GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ryanair tvrdi da je Bjelorusija odbila zahtjev pilota da ih kontaktira

Ryanair tvrdi da je Bjelorusija odbila zahtjev pilota da ih kontaktira
TVRDNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2021 / 13:18
Autor: SEEbiz / H
DUBLIN - Bjeloruska zračna kontrola odbila je zahtjev pilota Ryanaira da kontaktira zrakoplovnu tvrtku nakon što je obaviješten o navodnoj prijetnji bombom pa nije imao drugu opciju osim sletjeti u Minsk, rekao je irski prijevoznik u pismu koji je vidio Reuters.

Bjelorusija je u nedjelju upozorila Ryanairov avion, koji je putovao iz Grčke u Litvu, na prijetnju bombom što se pokazalo fiktivnim.

Nakon što je Ryanairov avion prisilno sletio u Minsk, uhićeni su oporbeni novinar Roman Protaševič (26) i njegova djevojka Sofia Safega (23).

U pismu bjeloruskom ministarstvu prometa poslanog 26. svibnja, izvršni direktor Ryanaira opisao je prethodnu prepisku bjeloruskih dužnosnika kao “lažnu i netočnu” i rekao da je avion “nezakonito preusmjeren pod lažnim izlikom”.

“Pilotu nije preostala druga mogućnost osim da se preusmjeri u Minsk, kada mu je Minsk ATC (Kontrola zračnog prometa) rekao da postoji vjerodostojna prijetnja bombom, no minski ATC odbio je kontaktirati Ryanair, lažno tvrdeći da se Ryanair Ops ne bi javio na telefon”, navodi se u pismu.

Pilot je više puta zatražio informacije o navodnoj prijetnji bombom prije nego što je konačno pristao sletjeti u Minsku, prema transkriptu koji su bjeloruske vlasti objavile u utorak.

Uz Protaševića i Sapegu, još se troje ljudi iskrcalo s tog leta.

Bjeloruska televizija emitirala je u srijedu intervjue s tri osobe koje tvrde da su dotični putnici.

Jedan od njih, Iason Zisis koji se predstavio kao grčki postdiplomant sa Sveučilišta Eindhoven, rekao je da je ionako planirao putovati u Minsk iz Vilniusa, predviđenog odredišta tog leta, kako bi posjetio svoju suprugu.

Bjeloruski građani Aleksandra Stabredova i Sergej Kulakov također tvrde da su se iskrcali s tog leta. Stabredova je rekla da je ionako krenula prema Minsku, a Kulakov da je Minsk bio prikladan za njegovo konačno odredište – grad Vitebsk.

Šef litavske policije Rolandas Kiskis rekao je novinarima da “rade na potvrdi identiteta” putnika.

Rekao je da je Bjelorusija potvrdila da se petero putnika iskrcalo s tog leta u Minsku te da su američki FBI i Poljska također pokrenuli istrage incidenta jer je na letu bilo njihovih građana.

Kiskis je rekao da je avion u Vilniusu i da ga pretražuju, ali da Ryanair nije od pomoći koliko je očekivao.

Tagovi: Ryanair, Bjelorusija, Roman Protaševič
PROČITAJ I OVO
Predsjednik VEM-a: Koncesiju za 101 MHz Top Radiju treba oduzeti
IZDVOJENA MIŠLJENJA
Predsjednik VEM-a: Koncesiju za 101 MHz Top Radiju treba oduzeti
ZAGREB - Vijeće za elektroničke medije (VEM) objavilo je zapisnik sjednice o ugovaranju koncesije za 101MHz Top Radiju, ali i izdvojena mišljenja predsjednika VEM-a Josipa Popovca i zamjenika Roberta Tomljenovića koji su bili protiv navodeći da koncesiju treba oduzeti zbog neistinitih podataka.
Petrokemija: Zastoj postrojenja Urea i Amonijak
ZASTOJ
Petrokemija: Zastoj postrojenja Urea i Amonijak
ZAGREB - Iz Petrokemije su u srijedu izvijestili da su postrojenja za proizvodnju uree i amonijaka započela danas s obustavom rada zbog tehničkog kvara, dok ostala postrojenja za proizvodnju mineralnih gnojiva rade sukladno planovima i osigurane su dovoljne količine za opskrbu domaćeg i regionalnog tržišta.
Axel Springer namjerava zaposliti stotine novinara
NOVINARI
Axel Springer namjerava zaposliti stotine novinara
BERLIN - Njemački medijski div Axel Springer namjerava u narednim godinama zaposliti nekoliko stotina novinara, izjavio je u intervjuu za Sueddeutsche Zeitung (SZ) član uprave Jan Bayer.
Atlantska plovidba u gradnju novih brodova ulaže 137 milijuna dolara
FLOTA
Atlantska plovidba u gradnju novih brodova ulaže 137 milijuna dolara
DUBROVNIK - Sukladno strateškom opredjeljenju Atlantske plovidbe d.d. u cilju modernizacije, ekologizacije i obnove flote, na sjednici Upravnog odbora održanoj u utorak dana je suglasnost na ugovore o gradnji dvaju brodova i dvaju opcijskih brodova za prijevoz rasutih tereta nosivosti 82.000 DWT s brodogradilištem Jiangsu Hantong Ship Heavy Industry Co., Ltd.
Tehnomont će graditi patrolne brodove za Cipar i protupožarne za Grčku
POSLOVI
Tehnomont će graditi patrolne brodove za Cipar i protupožarne za Grčku
RIJEKA – Brodogradilište Tehnomont prije mjesec dana ugovorilo je gradnju tri 17-metarska patrolna broda za Cipar, a kroz petnaestak dana očekuje ih parafiranje novog posla, ovog puta s Grcima za koje će u Puli izgraditi dva protupožarna broda – potvrdio nam je Niko Skala, tehnički direktor ovog brodogradilišta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE