GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ryanair zaključio ljetnu polovinu godine s gubitkom

Ryanair zaključio ljetnu polovinu godine s gubitkom
U MINUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2020 / 14:45
Autor: SEEbiz / H
DUBLIN - Irski avioprijevoznik Ryanair izvijestio je u ponedjeljak da je ključnu ljetnu polovinu godine zaključio s gubitkom, prvi puta u nekoliko desetljeća, upozorivši da će zbog koronakrize vjerojatno biti prisiljen smanjiti kapacitete i idućeg ljeta.

Najveći europski niskobudžetni prijevoznik obično ostvaruje većinu godišnje dobiti u šestomjesečnom razdoblju do kraja rujna a ove je godine zbog pandemije koronavirusa prevezao 80 posto manje putnika nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Rezultat je gubitak od 197 milijuna eura, u usporedbi s 1,15 milijardi eura dobiti u prvoj polovini prošle poslovne godine.

Izvršni direktor Michael O'Leary već je u rujnu 'otpisao' predstojeću zimu a kompanija u danas objavljenom izvješću nije objavila procjenu rezultata u tekućoj poslovnoj godini koja završava u ožujku.

Istaknuli su tek da u razdoblju od listopada do ožujka očekuju veći gubitak nego u prvoj polovini poslovne godine.

Potvrdili su da bi u cijeloj godini trebali prevesti 38 milijuna putnika, u odnosu na prošlogodišnjih 149 milijuna, ali i upozorili da bi broj mogao biti još i manji "nastave li vlade EU-a loše upravljati zračnim prijevozom i uvedu li dodatna ograničenja putovanja bez koordinacije".

Zračni promet u cijeloj Europi mogao bi ove zime biti i do 75 posto niži no što je uobičajeno, naveo je O'Leary u prezentaciji poslovnih rezultata.

Ryanair planira sljedećeg ljeta letjeti s 50 do 80 posto uobičajenih kapaciteta, ovisno o razvoju pandemije.

Bilanca Ryanaira spada među najjače u zrakoplovnom sektoru i na kraju rujna imali su na raspolaganju 4,5 milijardi eura i zrakoplove vrijedne oko sedam milijardi eura.

Naveli su da je njihov gotovinski saldo poduprla naknada dobavljača Boeinga u razdoblju od srpnja do rujna u vrijednosti 250 milijuna eura.

Ističu da još nisu zaključili razgovore s Boeingom o naknadi za 18-mjesečno kašnjenje isporuka prizemljenih 737 MAX-ova. Nadaju se da će najmanje 30 zrakoplova biti isporučeno na vrijeme da ih koriste na vrhuncu ljetne sezone u sljedećoj godini.

Glavni financijski direktor Neil Sorahan izjavio je da su pregovarali i s Airbusom, ali su po njegovim riječima razgovori s Boeingom bolje "napredovali".

Tagovi: Ryanair, Michael OLeary, poslovni rezultati, zračni prijevoz
PROČITAJ I OVO
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ANEKS
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ZADAR - Potpisivanjem aneksa kolektivnog ugovora u petak je postignut dogovor između Sindikata prometa i veza Hrvatske i Uprave Luke Zadar d.d., kojim su plaće radnika Luke povećane za 150 eura i dodatnih 50 eura od rujna.
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE