoze i ostali, također u Italiju, ali manje, prostorna udaljenost ograničavajući je faktor. I odjednom, izvoz je prekinut, ribari su se našli u problemima.

– Zdravlje ljudi nam je najvažnije, ističe za Novi list Ivan Bočina iz riječkog Ugora, jedne od naših najvećih ribarskih tvrtki.

Ugor ima četiri velika broda za lov male plave ribe. S velikim dnevnim ulovom orijentirani su na izvoz.

– U početku epidemije još smo izvozili, ali je onda vozač završio u karanteni, pa smo odustali. Ribu sada plasiramo na domaćem tržištu, u pogone za preradu. Preuzimaju nam kompletan ulov. Jasno, cijena je niža od izvozne, govori Bočina.

Stanje postaje zabrinjavajuće, brzo će prerađivači napuniti hladnjače, nisu njihovi kapaciteti neograničeni. Ribari, s pravom, traže pomoć – intervenciju države. Predlažu da se lovostaj, kojemu je termin u svibnju, premjesti u travanj, da traje čitav mjesec.

– Za to vrijeme valjda će proći epidemija, pa bismo u svibnju mogli normalno raditi, objašnjava Ivan Bočina.

U dopisu što ga je Ugor poslao Sektoru za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore, između ostaloga, se navodi: »Suočeni s puno donešenih mjera u proteklim godinama, koje nisu išle u korist ribara, a sada još i zabrana izvoza, u ionako teškoj situaciji za hrvatsko ribarstvo, mišljenja smo da ćemo biti primorani uz ovakve uvjete razmišljati o prodaji flote, ukoliko resorno Ministarstvo ne bude imalo razumijevanje za ovu tešku situaciju. Uz 180 izlazaka na more imamo oko 150 radnih dana i to je neizdrživo za opstanak.

Troškovi vezova, osiguranja brodova, registra, remonta, najmova skladišta i ostalog, svake su godine veći, nemoguće je opstati. Uz novonastalu situaciju, bilo bi dobro da lovostaj bude u travnju, umjesto u svibnju i da se razmotre mogućnosti obeštećenja ribara i poduzetnika koji se svaki dan suočavaju s nerješivim problemima. Molimo vas da nađete rješenje koje će pomoći hrvatskom ribarstvu.«

Pismo sličnog sadržaja, s detaljnim opisom stanja i prijedlogom mjera, poslala je i tvrtka S. I. C. iz Višnjana, a prijedlog za raniji lovostaj došao je i od Damira Birkića, predsjednika grupacije ulova u HGK. Zoran Radan, savjetnik za ribarstvo u HGK, odgovorio je pozitivno na prijedloge iz baze.

U informaciji ribarima on navodi: »Pri izradi prijedloga mjera pomoći hrvatskom ribarstvu iznesen je prijedlog da se lovostaj koji je planiran za svibanj premjesti za travanj te da se u jednom i drugom slučaju previdi naknada i za plovila i za zaposlene na njima.« Iz navedenoga logično je u travnju očekivati lovostaj za malu plavu ribu.

Ribari – koćari, vlasnici velikih brodova, još su u težem položaju. Neki od njih isključivi su izvoznici. Detalje nam iznosi Tomislav Nikolac iz tvrtke Peter Pan, koja je među vodećima u koćarskom ribolovu.

– Već neko vrijeme ništa ne izvozimo. Teško je i ne vidimo izlaz. Ne samo da ne možemo preko granice, nego ne radi ni tamošnje tržište. Razmišljamo, kako nešto pokušati plasirati u Italiju. Ribu nekako uspijevamo plasirati ovdje u Hrvatskoj, sa škampom ne ide, njega trenutno zamrzavamo, kozice dajemo u preradu. Snalazimo se od danas do sutra, ne nalazimo zadovoljavajuće rješenje. Stalo je i ugostiteljstvo, što dodatno otežava situaciju.

Nadamo se da će epidemija brzo proći, jer već se suočavamo s teškim posljedicama. Doslovce, borimo se svaki dan, zaključuje Tomislav Nikolac.

Tagovi: ribari, koronavirus, hrvatsko ribarstvo, Ugor, Ivan Bočina, Zoran Radan, koronavirus u Hrvatskoj, Tomislav Nikolac, Peter Pan
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE