GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ringier preuzima udjele Axel Springera u Srbiji i još pet zemalja

Ringier preuzima udjele Axel Springera u Srbiji i još pet zemalja
ŠIRENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2021 / 06:55
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Ringier AG širi svoje aktivnosti u Istočnoj Evropi i obogaćuje svoj međunarodni portfolio digitalnih medija i marketplace-a, a u tu svrhu Ringier preuzima udjele kompanije Axel Springer u Srbiji, Mađarskoj, Slovačkoj i u baltičkim državama Estoniji, Letoniji i Litvaniji.

U Slovačkoj će osnivač preduzeća imati i dalje manjinsko učešće, saopštila je kompanija Ringier AG.

- Ringier grupa će u ostalim državama ubuduće biti vlasnik 100 posto udjela. U okviru strategije rasta, Axel Springer se na velikim strateškim tržištima fokusira na digitalno poslovanje. Fokus kompanijskih investicija u News Media segmentu biće u Njemačkoj, SAD i Poljskoj. Shodno tome će kompanije Ringier i Axel Springer u Poljskoj nepromijenjeno nastaviti uspješni zajednički poduhvat, navodi se u saopštenju.

Od osnivanja kompanije Ringier Axel Springer Media AG u julu 2010. godine, zajednički poduhvat kompanija Ringier AG i Axel Springer SE se razvio u jednu od najvećih i najmodernijih medijskih kompanija u Centralnoj i Istočnoj Evropi sa oko 3.100 zaposlenih. Ekstenzivan portfolio obuhvata preko 200 digitalnih i štampanih proizvoda. Udio digitalnih aktivnosti u prilagođenom EBITDA rezultatu u prvoj polovini 2021 godine iznosio je 85 posto, dodaje se.

Kako se navodi u saopštenju, otkupom udjela kompanije Axel Springer u zajedničkom poduhvatu u Mađarskoj, Srbiji, Slovačkoj, Estoniji, Letoniji i Litvaniji, Ringier ubrzava svoju dosljednu strategiju rasta i investiranja u oblasti marketplace-a i medijskih brendova.

- Zahvaljujući ovoj značajnoj investiciji, Ringier jača svoje postojeće aktivnosti u Rumuniji i Bugarskoj, dodaje se.

Marc Walder, CEO Ringier AG: - Preuzimanje udjela kompanije Axel Springer u Mađarskoj, Srbiji, Slovačkoj i baltičkim državama je važna prekretnica u razvoju naše kompanije. Ova transakcija je dokaz naše opredijeljenosti za dugoročnim angažmanom kao medijski investitor u Istočnoj Evropi. Portfolio navedenih zemalja idealno odgovara našem profilu i dodatno će osnažiti ekosistem Ringiera. Pored toga, Srbija, Slovačka i Mađarska pružaju dobru osnovu za proširenje naše strategije digitalnih sportskih medija. Istovremeno se radujem tome što ćemo u Poljskoj zajedno sa kompanijom Axel Springer nastaviti da razvijamo naše medije i marketplace. Zajedno ćemo nastaviti dalje da investiramo u ovo veliko i uzbudljivo tržište".

Tagovi: Ringier, Axel Springer, Marc Walder
PROČITAJ I OVO
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
OTKAZI
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
BARCELONA - Španjolsko-njemački cava div Freixenet, poznat po svojim karakterističnim crnim staklenim bocama pjenušavog vina, otpustit će 80% svojih radnika u Kataloniji dok se sjeveroistočna španjolska regija bori sa sušom koja traje više od tri godine i ozbiljno je pogođena proizvodnja grožđa.
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE