GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ryanair prestiže WizzAir nа regionalnom tržištu

Ryanair prestiže WizzAir nа regionalnom tržištu
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2023 / 10:39
Autor: SEEbiz / ex-yu aviation news
SARAJEVO - Ozbiljna bitka se vodi između niskotarifnih avioprijevoznika Ryanair i WizzAir na balkanskom aviotržištu.

Ryanair posluje na četiri od sedam tržišta bivše Jugoslavije, izuzev Slovenije, Makedonije i Kosova. WizzAir je trenutno najveći niskotarifni avioprijevoznik u Bosni i Hercegovini, na Kosovu, u Makedoniji i Srbiji, a Ryanair ima prednost u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Kako piše portal Exuaviation, Ryanair je jedina velika europska aviokompanija koja je značajno povećala promet nakon Covida, posebno na Balkanu, gdje su druge aviokompanije zaustavile rast. Planovi su da Ryanair dogodine poraste na 11 miliona putnika godišnje u regiji, odnosno do 2034. godine na 300 miliona putnika godišnje, jer očekuje isporuku dodatnih 400 aviona.

Ryanair bi trebao prestići WizzAir u Bosni i Hercegovini i postati najveći zračni prijevoznik u zemlji nakon što je najavio pokretanje pet novih linija za Sarajevo. Na bosanskohercegovačkom tržištu će 2024. godine imati blizu 400.000 mjesta, ispred drugoplasiranog Turkish Airlinesa i trećeplasiranog Pegasus Airlinesa.

Ryanair je posljednjih godina značajno povećao svoju prisutnost u Hrvatskoj otvaranjem baze u Zagrebu te sezonske baze u Zadru. Prije gotovo deset godina Ryanair je najavio da će pokrenuti letove za Skoplje kao direktan izazov WizzAiru, ali ti su planovi otkazani iz neodređenih razloga. Zračni prijevoznik također stagnira u Srbiji s operacijama iz Niša, dok ne leti za Prištinu, gdje je WizzAir prošle godine postao najveći prijevoznik zračne luke po broju putnika. Unatoč razgovorima između Ryanaira i slovenske vlade, nije pronađeno rješenje za ulazak na tržište, koje jedino u Europskoj uniji još ne služi.

- Vidimo da su središnja i istočna Europa malo zaostale zadnjih godina. Stoga želimo doprijeti do ove regije s našim najrazvijenijim tržištima poput Španije, Italije ili Poljske. Planiramo to učiniti pružanjem više ruta i boljih cijena te više izbora putovanja za naše putnike - poručili su iz Ryanaira.

Tagovi: Ryanair, WizzAir, Beograd, Zagreb, Split, Skoplje
PROČITAJ I OVO
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
SKOK
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
KOPRIVNICA - Neto dobit Grupe Podravka u prvom kvartalu ove godine iznosila je 23,5 milijuna eura, što je za 7,8 milijuna eura odnosno 50 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestila je Podravka.
Valamar bilježi dobar booking za sezonu i nastavlja sa značajnim investicijama
SOLIDNO
Valamar bilježi dobar booking za sezonu i nastavlja sa značajnim investicijama
POREČ – Valamar grupa objavila je rezultate za prvo tromjesečje 2024. godine koji zbog izrazite sezonalnosti u turizmu nisu indikativni za cijelu godinu iako pokazuju pozitivan trend za nadolazeću sezonu i dobar booking.
Zagrebački holding smanjio dug u 2023.
POBOLJŠANJE
Zagrebački holding smanjio dug u 2023.
ZAGREB - Zagrebački holding je objavio rezultate poslovanja za 2023. godinu. Kažu da je zadržano pozitivno poslovanje, nastavljeno razduživanje te da su pokrenute investicije.
HT u prvom kvartalu povećao prihode, ali smanjio neto dobit
SOLIDNO
HT u prvom kvartalu povećao prihode, ali smanjio neto dobit
ZAGREB - Hrvatski telekom (HT) u prvom je tromjesečju ove godine ostvario 243,1 milijun eura prihoda ili 4,8 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je neto dobit nakon nekontrolirajućih udjela smanjena, za 1,7 posto, na 27,1 milijun eura, podaci su iz financijskog izvješća HT-a objavljenog u utorak.
Coca-Cola HBC nadmašila očekivanja na krilima velike potražnje
DOBRE BROJKE
Coca-Cola HBC nadmašila očekivanja na krilima velike potražnje
BERN - Punionica Coca-Cola HBC nadmašila je tržišne prognoze prihoda u prvom tromjesečju u utorak i ponovila da će se njezina operativna dobit ove godine dodatno povećati, podržana snažnom potražnjom za kavom, energetskim i gaziranim pićima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE