GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rio Tinto podneo devet tužbi protiv Srbije zbog obustave projekta Jadar

Rio Tinto podneo devet tužbi protiv Srbije zbog obustave projekta Jadar
TUŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2023 / 17:32
Autor: SEEbiz / BETA
BEOGRAD - Kompanija "Rio Sava Eksplorešjns" (Rio Sava Explorations), ćerka firma kompanije "Rio Tinto", podnela je Upravnom sudu devet tužbi protiv Srbije zbog obustave projekta "Jadar" i iskopavanja litijuma.

Iz Upravnog suda je za današnje izdanje lista Nova potvrđeno da su formirana četiri predmeta u postupcima protiv rešenja Vlade Srbije iz januara 2022. godine, kojim je obustavljen taj projekat, dva protiv Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i tri protiv Ministarstva finansija.

Prve dve tužbe, kako su naveli iz tog suda, podnete su 13. maja 2022. godine i vode se zbog odluka Vlade Srbije da ukine odluke Ministarstva za zaštitu životne sredine o podzemnoj eksploataciji bora i litijuma i procene uticaja na životnu sredinu.

Druge dve tužbe protiv Vlade podnete su jer je njena Administrativna komisija odbila žalbe "Rio Save", dok su dve tužbe protiv Ministarstva poljoprivrede podnete zbog inspekcijskih mera.

Osnov spora u predmetima protiv Ministarstva finansija, kako su naveli iz Upravnog suda, je porez.

Tagovi: Rio Tinto, Jadar, projekt Jadar
PROČITAJ I OVO
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
IN MEMORIAM
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
LJUBLJANA - Preminuo je poduzetnik Miran Goslar, objavila je Općina Ljubljana (Mol), čiji je on bio počasni građanin. Između ostalog, bio je generalni direktor Mercatora, a nadgledao je i privatizaciju ove tvrtke.
Carrefour dolazi u Srbiju
TRGOVINA
Carrefour dolazi u Srbiju
PARIZ - Jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u svetu francuski Carrefour dolazi u Srbiju.
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
DOBRE BROJKE
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
NEW YORK - Američki pružatelj usluga plaćanja kreditnim i debitnim karticama Mastercard u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario 6,35 milijardi dolara (5,92 milijarde eura) prihoda, što je za desetinu više nego u istom razdoblju prošle godine.
Veći troškovi pritisnuli dobit GlaxoSmithKlinea
PRITISCI
Veći troškovi pritisnuli dobit GlaxoSmithKlinea
LONDON - Britanski farmaceutski koncern GlaxoSmithKline (GSK) u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario manju neto dobit, unatoč rastu prihoda.
Starbucks ispod očekivanja u prvom kvartalu
SLABAŠNO
Starbucks ispod očekivanja u prvom kvartalu
NEW YORK - Američki lanac kafića Starbucks pretrpio je pad prihoda i dobiti u prvom kvartalu ove godine, razočaravši analitičare. Istovremeno, tvrtka je snizila prognozu poslovanja za cijelu godinu, javljaju strane novinske agencije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE