GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sava u devet mjeseci s nešto većom dobiti

Sava u devet mjeseci s nešto većom dobiti
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2023 / 12:21
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Grupa Sava osiguranje u prvih je devet mjeseci ostvarila neto dobit od 36,5 milijuna eura, što je 4,5 posto više nego u istom razdoblju lani, kada je osigurateljni rezultat smanjen ispravkom zbog inflacije šteta. Uzimajući u obzir reosiguranje, ljetne oluje i poplave umanjile su rezultat za 27,1 milijun eura.

Kako je danas na stranicama Ljubljanske burze objavilo vladajuće društvo grupe Sava Re, obujam poslovanja, koji uključuje sve premije i ostale prihode, u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine porastao je za 13,7 posto na 711,2 milijuna eura. .

Tome je najviše pridonio rast bruto premije neživotnih osiguranja i reosiguranja, kako zbog povećanja cijena, tako i zbog organskog rasta poslovanja. Rasla je i prodaja polica životnog osiguranja, a time i bruto premija životnog osiguranja, a veći su i prihodi od upravljanja imovinom.

Unatoč velikim ovogodišnjim gubicima, neto dobit ostala je približno na istoj razini kao iu devet mjeseci prošle godine. “Posljedica je to nižeg prošlogodišnjeg osigurateljnog rezultata zbog inflacije šteta i ovogodišnjih povoljnijih kretanja na financijskim tržištima, koja su djelomično kompenzirala pad poslovnih rezultata zbog nevremena i poplava. Zadržavanju poslovnog rezultata pridonio je i dio reosiguranja svojim povoljnijim poslovanjem u odnosu na prošlu godinu", pojašnjavaju iz Save Re.

Štete od ljetnih oluja i poplava iznosile su 107 milijuna eura, a uzimajući u obzir reosigurateljnu zaštitu, ti su štetni događaji utjecali na rezultat grupe u iznosu od 27,1 milijun eura.

Grupa je u devet mjeseci ostvarila 88,9 posto planiranog obujma poslovanja za 2023. godinu, dok je neto dobit dosegla 68,9 posto donje granice planiranog za cijelu godinu.

U kolovozu je procijenjeno da će ljetne štete pogoršati rezultat za između 30 i 35 milijuna eura, tri mjeseca kasnije njihov učinak procijenjen je na 27,1 milijun eura. Kako kažu, utjecaj šteta na poslovanje reosiguranja izvan grupe - u Austriji, Hrvatskoj i Srbiji - manji je od prvotnih procjena.

Rezultat segmenta reosiguranja je povoljniji od planiranog zbog rasta cijena reosigurateljnog pokrića i manjeg rasta šteta u odnosu na rast prihoda. “Ocjenu podupiru i drugi segmenti poslovanja koji nisu izravno izloženi elementarnim nepogodama (životno osiguranje, osiguranje od odgovornosti za uporabu motornih vozila i aktivnosti upravljanja imovinom), što pokazuje otpornost grupe i stratešku diverzifikaciju njezinih poslovnih područja, “ naveli su.

Ne bude li većih štetnih događaja ili drugih negativnih utjecaja na poslovanje iz okruženja u posljednjem tromjesečju, uprava procjenjuje da će se neto dobit grupe približiti planu za 2023., gdje je zacrtana na 53 milijuna eura.

Tagovi: Sava, Zavarovalnica Sava
PROČITAJ I OVO
Adris: Zaposlenicima za božićnice i nagrade za ostvarene rezultate 3.2 milijuna eura
POTEZI
Adris: Zaposlenicima za božićnice i nagrade za ostvarene rezultate 3.2 milijuna eura
ROVINJ- Adris grupa i tvrtke u njenom sastavu (Maistra, Croatia osiguranje, Cromaris i Abilia) i ove će godine, u skladu s kolektivnim ugovorima i ostvarenim rezultatima, svojim zaposlenicima isplatiti božićnicu i dar za djecu.
Accor otvara prvi Pullman u Hrvatskoj
HOTELI
Accor otvara prvi Pullman u Hrvatskoj
ZAGREB - Accor nastavlja dinamičan rast u Hrvatskoj. Globalni lider u hotelijerstvu, u suradnji s tvrtkom MPPD, partnerom u menadžmentu, predstavit će jedan od svojih premium brendova u Zagrebu. Pullman Zagreb prve će goste dočekati u trećem tromjesečju 2024.
Hrvatska pošta traži strane radnike
RADNICI
Hrvatska pošta traži strane radnike
ZAGREB - Hrvatska pošta proljetos je raspisala natječaj kojim traži agenciju za posredovanje u zapošljavanju stranih radnika, tražeći ih ukupno 130.
Deichmann ide u oštre rezove
REZOVI
Deichmann ide u oštre rezove
BERLIN - Deichmann gasi marke obuće Onygo i MyShoes. Onygo je robna marka za mlade. Planirano je zatvaranje trgovina koje prodaju ove dvije marke.
Dionice Kraša posljednjih tjedana snažno rastu. O čemu se radi?
UZLET
Dionice Kraša posljednjih tjedana snažno rastu. O čemu se radi?
ANALIZA - Dionice Kraša od početka su prosinca na meti kupaca.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE