GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruski veleposlanik u Ljubljani nada se rješenju spora oko Mercatora

Ruski veleposlanik u Ljubljani nada se rješenju spora oko Mercatora
NADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2020 / 16:51
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Ruski veleposlanik u Sloveniji Timur Ejvazov nada se da će do kraja godine biti otklonjene zapreke za prijenos Mercatora na Fortenova grupu, izazvane odlukom slovenskog regulatora za tržišno natjecanje, napominjući da bi to bilo i u ruskom interesu.

"Pažljivo pratimo događaje u Mercatoru i Agrokoru", kazao je Ejvazov u razgovoru za mariborski dnevni list "Večer", dodavši da se nastavljaju razgovori kako bi se našao kompromis, pri čemu ruska strana očekuje da će se obostrano rješenje naći do kraja ove godine.

O tome je, kako je naveo, već razgovarao s nadležnima u slovenskim ministarstvima gospodarstva i vanjskih poslova.

Po njegovim riječima, ruske banke koje su investirale u Agrokor shvaćaju važnost Mercatora za slovensko gospodarstvo i važnost Mercatora kao velikog kupca za slovenske dobavljače, ali ne i poteze slovenske regulatorne agencije za tržišno natjecanje koja je privremeno zaplijenila 70 posto Agrokorovih dionica u Mercatoru, zbog navodnog prekršaja prilikom preuzimanje manje punionice vode Costella u vrijeme kad je Agrokor vodio Ivica Todorić, te tako praktično blokirala prijenos Mercatora na novu grupu.

"Pokazali smo veliku dozu strpljenja, no treba razumjeti i to da je Sberbank državna banka. To znači da je njen većinski udio u vlasništvu ruske vlade. To je banka u kojoj je novac ruske države i zato svim naporima moramo tražiti rješenja kako sačuvati naše interese", kazao je ruski veleposlanik.

Slovenski viši sud je prije mjesec dana smanjio kaznu slovenskog regulatora za tržišno natjecanje izrečenu Agrokoru koja je uzrokovala odgodu prijenosa na Mercatora na Fortenova grupu, i to s 53,5 na samo jedan milijun eura, što je navodno trebao biti kompromis za deblokadu procesa prijenosa dionica na Fortenovu.

No, kako navode slovenski mediji, Agrokorova uprava odbila je platiti i tih jedan milijun eura, smatrajući da je riječ o načelnoj stvari, jer kažnjavanje nema pravnog temelja nego je pokušaj da se vlasnici Fortenove privole na ekskluzivan položaj slovenskih dobavljača u novoj trgovačkoj grupi.

Tagovi: Mercator, Agrokor, fortenova grupa, Vlada Slovenije, Sberbank, Timur Ejvazov
PROČITAJ I OVO
Rovinj: Građevinska dozvola za novi autobusni kolodvor
KOLODVOR
Rovinj: Građevinska dozvola za novi autobusni kolodvor
ROVINJ - Dozvola, koja bi trebala postati pravomoćna do sredine listopada, odnosi se na gradnju građevine infrastrukturne namjene na novoformiranoj čestici na kojoj je planirana nova lokacija kolodvora koji bi se tako s Trga na Lokvi preselio na područje Concette.
Vozni park Hrvatske pošte bogatiji za 20 novih električnih vozila
MODERNIZACIJA
Vozni park Hrvatske pošte bogatiji za 20 novih električnih vozila
ZAGREB – Hrvatska pošta proširila je svoj „zeleni“ vozni park s 20 novih električnih četverocikala.
Zračna luka Zagreb ovog vikenda povezana sa samo 23 destinacije
LETOVI
Zračna luka Zagreb ovog vikenda povezana sa samo 23 destinacije
ZAGREB - Međunarodna zračna luka Zagreb ovog će vikenda (19. i 20. rujna) biti povezana sa 23 odredišta (5 domaćih te 18 međunarodnih).
Blaž Brodnjak na čelu AmChama u Sloveniji
KARIJERE
Blaž Brodnjak na čelu AmChama u Sloveniji
LJUBLJANA - Na redovitoj godišnjoj generalnoj skupštini Američka gospodarska komora Slovenije malo je izmijenila svoje vodstvo i dobila novog predsjednika.
Cimos zatvara pogon u Mariboru, 150 radnika ostaje bez posla
LOŠE VIJESTI
Cimos zatvara pogon u Mariboru, 150 radnika ostaje bez posla
MARIBOR - Oko 150 radnika saznalo je jučer na radničkom vijeću da se proizvodnja u tvornici Cimosa u Mariboru danas trajno zaustavlja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE