GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SDH pokrenuo stečaj T-2

SDH pokrenuo stečaj T-2
STEČAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2024 / 20:45
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenski državni holding (SDH) podnio je prijedlog za stečaj telekomunikacijskog operatera T-2, priopćeno je danas iz T-2. SDH u međuvremenu ne komentira "aktivnosti koje se provode s ciljem isplate potraživanja".

U T-2 kažu da je prijedlog neutemeljen i nezakonit, a spominju i mogućnost odštetnog zahtjeva.

“Slovenija je suočena s novim slučajem nezakonitih postupaka i financijske neodgovornosti SDH. Prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad T-2, unatoč jasnim rezultatima sudskih odluka i forenzičke istrage, pokazuje nerazumnost SDH na štetu T-2, ali i države", stoji u današnjem priopćenju T-2. i pitao ima li izgleda protiv države za novu tužbu za naknadu štete.

Dodao je kako se SDH iz nepoznatih razloga odlučio na neutemeljenu i neovlaštenu akciju koja podsjeća na njihovu dosadašnju nezakonitu praksu u slučaju T-2. “Informacije o podnesenom prijedlogu za stečaj T-2 je dobio od novinara prije službene dostave”, dodaju.


S stranica Ajpesa zasad nije vidljivo da je podnesen prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad tvrtkom T-2. Službeno nije poznato kada su pokrenuli stečaj. U međuvremenu je Okružni sud u Ljubljani portalu Necenzurirano objasnio da prethodni postupak u takvim slučajevima nije javan. “Ako vjerovnik položi predujam, prijedlog se prosljeđuje dužniku na prigovor. Ukoliko dužnik podnese prigovor, zakazuje se javna rasprava”, pojašnjavaju iz suda.

Iz SDH-a su danas za STA rekli da ne mogu otkrivati pojedinačne aktivnosti koje provode s ciljem isplate potraživanja koja su u portfelju SDH-a. “No, pojašnjavamo, SDH u svim fazama naplate potraživanja nastoji s dužnicima sklopiti sporazum o povratu potraživanja bez nepotrebnih sudskih i drugih postupaka prisilne naplate”, dodaju.

U T-2 su uvjereni da je, "unatoč ovršnim postupcima koji su u tijeku i jasnim sudskim odlukama kojima se nalaže unovčenje kolaterala", SDH postupio suprotno pravomoćnim sudskim odlukama i pokrenuo novi stečajni postupak, "čime svjesno dovodi u pitanje temeljna načela vladavine prava s ciljem štete T-2”.

Kako navode, prijedlog za stečaj T-2 podnesen je bez zakonske osnove i temelji se na neistinitim podacima, što pokazuje "izrazitu neprofesionalnost i štetnost ponašanja SDH", a slični postupci u prošlosti utvrđeni su nezakonitima. od strane Ustavnog suda što je donijelo značajnu štetu i tvrtki i državi.

“Unatoč činjenici da SDH već vodi dva ovršna postupka protiv T-2, u kojima kolaterali još nisu unovčeni i u kojima sud odlučuje je li SDH uopće na vrijeme pokrenuo postupak naplate, T-2 je podnio novi zahtjev za stečaj, u kojem priznaje da iznos obveze T-2 uopće nije poznat", napisao je operater.

Čudi da je SDH pokrenuo stečaj unatoč odlukama Ustavnog suda, "koje jasno govore da je SDH dužan unovčiti kolaterale prije bilo kakvog postupka naplate". Osim toga, dodaju, prijedlog za stečaj je podnesen unatoč forenzičkoj istrazi Ernst & Younga "koja je dokazala da T-2 zapravo nije primio sredstva u iznosu od 45 milijuna eura po spornom ugovoru o kreditu".

U T-2 kažu da će pravnim argumentima pobijati prijedlog za pokretanje stečajnog postupka. “Ovaj prijedlog stečaja temelji se na istim polazištima kao i prethodni stečajni prijedlozi od 2014. do 2017. godine, koje je Ustavni sud već utvrdio nezakonitima i kojima je T-2 pretrpio štetu od 54 milijuna eura, koji je sada u sudskom postupku zahtjev Republike Slovenije", naveli su.

Krajem ožujka, kada je iz T-2 objavljeno da je Jure Valjavec podnio ostavku na mjesto predsjednika Uprave te da će tvrtku voditi Robert Erzin, portal Necenzurirano je pisao da je, prema informacijama iz više izvora, Valjavčev odlazak se povezivao sa sporom sa SDH . Valjavec se navodno sukobio s vlasnikom T-2 Jurijem Krčom oko pitanja kako riješiti ovaj spor.

U središtu spora su, navodi portal, krediti vrijedni 120 milijuna eura koje je tvrtka prije više od desetljeća dobila od državnih banaka za izgradnju optičke mreže. U T-2 inzistiraju da veliki dio tog novca nikada nije došao na njihov račun, već je "nestao nepoznato kuda", piše portal i dodaje da se u bilancama tvrtke vidi više od 50 milijuna eura obveza prema državi, što pobija na sudu, a da u međuvremenu SDH inzistira da tvrtka mora platiti cijeli dug.

Prema informacijama Necenzuriranog, posljednjih mjeseci nije bilo značajnijih pomaka u pregovorima da se spor riješi bez sudskog postupka, u T-2 su navodno spremni platiti državi dobrih 50 milijuna eura, što je nekoliko nekoliko desetaka milijuna eura manje od očekivanja SDH-a, što je potraživanje prema T-2 naslijeđeno od bivšeg Društva za upravljanje potraživanjima banaka (DUTB).

Tagovi: SDH, T-2
PROČITAJ I OVO
Aurora Residences: FMTG predstavlja novi projekt u Falkensteiner Resortu Punta Skala
INVESTICIJE
Aurora Residences: FMTG predstavlja novi projekt u Falkensteiner Resortu Punta Skala
BEČ – Potražnja za apartmanima s dodatnom uslugom i dalje raste. FMTG je rano prepoznao ovaj trend i već 20 godina ih razvija pod brendom Falkensteiner Premium Living i integrira u infrastrukturu Falkensteiner hotela.
Grupa Triglav: Neto dobit u prvom kvartalu katapultirana 154%
UZLET
Grupa Triglav: Neto dobit u prvom kvartalu katapultirana 154%
LJUBLJANA - Grupa Triglav je u prvom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani povećala neto dobit za 154 posto na 36,6 milijuna eura, pri čemu je ukupni obujam poslovanja zadržala na prošlogodišnjoj razini; dosegnuo je 488,7 milijuna eura.
ALH prodaje mljetski hotel Odisej
PRODAJA
ALH prodaje mljetski hotel Odisej
ZAGREB - Adriatic Luxury Hotels (ALH), vodeća hotelska grupacija s portfeljem luksuznih hotela i vila na području Dubrovnika u Hrvatskoj, objavila je stratešku prodaju hotela Odisej, jedinstvene nekretnine smještene u prekrasnom prirodnom okruženju hrvatskog nacionalnog parka na otoku Mljetu.
Schiller otvara pogon u Tomislavgradu
INVESTICIJE
Schiller otvara pogon u Tomislavgradu
TOMISLAVGRAD - Nova era industrijskog razvoja obasjava manje razvijeni kraj, kako se priprema za dolazak renomirane švicarske poslovne grupacije Schiller, koja će uskoro otvoriti svoj pogon pod nazivom Ergosana d.o.o. na području Tomislavgrada.
Zrakoplov prisilno sletio u Mostar, nastao kvar na stajnom trapu
PROBLEMI
Zrakoplov prisilno sletio u Mostar, nastao kvar na stajnom trapu
MOSTAR - U ponedjeljak je u Zračnu luku Mostar prisilno sletio manji zrakoplov.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE