GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sarajevska baza Wizz Aira loša vijest za Croatia Airlines i Air Serbiju

Sarajevska baza Wizz Aira loša vijest za Croatia Airlines i Air Serbiju
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.02.2021 / 08:20
Autor: SEEbiz / Ex-Yu Aviation News
SARAJEVO - Wizz Air je najavio svoju 41. bazu u Sarajevu prošle sedmice s planovima da od 20. maja locira avion Airbus A320 u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Rezultat će biti lansiranje devet novih linija i dodavanje 250.000 sjedišta u i izvan Sarajeva ove godine . Međutim, očekuje se da će širenje Wizz Aira utjecati i na Croatia Airlines i na Air Serbia, koji se oslanjaju na znatan broj putnika koji se transferiraju njihovim letovima do i iz Sarajeva, izvještava Ex-Yu Aviation.

Iako niti jedan od dva prijevoznika ni na koji način nije najprometnija aviokompanija iz Bosne i Hercegovine, oni imaju dominantan položaj na linijama koje Wizz Air planira uspostaviti. Niskocjenovna aviokompanija lansiraće letove za Charleroi, Kopenhagen, Dortmund, Eindhoven, Göteborg, London Luton, Memmingen, Basel i Beauvais.

Tokom posljednje normalne godine u komercijalnom zrakoplovstvu, 2019. godine, Turkish Airlines je bio najveći sarajevski prijevoznik, prevozeći 21% svih prevezanih putnika. Pratili su ga Austrian Airlines sa 20%, Pegasus sa 13% i Lufthansa sa 11% tržišnog udjela. Croatia Airlines ostvario je 7% cjelokupnog prometnog prometa, dok je udio Air Serbia iznosio samo 3%. Situacija se donekle promijenila u 2020. Dok je Turkish Airlines i dalje bio najprometniji prijevoznik, Air Serbia povećala je svoj udio u transferu na 6%, dok je pozicija Croatia Airlinesa ostala nepromijenjena. Međutim, dva nacionalna prijevoznika dominiraju na brojnim linijama koje će sada pokrivati Wizz Air, što će se očekivati da ima utjecaja i na njihov promett.

U 2019. godini Air Serbia je imala najviše veza sa Sarajevom i iz Sarajeva iz Amsterdama, zatim Pariza, Züricha, Kopenhagena i Stockholma. Wizz Air želi pokriti Amsterdam kroz svoje operacije u Eindhovenu, Zurich preko Basela, koji je nešto više od devedeset kilometara od najvećeg švicarskog grada, kao i Pariz koji će se usluživati iz Beauvaisa. S druge strane, najvažnije polazne ili odredišne točke Croatia Airlinesa za Sarajevo bile su Frankfurt, Zürich, Amsterdam, Skoplje, London, Pariz i Brisel. Croatia Airlines i Air Serbia gotovo su vezani za svoj udio u transfernom prometu na letovima za Amsterdam (Croatia Airlines drugi i Air Serbia treći nakon austrijskog), kao i Pariz (Air Serbia drugi, Croatia Airlines treći nakon austrijskog). Air Serbia dominira u transferima u Kopenhagen sa 60% tržišta, dok Croatia Airlines prednjači u transferima u Zurich (drugi nakon Austrije) i Brisel (drugi nakon Lufthanse).

I Croatia Airlines i Air Serbia iosjetili su utjecaj na svoje poslovanje u Skoplju nakon što je Wizz Air osnovao bazu u glavnom gradu Makedonije i počeo značajno širiti svoje poslovanje.

Međutim, očekuje se da će otvaranje baze Wizz Aira imati najveći utjecaj na autobuske koji su mnogima i dalje popularan izbor za međunarodna putovanja. Nadalje, očekuje se da će niskobudžetska aviokompanija generirati novu grupu putnika, kao što je to bio slučaj na svim bivšim jugoslavenskim tržištima na kojima je stacionirala avione.

Tagovi: Wizz Air, Aerodrom Sarajevo, Turkish Airlines, Lufthansa, Air Serbia, Croatia Airlines, Aerodrom Tuzla
PROČITAJ I OVO
Značajni poslovi Energoinvesta u 2021.
POSLOVI
Značajni poslovi Energoinvesta u 2021.
SARAJEVO - Energoinvest je u 2021. godinu ušao sa značajnim ugovorenim poslovima, a prema Planu za ovu godinu se planiraju prihodi u iznosu od cca 200 miliona KM.
Mastercard preuzima Ekatu za 850 milijuna dolara
AKVIZICIJE
Mastercard preuzima Ekatu za 850 milijuna dolara
NEW YORK - Mastercard je dogovorio preuzimanje kompanije za verifikaciju digitalnog identiteta Ekata za 850 milijuna dolara.
Coca-Cola bolja od očekivanja analitičara
SOLIDNO
Coca-Cola bolja od očekivanja analitičara
ATLANTA - Američki div Coca-Cola u prvom je tromjesečju zabilježio 2,25 milijardi dolara neto dobiti, što je 19 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
U Švedskoj se svakodnevno bacaju stotine doza AstraZenece
NEPOVJERENJE
U Švedskoj se svakodnevno bacaju stotine doza AstraZenece
STOCKHOLM - Stotine doza AstraZenecinog cjepiva protiv covida-19 baca se svaki dan u Stockholmu jer se stanovnici odbijaju njime cijepiti, rekao je švedski liječnik u ponedjeljak za televiziju SVT.
Za gradnju pruge Hrvatski Leskovac - Karlovac stiglo 15 ponuda, najpovoljnija kineska
PRUGA
Za gradnju pruge Hrvatski Leskovac - Karlovac stiglo 15 ponuda, najpovoljnija kineska
ZAGREB - Na natječaj za radove na projektu rekonstrukcije postojećeg i izgradnji drugog kolosjeka željezničke pruge na dionici Hrvatski Leskovac-Karlovac pristiglo je 15 ponuda, a ponude su u rasponu od 1,3 milijarde kuna do 2,9 milijardi kuna (bez PDV-a), izvijestili su u ponedjeljak iz HŽ Infrastrukture.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE