GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SDH predlaže veću dividendu Telekoma Slovenije

SDH predlaže veću dividendu Telekoma Slovenije
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2021 / 22:06
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenski državni holding (SDH) predlaže isplatu nešto veće dividende skupštini Telekoma Slovenije koja će se sastati u petak.

Iako prijedlog Uprave predviđa dividendu od 4 eura bruto po dionici, SDH protuprijedlogom povećava iznos dividende na 4,50 eura. Uz to, Karla Pinter nominiranaa je za članicu Nadzornog odbora.

Prema prijedlogu SDH-a, za isplatu dividende iz raspodjeljive dobiti za 2020. godinu u iznosu od nešto manje od 35 milijuna eura izdvojilo bi se 29,3 milijuna eura, a ostatak bi se prenio u sljedeću godinu, stoji u danas objavljenom protuprijedlogu. Uprava tvrtke, pod paskom Cvetka Sršena, u međuvremenu je predložila da se za isplatu dividende izdvoji 26,02 milijuna eura. Prošle je godine dividenda iznosila 3,50 eura bruto po dionici.

SDH, koji ima 4,25% udjela u Telekomu, a ujedno upravlja i 62,54% udjela države, veću je dividendu opravdao izjavom da je financijsko stanje tvrtke stabilno te da isplata dividende omogućuje nesmetan rad i razvoj tvrtke.

U međuvremenu, udruženje malih dioničara Slovenije želi još veću dividendu. Stoga predlažu da dividenda bude pet eura bruto po dionici.

SSH također predlaže Skupštini da umjesto novog mandata nadzornice Barbare Kürner Chad, kako je predložila Uprava Telekoma Slovenije, za nadzornika imenuje Karlu Pinter, generalnu direktoricu Uprave za unutarnje tržište u Ministarstvu gospodarstva. Četverogodišnji mandat Kürner Chad istekao je 27. travnja, a nova će nadzornica stupiti na dužnost dan nakon imenovanja na skupštini.

Krajem travnja istekao je mandat još jednoj članici Nadzornog odbora Telekoma Slovenije, Barbari Gorjup. Prema prijedlogu uprave tvrtke, naslijedit će je Jurij Toplak.

Nadzorni odbor Telekoma ima devet članova, od kojih su šest predstavnici kapitala. Na glavnoj skupštini u travnju dioničari su za nadzornike imenovali Iztoka Černošu, Aleksandra Igličara, Marka Kerina i Radovana Cerjaka. Djelatnike nadzornog odbora predstavljaju Drago Kijevčanin, Dušan Pišek i Jana Žižek Kuhar.

SDH je također podnio protuprijedlog prijedlogu o ovlaštenju Uprave za stjecanje vlastitih dionica. Iako je Uprava predložila da se Uprava ovlasti za stjecanje vlastitih dionica do 10 posto temeljnog kapitala, prema prijedlogu SDH-a, Uprava ne bi bila ovlaštena za stjecanje vlastitih dionica za više od pet posto temeljnog kapitala. Također, prema prijedlogu SSH-a, valjanost odobrenja smanjuje se s 36 na 12 mjeseci.

Tagovi: Telekom Slovenije, Karla Pinter, Slovenski državni holding
PROČITAJ I OVO
Sunce hoteli smanjili gubitak u prvih šest mjeseci
POBOLJŠANJE
Sunce hoteli smanjili gubitak u prvih šest mjeseci
ZAGREB - Sunce hoteli smanjili su gubitak u prvih šest mjeseci ove godine, pokazuje ovih dana objavljeno poslovno izvješće.
Uspješniji su empatični šefovi, ali samo trećina njih tako se ponaša
ANKETA
Uspješniji su empatični šefovi, ali samo trećina njih tako se ponaša
ZAGREB - Emocije koje pokazuju šefovi nekad su bile znak slabosti, ali istraživanja upućuju da veći autoritet imaju vođe koje su u stanju pokazati autentične osjećaje i ranjivost jer su u stanju iskoristiti najbolje osobine radnika, pokazuje anketa globalne organizacije Catalyst, piše u subotu Jutarnji list.
Tko bi mogao biti kupac alkoholnog segmenta Zvečeva?
ŽESTOKA PIĆA
Tko bi mogao biti kupac alkoholnog segmenta Zvečeva?
POŽEGA - Hrvatski proizvođač alkoholnih pića i slatkiša Zvečevo priopćio je da će njegovi dioničari na Glavnoj skupštini razmotriti prijedlog za prodaju dijela imovine tvrtke koji se odnosi na proizvodnju žestokih pića. U obavijesti dostavljenoj Zagrebačkoj burzi nisu iznijeli više detalja o tome.
Fortenova pretvara potraživanja u Mercatoru u kapital
POTEZI
Fortenova pretvara potraživanja u Mercatoru u kapital
LJUBLJANA - Mercator je sazvao Skupštinu za 1. rujna na prijedlog svog većinskog vlasnika Fortenove Grupe, a dioničari će odlučiti o prijedlogu povećanja kapitala tvrtke za oko šest miliona eura.
Kinezi refinanciraju dug Atlantske plovidbe
DOGOVOR
Kinezi refinanciraju dug Atlantske plovidbe
DUBROVNIK - Atlantska plovidba izvijestila je kako je sklopila ugovor o povratnom leasingu na rok od tri godine s kineskom financijskom institucijom CSSC Shipping Company iz Hong Konga.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE