GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD podiže carine na uvoz aviona iz EU-a

SAD podiže carine na uvoz aviona iz EU-a
CARINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2020 / 14:33
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Sjedinjene Države najavile su više carine na uvoz zrakoplova i zrakoplovnih dijelova iz Europske unije, zaoštravajući transatlantski sukob nakon stišavanja napetosti u trgovinskom ratu s Kinom.

Carine na uvoz zrakoplova bit će 18. ožujka podignute s 10 na 15 posto, što će najteže pogoditi Francusku, Njemačku i Španjolsku te Ujedinjeno Kraljevstvo, zemlje u kojima su stacionirani pogoni europskog proizvođača zrakoplova Airbusa.

U listopadu prošle godine Svjetska trgovinska organizacija (WTO) odobrila je SAD-u kompenzacijske carine na uvoz iz EU-a u vrijednosti 7,5 milijardi dolara godišnje zbog nepropisnih europskih subvencija Airbusu.

Washington je potom uveo carine od 25 posto na uvoz niza prehrambenih proizvoda iz Europske unije, uključujući mlijeko i mliječne proizvode, meso, voće, sokove, vino i viski. Na popisu su se našli i proizvodi iz Hrvatske, među ostalima svinjetina i prerađevine od svinjskog mesa, školjke, mandarine, šljive, trešnje, breskve, kruške, te voćni i povrtni sokovi.

Na kraju prošlog tjedna SAD je potvrdio carine od 25 posto na većinu tih proizvoda, dodajući im još kuhinjske noževe iz Francuske i Njemačke. S popisa je pak uklonjen sok od šljiva.

„SAD je i dalje spreman pregovarati o rješenju za sadašnje i buduće subvencije koje Airbusu osiguravaju EU i neke sadašnje i bivše zemlje članice”, stoji u priopćenju ureda američkog predstavnika za trgovinu (USTR), objavljenom u petak navečer.

Razmatrala se i mogućnost podizanja carina na zrakoplove na čak 100 posto, ali se od toga odustalo zbog više od 26 tisuća primjedbi zaprimljenih u postupku javnih konzultacija od sredine prosinca, poručili su iz ureda.

Upozorili su ipak da su spremni dodatno zaoštriti stav u sporu s EU-om ukoliko Bruxelles uvede protumjere na podignute carine na uvoz zrakoplova odnosno ukoliko budu prisiljeni parirati EU u odvojenom sporu oko subvencija Boeingu.

Tagovi: trgovinski rat, Boeing, Airbus, Svjetska trgovinska organizacija, Donald Trump, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE