GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rimčeve kompanije i prošlu godinu završile u gubitku

Rimčeve kompanije i prošlu godinu završile u gubitku
U MINUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2024 / 21:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Kompanije iz Rimac Grupe i Project 3 Mobility objavile su izvješća za 2023. godinu

Rimac je ove godine na vrijeme dostavio financijska izvješća za prošlu godinu, iz kojih je vidljivo da one još uvijek nisu dosegnule profitabilnost. Rimac Group, krovna kompanija sustava na čijem čelu je Mate Rimac, s kapitalom od 880 milijuna eura, ostvarila je prošle godine prihode od 9,6 milijuna eura te je završila u gubitku od nešto više od 12 milijuna eura, piše Forbes Hrvatska.

Da ne bi bilo zabune, iz brojki je jasno da se radi o nekonsolidiranom izvješću, pa je puno zanimljivije spustiti se na nižu razinu i vidjeti što se događalo u ostalim kompanijama Grupe – Rimac Technology i Bugatti Rimac. Objavljeno je i izvješće za Project 3 Mobility, javnosti možda najzanimljiviju kompaniju povezanu s Matom Rimcem koja se bavi robotskim taksijima.

Rimac Technology kraj prošle godine završio je s 1200 zaposlenih, što je rast za oko 30 posto. Ukupni prihodi porasli su im prošle godine za oko 32 posto, na preko 99 milijuna eura. Kada se pogleda struktura, prihodi od prodaje iznosili su nešto više od 82 milijuna eura, od čega u inozemstvu oko 45 milijuna eura.

Dvoznamenkasti rast prihoda nije donio i profitabilnost. Rashodi kompanije prošle su godine iznosili gotovo 160 milijuna eura, pa su završili u minusu od oko 60 milijuna eura. Ipak, kapital im je prošle godine povećan s oko 260 na 440 milijuna eura.

Što se tiče kompanije Bugatti Rimac, ona je prošle godine imala pad prihoda od gotovo 20 posto. Ukupni prihodi iznosili su oko 150 milijuna eura, od čega su prihodi od prodaje gotovo 138 milijuna eura. Od tog iznosa izvoz je iznosio oko 127 milijuna eura.

Nakon što je 2022. godine kompanija imala dobit od oko 20 milijuna eura, prošle su godine završili u minusu od 16 milijuna eura. Značajno su povećali broj zaposlenih. Krajem 2022. godine Bugatti Rimac zapošljavao je oko 300, da bi prošlu godinu završili s oko 480 zaposlenih.

Project 3 Mobility, kompanija koja razvija robotaksije,a u čijoj vlasničkoj strukturi je i Rimac Group, prošle godine imala je ukupne prihode od oko 944 tisuće eura. Rashodi su im iznosili oko 13 milijuna eura, pa je na kraju godine gubitak iznosio oko 12 milijuna eura. Krajem prošle godine u kompaniji je radilo 87 ljudi.

Kontroverze oko projekta robotaksija izazvane su najviše time što se on dijelom financira iz EU fondova. Europska komisija odobrila im je oko 180 milijuna eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a glavne zamjerke koje su se pojavljivale u javnosti odnosile su se na to da je novac dobiven bez natječaja i da se ne poštuju inicijalno predstavljeni rokovi za realizaciju tog projekta.

Prema podacima Finina InfoBiz servisa, do kraja prošle godine kompaniji je ukupno isplaćeno oko 90 milijuna eura.

Tagovi: rimac, project 3 mobility, robotaksiji, mate rimac, rimac
PROČITAJ I OVO
ACI-ju u pola godine prihodi porasli 9 posto
DOBRE BROJKE
ACI-ju u pola godine prihodi porasli 9 posto
RIJEKA - Prvih šest mjeseci 2024. godine najveći lanac marina na Mediteranu i regionalni predvodnik nautičkog turizma obilježio je nastavak stabilnog poslovanja.
Sjajni rezultati Podravke u prvom polugodištu
SNAŽAN RAST
Sjajni rezultati Podravke u prvom polugodištu
KOPRIVNICA - Grupa Podravka u prvih je šest mjeseci 2024. ostvarila gotovo deset posto veće prihode od prodaje nego u istom razdoblju lani. Oni su iznosili 380,4 milijuna eura, odnosno 34,1 milijun eura više.
Končar D&ST: Neto dobit u prvom polugodištu katapultirana 279%
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST: Neto dobit u prvom polugodištu katapultirana 279%
ZAGREB - Končar Distributivni i specijalni transformatori (D&;ST) izvijestio je u srijedu da je u prvom polugodištu ove godine ostvario neto dobit od 52,7 milijuna eura, što je čak 279 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, kada mu je dobit bila 13,9 milijuna eura.
LVMH-u iznenađujuće pao prihod, dionice tonu
NEUSPJEH
LVMH-u iznenađujuće pao prihod, dionice tonu
PARIZ - Dionice najveće svjetske luksuzne grupe LVMH pale su u srijedu nakon što je prodaja u drugom tromjesečju u utorak bila ispod konsenzusa analitičara.
Tomaž Berločnik novi predsjednik NO-a Cinkarne Celje
KARIJERE
Tomaž Berločnik novi predsjednik NO-a Cinkarne Celje
CELJE - Nadzorni odbor Cinkarne Celje u utorak je za predsjednika nadzornog odbora imenovao Tomaža Berločnika, a za njegovu zamjenicu Melitu Malgaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE