GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SDH predlaže veću dividendu Telekoma Slovenije

SDH predlaže veću dividendu Telekoma Slovenije
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2021 / 22:06
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenski državni holding (SDH) predlaže isplatu nešto veće dividende skupštini Telekoma Slovenije koja će se sastati u petak.

Iako prijedlog Uprave predviđa dividendu od 4 eura bruto po dionici, SDH protuprijedlogom povećava iznos dividende na 4,50 eura. Uz to, Karla Pinter nominiranaa je za članicu Nadzornog odbora.

Prema prijedlogu SDH-a, za isplatu dividende iz raspodjeljive dobiti za 2020. godinu u iznosu od nešto manje od 35 milijuna eura izdvojilo bi se 29,3 milijuna eura, a ostatak bi se prenio u sljedeću godinu, stoji u danas objavljenom protuprijedlogu. Uprava tvrtke, pod paskom Cvetka Sršena, u međuvremenu je predložila da se za isplatu dividende izdvoji 26,02 milijuna eura. Prošle je godine dividenda iznosila 3,50 eura bruto po dionici.

SDH, koji ima 4,25% udjela u Telekomu, a ujedno upravlja i 62,54% udjela države, veću je dividendu opravdao izjavom da je financijsko stanje tvrtke stabilno te da isplata dividende omogućuje nesmetan rad i razvoj tvrtke.

U međuvremenu, udruženje malih dioničara Slovenije želi još veću dividendu. Stoga predlažu da dividenda bude pet eura bruto po dionici.

SSH također predlaže Skupštini da umjesto novog mandata nadzornice Barbare Kürner Chad, kako je predložila Uprava Telekoma Slovenije, za nadzornika imenuje Karlu Pinter, generalnu direktoricu Uprave za unutarnje tržište u Ministarstvu gospodarstva. Četverogodišnji mandat Kürner Chad istekao je 27. travnja, a nova će nadzornica stupiti na dužnost dan nakon imenovanja na skupštini.

Krajem travnja istekao je mandat još jednoj članici Nadzornog odbora Telekoma Slovenije, Barbari Gorjup. Prema prijedlogu uprave tvrtke, naslijedit će je Jurij Toplak.

Nadzorni odbor Telekoma ima devet članova, od kojih su šest predstavnici kapitala. Na glavnoj skupštini u travnju dioničari su za nadzornike imenovali Iztoka Černošu, Aleksandra Igličara, Marka Kerina i Radovana Cerjaka. Djelatnike nadzornog odbora predstavljaju Drago Kijevčanin, Dušan Pišek i Jana Žižek Kuhar.

SDH je također podnio protuprijedlog prijedlogu o ovlaštenju Uprave za stjecanje vlastitih dionica. Iako je Uprava predložila da se Uprava ovlasti za stjecanje vlastitih dionica do 10 posto temeljnog kapitala, prema prijedlogu SDH-a, Uprava ne bi bila ovlaštena za stjecanje vlastitih dionica za više od pet posto temeljnog kapitala. Također, prema prijedlogu SSH-a, valjanost odobrenja smanjuje se s 36 na 12 mjeseci.

Tagovi: Telekom Slovenije, Karla Pinter, Slovenski državni holding
PROČITAJ I OVO
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
UZLET
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
NEW YORK - American Express je u petak izvijestio o tromjesečnoj zaradi koja je nadmašila tržišna očekivanja, budući da su potrošači nastavili koristiti vrhunske kreditne kartice tvrtke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE