GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Saponiji 20 mln kn potpore za energetsku učinkovitost i korištenje OIE

Saponiji 20 mln kn potpore za energetsku učinkovitost i korištenje OIE
POTPORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2021 / 18:13
Autor: SEEbiz / H
OSIJEK - Osječka Saponia izvijestila je u četvrtak da joj je za projekt podizanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije dodijeljena potpora od 19,9 milijuna kuna, pri čemu vrijednost cjelokupnog ulaganja doseže 50,5 milijuna kuna.

Kako je istaknuto u priopćenju, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je u okviru natječaja "Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama" prepoznalo zacrtan smjer poslovanja tvrtke, u koji je uključeno smanjenje visoke potrošnje energije iz distribucijskih mreža kroz proizvodnju energije iz obnovljivih izvora (OIE), povećanje energetske učinkovitosti i energetska obnova zgrada, pa im je tako odobrena potpora u visini 19,9 milijuna kuna za ostvarenje ciljeva projekta.

Iz Saponije su naveli da će cjelokupna investicija od 50,5 milijuna kuna doprinijeti ostvarenju vizije poslovanja koja uključuje održivi razvoj s minimalnim utjecajem na okoliš, kao i da će se planiranim ulaganjem u potpunosti promijeniti vizura osječkog Donjeg grada, smanjiti utjecaj na okoliš i poboljšati kvaliteta života građana u okruženju.

Pojasnili su da će energetska obnova proizvodnih pogona građenih prije 1968. bruto površine od 21 tisuću kvadratnih metara dovesti do smanjenja buke i utroška energenata, a da će ulaganja u rasvjetu, sustav grijanja i hlađenja donijeti ne samo uštede, već i značajno poboljšanje radnih uvjeta za radnike.

Nadalje, tehnološke mjere u pogonu kozmetike uključivat će zamjenu postojeće linije novom energetski učinkovitijom linijom, a što bi trebalo dovesti do smanjenja potrošnje energije od oko 70 posto. Postavljanje novih sustava za proizvodnju električne energije iz energije sunca, pak, trebalo bi rezultirati povećanom količinom energije dobivene iz OIE za šestotinjak megavatsati (MWh) godišnje, kao i značajnim učinkom smanjenja emisije ugljičnog dioksida (CO2).

Svim tim mjerama očekuje se ušteda energije veća od 4400 MWh, izvijestili su iz Saponije.

"Zahvaljujući inovativnim proizvodima i korporativnom načelu održivog razvoja novih proizvoda s ciljem maksimalne dobiti za potrošača uz minimalan utjecaj na okoliš, koji je potkrijepljen i osnivanjem tima za održivi razvoj, ostvarujemo viziju Saponije o držanju pozicije vodeće deterdžentsko-toaletne industrije u regiji", zaključeno je u priopćenju.

Tagovi: Saponia energetska učinkovitost, obnovljivi izvori energije
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE