GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruđer i Belupo razvijaju novu prehranu namijenjenu bolničkim potrebama

Ruđer i Belupo razvijaju novu prehranu namijenjenu bolničkim potrebama
RAZVOJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.12.2020 / 10:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Institut Ruđer Bošković i farmaceutska tvrtka Belupo pokrenuli su istraživačko-razvojni projekt razvoja nove prehrane namijenjene bolničkim potrebama, priopćeno je u ponedjeljak s Ruđera.

Projekt vrijedan devet milijuna kuna, od kojih se 6.1 milijuna kuna sufinancira EU sredstvima u sklopu poziva 'Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije' (IRI) iz Europskoga fonda za regionalni razvoj, traje tri godine. Većina sredstava uložit će se u istraživanje i razvoj novih formulacija, patentnu zaštitu, te zapošljavanje novih stručnjaka, kaže se.

Riječ je o inovativnim oralnim nutritivnim pripravcima za posebne medicinske potrebe koji su namijenjeni za potpunu ili djelomičnu prehranu bolesnika s ograničenom, oslabljenom ili poremećenom mogućnošću konzumiranja, probave, apsorpcije, metaboliziranja ili izlučivanja uobičajene hrane, ističe pomoćnica ravnatelja IRB-a i voditeljica projekta Marijeta Kralj,

Provedbom projektnih aktivnosti također se želi definirati koncept personalizirane nutricionističke podrške koja će zajedno sa inovativnim proizvodima i digitalnom komunikacijskom platformom činiti iskorak u sveobuhvatan pristup prvoj liniji nutritivne terapije, kazala je koordinatorica projektnog tima Belupa Lenkica Penava.

Zdravstveni problemi povezani s neadekvatnom prehranom ubrajaju se među najznačajnije društvene probleme u Hrvatskoj. Vodeći uzroci smrti u Hrvatskoj su bolesti srca i krvnih žila, koje su izravno povezane s prehranom, dok je stopa dijabetesa 54,7 posto veća u Hrvatskoj nego u ostalim novim članicama Europske unije.

Statistički podaci ukazuju da malnutricija uzrokovana nepravodobnom i neadekvatnom nutritivnom terapijom zahvaća 20 - 60 posto bolničkih pacijenata. Brojne studije pokazuju da pravodobna i adekvatna nutritivna terapija doprinosi smanjenu broja dana provedenih u bolnici i broja ponovljenih hospitalizacija te posljedično smanjuje troškove zdravstvenog sustava.

Tagovi: Institut Ruđer Bošković, Belupo, hrana za bolnice
PROČITAJ I OVO
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE