GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SAD uveo visoke carine kanadskom Bombardieru

SAD uveo visoke carine kanadskom Bombardieru
ODMAZDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2017 / 13:57
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Sjedinjene Države objavile su da će na temelju pritužbe američkog Boeinga uvesti preliminarne antidampiške carine od 220 posto na mlazne zrakoplove Cseries koji proizvodi kanadski Bombardier.

Bombardier se pri prodaji tih zrakoplova američkom zrakoplovnom prijevozniku Delta Airlinesu nepošteno okoristio državnim subvencijama, zaključilo je američko ministarstvo trgovine u utorak.

U Boeingu su tvrdili da je kanadska kompanija Delta Airlinesu prodala 75 zrakoplova tipa CS100 po cijeni od 19,6 milijuna dolara po zrakoplovu, pri čemu su troškovi proizvodnje iznosili 33,2 milijuna dolara po zrakoplovu.

Zbog američkih carina teoretski troškovi proizvodnje prekoračili bi 60 milijuna dolara po zrakoplovu.

Kanada i Velika Britanija, zemlje u kojima se proizvode pojedinih dijelovi zrakoplova, pokušale su uvjeriti Washington da odustane od carina.

"SAD-u su odnosi sa Kanadom jako važni ali čak i naši najbliži saveznici moraju poštovati pravila igre", odgovorio je američki ministar trgovine Wilbur Ross.

"Trumpov kabinet jako ozbiljno pristupa pitanjima kao što je subvencioniranje robe u drugim zemljama i nastavit ćemo procjenjivati i provjeravati ispravnost preliminarne odluke", dodao je Ross.

Konačna odluka u tom predmetu trebala bi biti donesena 12. prosinca i mogla bi dodatno opteretiti odnose Ottawe i Washingtona, ionako zategnute zbog iznova pokrenutih pregovora o Sjevernoaltantskom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA), u kojima sudjeluje i Meksiko.

Kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland naglasila je da je američka istraga tek u preliminarnoj fazi i da se carine mogu uvesti tek nakon završetka konačne istrage.

"Kanada izražava odlučno neslaganje s antidampinškim i antisubvencijskim istragama uvoza velikih komercijalnih zrakoplova iz Kanade", poručila je Freeland.

"Uvijek ćemo braniti kanadske kompanije i kanadske radnike od nepoštenog i skupog protekcionizma."

Naglasila je da dijelove zrakoplova isporučuju američke kompanije, čime se izravno podupire gotovo 23 tisuće radnih mjesta u SAD-u.

"Boeingov prigovor ugrožava ta radna mjesta", upozorila je ministrica Freeland.

Bombardier zapošljava i osam tisuća radnika u Sjevernoj Irskoj, uključujući njih 4.200 u zrakoplovnom odjelu, većinom u tvornici u Belfastu gdje se proizvode krila i trup za model CSeries.

"Izražavamo oštro neslaganje s preliminarnom odlukom ministarstva trgovine", priopćili su iz kanadske kompanije.

"Visina predloženih carina apsurdna je i potpuno odvojena od stvarnosti financiranja programa proizvodnje zrakoplova vrijednog više milijardi dolara", poručju iz Bombardiera.

Tagovi: Bombardier, Delta Airlines, Boeing, Chrystia Freeland
PROČITAJ I OVO
ACI: Rezultati znatno bolji od predviđanja
DOBRE BROJKE
ACI: Rezultati znatno bolji od predviđanja
RIJEKA – Nerevidirani rezultati poslovanja tvrtke Adriatic Croatia International Club za djelatnost marina d.d. (ACI) pokazuju da je najveća hrvatska nautička tvrtka u prvih devet mjeseci 2020. ostvarila 139 milijuna HRK poslovnih prihoda.
Neto gubitak Croatia Airlinesa 243,5 milijuna kuna
SVE GORE
Neto gubitak Croatia Airlinesa 243,5 milijuna kuna
ZAGREB - Croatia Airlines je u prvih devet mjeseci ove godine zabilježila operativni gubitak od 222,4 milijuna kuna, koji s neto rezultatom financiranja daje neto gubitak od 243,5 milijuna kuna, priopćili su u petak iz nacionalne zrakoplovne kompanije.
Valamar ostvario 33% prihoda, ali očuvao zaposlenost
TEŠKA GODINA
Valamar ostvario 33% prihoda, ali očuvao zaposlenost
POREČ – Prema danas objavljenom izvješću, Valamar Riviera je usprkos Covid krizi u prva tri kvartala 2020. godine ostvarila 2,2 milijuna noćenja i ukupne prihode u visini od 673 milijuna kuna odnosno 33% prihoda prethodne godine. Na razini poslovne godine Valamar Riviera očekuje ostvariti neto gubitak, ali i pozitivan novčani tijek uz operativnu dobit u rasponu od 100 do 115 milijuna kuna.
Adriatic group: Značajan porast prodaje hrvatskih proizvoda u zapadnoj Europi
RAST
Adriatic group: Značajan porast prodaje hrvatskih proizvoda u zapadnoj Europi
ZAGREB – Prodaja hrvatskih prehrambenih proizvoda na zahtjevnim zapadnoeuropskim tržištima u prva tri kvartala ove godine, unatoč pandemiji, povećana je za oko 40 posto u odnosu na prošlu godinu – priopćili su iz Adriatic group sa sjedištem u Beču, koja je najveći distributer prehrambenih proizvoda iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine na tržišta zapadnoeuropskih zemalja.
Francuska pomaže kompanijama smanjiti dug najma poslovnog prostora
POMOĆ
Francuska pomaže kompanijama smanjiti dug najma poslovnog prostora
PARIZ - Francuska vlada uvest će poreznu olakšicu iznajmljivačima poslovnog prostora koji su spremni otpisati dio duga kompanijama zatvorenim zbog mjera suzbijanja koronavirusa, rekao je ministar financija Bruno Le Maire.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE