GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rudnik uglja: Profit u prvom kvartalu smanjen 9,6%

Rudnik uglja: Profit u prvom kvartalu smanjen 9,6%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2018 / 18:09
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Rudnik uglja završio je prvi kvartal sa neto profitom od 3,31 milion eura, 9,6 odsto manjim nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Prema podacima iz izvještaja o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, poslovni prihodi Rudnika uglja na kraju marta iznosili su 10,88 miliona eura i bili su 11,2 odsto manji nego u uporednom periodu.

Poslovni rashodi kompanije smanjeni su 11,7 odsto na 7,5 miliona eura. Troškovi zarada, naknada i ostali lični rashodi dostigli su 3,23 miliona eura, materijala 2,13 miliona, a amortizacije i rezervisanja 1,04 miliona. Ostali poslovni rashodi iznosili su 1,09 miliona eura.

Ukupna aktiva Rudnika uglja na kraju marta vrijedila je 69,36 miliona eura, što je skoro dva odsto više u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Akumulirani gubitak dostigao je 8,72 miliona eura, dugoročna rezervisanja i obaveze iznose 20,61 milion, a kratkoročna 10,75 miliona eura. Odgođene poreske obaveze iznose 1,03 miliona eura.

Država posjeduje 31,11 odsto udjela u Rudniku uglja, italijanska kompanija A2A 39,49 odsto, a Aco Đukanović 11,84 odsto. Vlasnici 5,13 odsto akcija skriveni su iza CK Zbirnog kastodi računa 1, dok Radoslav Tomić iz Beograda ima 1,1 odsto dionica. Ostali akcionari imaju manje od jedan odsto udjela u kompaniji.

Elektroprivreda (EPCG) je krajem marta objavila odluku o pokretanju postupka dobrovoljne javne ponude za preuzimanje Rudnika uglja. Riječ je o oko 5,06 miliona akcija Rudnika, koje se prodaju po cijeni čiju je fer tržišnu vrijednost revizorska kuća Deloitte, konsultant za taj postupak, procijenila na 6,4 eura po dionici.

Akcionari EPCG usvojili su ranije, na vanrednoj Skupštini, odluku o pokretanju postupka dobrovoljne javne ponude za preuzimanje Rudnika uglja, bez izjašnjavanja predstavnika države i kompanije A2A. Taj postupak je stopirao Privredni sud svega nekoliko sati prije isteka roka za davanje prodajnih naloga u Centralnoj depozitarnoj agenciji (CDA).

Odluku u cilju sprječavanja nastanka eventualne nenadoknadive štete je, van ročišta, donijela sudija Nataša Bošković, na osnovu tužbe manjinskog akcionara EPCG, M&V Company u vlasništvu Vasilija Miličkovića.

Konačna odluka Privrednog suda u vezi sa prigovorom EPCG odložena je za narednu sedmicu.

Tagovi: Rudnik uglja, Elektroprivreda Crne Gore, Aco Đukanović, Montenegroberza, A2A
PROČITAJ I OVO
Milijan Brkić krenuo u novi biznis
NOVI ISKORAK
Milijan Brkić krenuo u novi biznis
ZAGREB - Milijan Brkić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a, nakon potpune političke marginalizacije i gubitka svih pozicija u stranci i izvršnoj vlasti, krenuo je u novi biznis te je u rujnu osnovao tvrtku pod nazivom Alfa Strategy d.o.o. za savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.
Vozači Ubera idu u štrajk
NEZADOVOLJSTVO
Vozači Ubera idu u štrajk
ZAGREB - Oko 2.000 vozača Ubera u Zagrebu i okolici od nedjelje kreće u štrajk i odjavljuje se do daljnjega s popularne mobilne aplikacije.
SAD: Stručnjaci preporučili drugu dozu za cijepljene J&J-om protiv koronavirusa
PREPORUKE
SAD: Stručnjaci preporučili drugu dozu za cijepljene J&J-om protiv koronavirusa
NEW BRUNSWICK - Savjetodavno povjerenstvo američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) izglasalo je jednoglasno preporuku za davanje druge doze cjepiva Johnson & Johnson protiv koronavirusa najmanje dva mjeseca nakon što su ljudi primili prvu dozu.
Rusija: Još dva online medija proglašena stranim agentima
STRANI AGENTI
Rusija: Još dva online medija proglašena stranim agentima
MOSKVA - Još dva online ruska medija vlada je u petak proglasila "stranim agentima" što je dodatno ograničilo slobodu izražavanja i glasove kritike upućene vlastima.
Fortenova grupa pridružila se UN Global compact inicijativi
INICIJATIVE
Fortenova grupa pridružila se UN Global compact inicijativi
ZAGREB - Fortenova grupa, u okviru koje posluju neke od najznačajnijih kompanija u Hrvatskoj i regiji poput Konzuma, Mercatora, Jamnice, Zvijezde, Dijamanta, Belja, Tiska, Sarajevskog kiseljaka itd. i formalno se pridružila UN Global Compactu, najvećoj svjetskoj inicijativi za održivi razvoj i korporativnu održivost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE