GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Saipem zainteresiran za ulaganja u geotermalnu energiju u Hrvatskoj

Saipem zainteresiran za ulaganja u geotermalnu energiju u Hrvatskoj
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.12.2019 / 17:36
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Talijanska tvrtka Saipem iskazala je interes za ulaganja u geotermalnu energiju u Hrvatskoj, objavili su u ponedjeljak iz Agencije za ugljikovodike, iz koje najavljuju i da će uskoro raspisati natječaje za još tri lokacije.

Predstavnici talijanske energetske i inženjerske tvrtke Saipem, koja je do 2016. bila tvrtka-kćer talijanskog energetskog diva ENI, na nedavnom su sastanku u Agenciji za ugljikovodike iskazali interes za ulaganja u Hrvatsku, u obnovljive izvore energije, prvenstveno geoterme, navodi se u priopćenju.

Predstavnici Agencije su im prezentirali novi hrvatski regulatorni okvir koji sad po prvi put prepoznaje veliki potencijal geotermalne energije u Hrvatskoj.

Predsjednik uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan je istaknuo primjer prve geotermalne elektrane u Velikoj Cigleni, svojevrsnog pilot-projekta koji je u Hrvatsku donio iskustvo na temelju kojeg se mogu planirati novi i slični projekti u budućnosti.

"Prepoznati smo kao zemlja koja ima veliki geotermalni potencijal, a koraci za njegovu aktivaciju koji su napravljeni u zadnjih godinu dana sad daju prve rezultate", kazao je Krpan.

Napominje kako je malo zemalja u svijetu koje imaju potencijal, a još manje njih koje su uspjele u potpunosti iskoristiti geotermalnu energiju. "Raduje nas stoga interes renomiranih globalnih kompanija za ulaganja u Hrvatskoj, kao i činjenica da je velik broj naših lokalnih zajednica prepoznao široke mogućnosti primjene geotermi te krenuo u realizaciju projekata", istaknuo je Krpan.

Talijanski Saipem, kako se navodi u priopćenju, prvi projekt iskorištavanja geotermalne energije razvija u Južnoj Americi, a Hrvatska je prepoznata kao iduća stepenica, što je naglasio i voditelj komercijalnih i poslova javne nabave u Saipemu Paolo Carrera.

"Svjetska proizvodnja energije iz obnovljivih izvora će do 2040. godišnje rasti oko 2,3 posto i Saipem će u tom procesu imati važnu ulogu", kazao je.

Napomenuo je i kako se trenutno odvija globalna potraga za novim obnovljivim izvorima, osim sunca i vjetra, koji se mogu iskoristiti za konkurentnu proizvodnju energije te kako su geoterme izvrstan primjer jer je riječ o tehnologiji koja znači čistu proizvodnju energije.
"S obzirom na vaše geološke potencijale, vjerujem da će zauzeti važno mjesto u hrvatskoj energetskoj tranziciji, nadam se s partnerskom ulogom Saipema", rekao je Carrera.

Iz Agencije u priopćenju ističu kako je iskorištavanje geotermalne vode u energetske svrhe tek u povojima i svaka zemlja traži najbolji model, kao i partnere s kojima će surađivati kako bi na najučinkovitiji način iskoristila taj resurs.
Istraživanje potencijalnih izvora vrele vode, koje uključuje izradu izuzetno skupih dubokih bušotina slično kao kod nafte i plina, izrazito je rizično ulaganje koje ne mora uvijek dati pozitivan rezultat, zbog čega je često i odbijalo investitore. Za razliku od drugih zemalja u Hrvatskoj proces nešto jednostavniji jer su potencijali već identificirani u ranijim istraživanjima nafte i plina, napominju iz Agencije za ugljikovodike.

Stoga Agencija nastavlja raditi na promociji, ali i izradi novih modela gospodarenja geotermalnom energijom.
Navode i kako se pripremaju natječaji za tri nove lokacije - Merhatovec (Međimurska županija), Pčelić (Virovitičko-podravska županija) i Ernestinovo (Osječko-baranjska županija), na kojima su registrirane temperature više od 140 stupnjeva Celzijevih, što je povoljno za proizvodnju električne energije.
Očekuje se kako bi domaćim i stranim investitorima posebno mogao biti zanimljiv prospekt Pčelića koji na dubini od preko 5.000 metara ima temperaturu od preko 207 stupnjeva Celzijevih, procjenjuju u Agenciji.

Podsjećaju i kako je od 2018., otkad se geotermalni potencijal nalazi pod nadležnošću Agencije za ugljikovodike, provedeno pet natječaja za dodjelu istražnih prostora za istraživanje i eksploataciju geotermalnih voda u energetske svrhe.

Tagovi: Saipem, geotermalna energija
PROČITAJ I OVO
HT: Nije počinjena šteta ni jednom od dioničara niti društvu
REAKCIJE
HT: Nije počinjena šteta ni jednom od dioničara niti društvu
ZAGREB - Hrvatski Telekom (HT) poručio je u srijedu u komentaru tvrdnji iz Društva dioničara HT-a, da kupnja obveznica ne utječe na dobit kompanije, koja se odlukom glavne skupštine dijeli kao dividenda dioničarima, te kako nije počinjena šteta ni dioničarima ni društvu.
Brend Adria Airways u rukama arapskog biznismena
KUPNJA
Brend Adria Airways u rukama arapskog biznismena

LJUBLJANA - Kupac marke Adria Airways je Munif Otman Tarmum, državljanin Ujedinjenih Arapskih Emirata, prema odluci suda o suglasnosti za sklapanje kupoprodajnog ugovora, objavljenoj na Ajpesu. Arapski poduzetnik za robnu marku je platio 33.400 eura, a također je platio pripadajuće troškove prodaje.

Sazvana skupština Pevexa, predložena dividenda od 7.600 kuna po dionici
DIVIDENDA
Sazvana skupština Pevexa, predložena dividenda od 7.600 kuna po dionici
ZAGREB - Uprava Pevexa predložila je glavnoj skupštini tog trgovačkog lanca, sazvanoj za 27. svibnja, da se dioničarima iz lanjske dobiti isplati dvidenda u ukupnom iznosu od 100,3 milijuna kuna, ili 7.600 kuna po dionici, objavili su u srijedu iz Pevexa.
Heinekenu tijekom pandemije porasli prihodi, prodaja značajno skočila u Africi
PIVARI
Heinekenu tijekom pandemije porasli prihodi, prodaja značajno skočila u Africi
AMSTERDAM - Nizozemski pivar Heineken preliminarno je u srijedu izvijestio da je prvo tromjesečje zaključio s osjetno većom dobiti nego na početku pandemije koronavirusa zahvaljujući većoj prodaji u Africi i Aziji koja je kompenzirala pad u Europi.
Slovenija, Hrvatska i Italija razmatraju povezivanje luka Koper, Trst i Rijeka
LUKE
Slovenija, Hrvatska i Italija razmatraju povezivanje luka Koper, Trst i Rijeka
BRDO KOD KRANJA - Slovenija, Hrvatska i Italija namjeravaju ojačati suradnju na sjevernom Jadranu. Zajedno će se zalagati za ekološku zaštitu voda, a tražit će i mogućnost prometnih veza između sjevernojadranskih luka Kopra, Trsta i Rijeke kako bi se povećao promet s azijskim tržištima i trećim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE