GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SDH u 2020. ostvario neto dobit od 26 milijuna eura

SDH u 2020. ostvario neto dobit od 26 milijuna eura
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2021 / 19:37
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenski državni holding (SDH) lani je ostvario neto dobit od 26 milijuna eura, nakon što je godinu prije imao gubitak od 16,6 milijuna. Profitabilnost se procjenjuje na 4,3 posto, što je 1,6 postotnih bodova manje od očekivane.

Dobit tvrtke Slovenski državni holding (SDH) prije oporezivanja lani je iznosila 26,6 milijuna eura, dok je bila planirana 39,9 milijuna eura. Zbog ograničenja nadzornih institucija ispao je planirani prihod od dividende veći od 19 milijuna eura, napisali su u izvješću objavljenom na mrežnim stranicama Ljubljanske burze.

Nakon izbijanja epidemije, SDH je dodatno ojačao svoje upravljačke aktivnosti u najvažnijim tvrtkama iz portfelja i, kako su napisali, pomno je nadzirao tvrtke koje su dulje vrijeme dio ključne državne infrastrukture, posebno u energetskom i prometnom sektoru .

Na razini cjelokupnog portfelja, SDH očekuje profitabilno poslovanje u 2020. godini. Procjene poslovanja tvrtki u portfelju pod upravljanjem pokazuju da se očekuje da će neto prinos na kapital (ROE) portfelja doseći 4,3 posto u 2020., što je 1,6 postotnih bodova manje od planiranog. Kako su istaknuli, ovo je rezultat bez uzimanja u obzir jednokratnog učinka umanjenja vrijednosti ulaganja u HSE zbog Termoelektrane Šoštanj (Teš) kao i jednokratnih pozitivnih učinaka u NLB-u zbog preuzimanja Komercijalne banka Beograd.

Uzimajući u obzir spomenute stavke, procjena neto povrata na kapital portfelja za prošlu godinu iznosi 2,2%.

Prema predviđanjima Ureda za makroekonomske analize i razvoj o gospodarskom rastu u Sloveniji, rezultati portfelja pokazuju relativno uspješno poslovanje tvrtki kojima upravlja SDH u danim okolnostima, unatoč procijenjenom padu pokazatelja ROE. Na smanjenje pokazatelja negativno utječu i neke regulatorne promjene, na pr. izmjene i dopune zakona o metodologiji za utvrđivanje regulatornog okvira i metodologiji za naplatu mrežnih naknada za elektroenergetske operatore navedene su u SDH-u.

Učinak krize covid-19 različito se odražava u poslovanju pojedinih tvrtki. U portfelju menadžmenta najviše su pogođene tvrtke iz turističke i igraće industrije, proizvodne tvrtke i tvrtke iz prometne industrije, dok je kriza najmanje negativno utjecala na farmaciju i telekomunikacije.

U 2020. godini država i SDH primili su ukupno 85,9 milijuna eura dividende za godinu prije financijske godine (od tog iznosa SDH je dobio 23,2 milijuna eura dividende). Prema SDH-u, niži iznos od ciljne vrijednosti, koji je iznosio 142,4 milijuna eura, rezultat je pooštrenih uvjeta poslovanja koji su se odrazili na lošije poslovne rezultate nekih tvrtki u 2020. godini i pogoršanje njihovog financijskog položaja.

Foto: Delo

Tagovi: Slovenski državni holding, Termoelektrana Šoštanj, povrat na kapital, Terme Olimia, NLB Grupa, Komercijalna banka
PROČITAJ I OVO
Sinopharm gradi fabriku u Zemun Polju
VAKCINE
Sinopharm gradi fabriku u Zemun Polju

BEOGRAD - Fabrika vakcina "Sinofarm" gradiće se u blizini Zemun polja

Nezadovoljstvo u Crnoj Gori: U Air Montenegru služe proizvode iz Srbije
OGORČENJE
Nezadovoljstvo u Crnoj Gori: U Air Montenegru služe proizvode iz Srbije
PODGORICA-Na društvenim mrežama se pojavila informacija da se u avionu nacionalnom avio prevozniku Air Montenegro služi ketering identičan onom u Air Srbija.
Milijuni doza američkog cjepiva J&J neupotrebljivi
FIJASKO
Milijuni doza američkog cjepiva J&J neupotrebljivi

NEW YORK - Nekoliko pošiljaka cjepiva Johnson&Johnson za covid-19 koje se proizvodi u tvornici u Baltimoreu i kojega se proizvodnja prije nekoliko tjedana morala zaustaviti, morat će se baciti, priopćile su u petak američke zdravstvene vlasti.

Telemach Slovenija i Telemach Hrvatska postaju jedna skupina
ODLUKE
Telemach Slovenija i Telemach Hrvatska postaju jedna skupina
ZAGREB - United Grupa objavila je danas da se Telemach Slovenija i Telemach Hrvatska spajaju u jedinstvenu skupinu koju vodi Adrian Ježina trenutni izvršni direktor Telemach Slovenija.
Booking.com pod istragom u Italiji zbog sumnje u izbjegavanje plaćanja poreza
ISTRAGA
Booking.com pod istragom u Italiji zbog sumnje u izbjegavanje plaćanja poreza
RIM - Talijanska financijska policija pokrenula je istragu kako bi utvrdila je li digitalna platforma za rezervaciju smještaja Booking.com izbjegavala platiti porezne obaveze, objavili su dužnosnici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE