GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sava unatoč poplavama poslovala bolje od planova

Sava unatoč poplavama poslovala bolje od planova
BOLJE OD OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2024 / 11:03
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Unatoč značajnom utjecaju šteta uzrokovanih ljetnim nesrećama, koje su značajno pogodile Zavarovalnicu Sava, Sava osiguravateljska grupa prošle je godine premašila planove.

Opseg poslovanja povećan je za 14,4 posto na 910,1 milijun eura, a neto dobit za 37,8 posto na 64,7 milijuna eura.

Rastu obujma poslovanja najviše je pridonijela bruto premija neživotnih osiguranja, koja je na domaćem tržištu porasla za 19,5 posto, a na inozemnom tržištu za 21,7 posto. Rast je ostvaren i u životnim osiguranjima, za 7,5 posto na domaćem i 13,6 posto na inozemnim tržištima, objavila je krovna kompanija grupe Save Re putem internetskih stranica Ljubljanske burze.

Obujam bruto premija grupe, koja je osim na slovenskom tržištu s podružnicama prisutna i u Hrvatskoj, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i na Kosovu, lani je porastao za 14,3 posto na 884,6 milijuna eura.

Grupacija je najveći rast na svim tržištima ostvarila u autoosiguranju, što je uglavnom rezultat rasta cijena usluga osiguranja kao odgovor na rast cijena autodijelova i popravaka. No, stjecanjem novih osiguranika povećavao se broj osiguranja. Na tržištima EU osiguranje motornih vozila najviše je ojačalo u sektoru privatnih automobila. Izvan EU, osim prikupljene premije za osiguranje vozila, značajno su porasle premije za zdravstveno osiguranje i osiguranje imovine.

Štete uzrokovane ljetnim nesrećama značajno su pogodile Zavarovalnicu Sava, no ostali poslovni segmenti u kojima grupa posluje poslovali su povoljnije od planiranog. Među njima je istaknuto poslovanje Save Re na međunarodnim tržištima reosiguranja i veći povrat od planiranog na ulaganja kao posljedica rasta kamatnih stopa, a društva u grupi koja upravljaju financijskom imovinom također su 2023. završila znatno bolje od planiranog.

Oluje i poplave koje su u ljetnim mjesecima pogodile Sloveniju i još neke zemlje u kojima je grupa prisutna prouzročile su veliku materijalnu štetu. Bruto gubici zbog ovih događaja u 2023. godini iznosili su 88,3 milijuna eura, a uzimajući u obzir reosigurateljnu zaštitu, ti su štetni događaji utjecali na rezultat grupe u iznosu od 27,4 milijuna eura.

Ukupni odštetni troškovi grupe u 2023. godini iznosili su 376,5 milijuna eura i bili su 28,2 posto veći nego prethodne godine.

S druge strane, na financijske rezultate društava za osiguranje te poslovanje mirovinskih društava i društava za upravljanje pozitivno su utjecala povoljna događanja na financijskim tržištima koja su povećala prihode od kamata, iznos imovine pod upravljanjem i uplate u fondove.

Sava osiguravajuća grupa nudi rješenja za osiguranje, reosiguranje i mirovine te usluge upravljanja imovinom. Prisutna je na više od 110 tržišta osiguranja i reosiguranja u svijetu.

Tagovi: Sava, poplave, osiguranje, slovenija
PROČITAJ I OVO
Dvanaest ozlijeđenih zbog turbulencije na letu Qatar Airwaysa za Dublin
PROBLEMI
Dvanaest ozlijeđenih zbog turbulencije na letu Qatar Airwaysa za Dublin
DOHA - Dvanaest osoba koje su putovale letom Qatar Airwaysa iz Dohe za Irsku ozlijeđeno je tijekom turbulencije, priopćila je danas zračna luka Dublin, dodajući da je zrakoplov sletio sigurno i prema planu.
3. maj u velikim problemima
BRODOGRADNJA
3. maj u velikim problemima
RIJEKA - Sve što se zna jest da »Algoma Endeavour« mora biti završen do početka rujna, što je zadnji rok u kojem se ovaj brod mora otisnuti na preplov Atlantika.
Wizz Air reže broj zimskih letova u bazama u Skoplju i Beogradu
REZOVI
Wizz Air reže broj zimskih letova u bazama u Skoplju i Beogradu
SKOPLJE - Wizz Air je nastavio smanjivati frekvencije u svojim bazama za nadolazeću zimsku sezonu 2024./25., koja počinje 27. listopada, dok flota A320neo-obitelji prijevoznika prolazi inspekcije zbog proizvodnih problema s motorima.
Aerodrom Nikola Tesla usporio rast u travnju
USPORAVANJE
Aerodrom Nikola Tesla usporio rast u travnju
BEOGRAD - Beogradska zračna luka, kojom upravlja koncesionar VINCI, tijekom travnja bilježi rekordan promet putnika, ali s najmanjom stopom rasta u tekućoj godini.
Kakve su aranžmane Telekom i EPS potpisali u Italiji?
SPORAZUMI
Kakve su aranžmane Telekom i EPS potpisali u Italiji?
BEOGRAD - Tokom Poslovnog foruma Italije i Srbije u Trstu je potpisano više međudržavnih ugovora i sporazuma, ali i ugovora između italijanskih grupacija i srpskih kompanija. Među njima su i sporazumi vezani za novo zaduživanje Telekoma Srbije i Elektroprivrede Srbije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE