GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SDH u 2020. ostvario neto dobit od 26 milijuna eura

SDH u 2020. ostvario neto dobit od 26 milijuna eura
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2021 / 19:37
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenski državni holding (SDH) lani je ostvario neto dobit od 26 milijuna eura, nakon što je godinu prije imao gubitak od 16,6 milijuna. Profitabilnost se procjenjuje na 4,3 posto, što je 1,6 postotnih bodova manje od očekivane.

Dobit tvrtke Slovenski državni holding (SDH) prije oporezivanja lani je iznosila 26,6 milijuna eura, dok je bila planirana 39,9 milijuna eura. Zbog ograničenja nadzornih institucija ispao je planirani prihod od dividende veći od 19 milijuna eura, napisali su u izvješću objavljenom na mrežnim stranicama Ljubljanske burze.

Nakon izbijanja epidemije, SDH je dodatno ojačao svoje upravljačke aktivnosti u najvažnijim tvrtkama iz portfelja i, kako su napisali, pomno je nadzirao tvrtke koje su dulje vrijeme dio ključne državne infrastrukture, posebno u energetskom i prometnom sektoru .

Na razini cjelokupnog portfelja, SDH očekuje profitabilno poslovanje u 2020. godini. Procjene poslovanja tvrtki u portfelju pod upravljanjem pokazuju da se očekuje da će neto prinos na kapital (ROE) portfelja doseći 4,3 posto u 2020., što je 1,6 postotnih bodova manje od planiranog. Kako su istaknuli, ovo je rezultat bez uzimanja u obzir jednokratnog učinka umanjenja vrijednosti ulaganja u HSE zbog Termoelektrane Šoštanj (Teš) kao i jednokratnih pozitivnih učinaka u NLB-u zbog preuzimanja Komercijalne banka Beograd.

Uzimajući u obzir spomenute stavke, procjena neto povrata na kapital portfelja za prošlu godinu iznosi 2,2%.

Prema predviđanjima Ureda za makroekonomske analize i razvoj o gospodarskom rastu u Sloveniji, rezultati portfelja pokazuju relativno uspješno poslovanje tvrtki kojima upravlja SDH u danim okolnostima, unatoč procijenjenom padu pokazatelja ROE. Na smanjenje pokazatelja negativno utječu i neke regulatorne promjene, na pr. izmjene i dopune zakona o metodologiji za utvrđivanje regulatornog okvira i metodologiji za naplatu mrežnih naknada za elektroenergetske operatore navedene su u SDH-u.

Učinak krize covid-19 različito se odražava u poslovanju pojedinih tvrtki. U portfelju menadžmenta najviše su pogođene tvrtke iz turističke i igraće industrije, proizvodne tvrtke i tvrtke iz prometne industrije, dok je kriza najmanje negativno utjecala na farmaciju i telekomunikacije.

U 2020. godini država i SDH primili su ukupno 85,9 milijuna eura dividende za godinu prije financijske godine (od tog iznosa SDH je dobio 23,2 milijuna eura dividende). Prema SDH-u, niži iznos od ciljne vrijednosti, koji je iznosio 142,4 milijuna eura, rezultat je pooštrenih uvjeta poslovanja koji su se odrazili na lošije poslovne rezultate nekih tvrtki u 2020. godini i pogoršanje njihovog financijskog položaja.

Foto: Delo

Tagovi: Slovenski državni holding, Termoelektrana Šoštanj, povrat na kapital, Terme Olimia, NLB Grupa, Komercijalna banka
PROČITAJ I OVO
Koka imenovala nove članove Uprave i Nadzornog odbora
KARIJERE
Koka imenovala nove članove Uprave i Nadzornog odbora
VARAŽDIN – U sklopu redovite Glavne skupštine varaždinske peradarsko prehrambene kompanije KOKA d.d. imenovani su novi članovi Uprave te Nadzornog odbora.
HŽ Putnički prijevoz u 2024. s gotovo 70 novih vlakova
VLAKOVI
HŽ Putnički prijevoz u 2024. s gotovo 70 novih vlakova
ZAGREB - S 21 elektromotornim vlakom koje Končar - Električna vozila proizvode za HŽ Putnički prijevoz (HŽPP), taj prijevoznik bi 2024. u voznom parku trebao imati gotovo 70 novih vlakova, što čini više od 50 posto flote, istaknuto je u utorak nakon obilaska Končarevih tvorničkih hala, kojem je nazočio i resorni ministar Oleg Butković.
Atlantic prodao Palanački kiseljak
PRODAJA
Atlantic prodao Palanački kiseljak
ZAGREB - Atlantic Grupa potpisala je s kompanijom Vik Pro Univerzal kupoprodajni ugovor za prodaju Palanačkog kiseljaka u Smederevskoj Palanci u Srbiji, izvijestio je Atlantic u utorak, ne navodeći pojedinosti kupoprodaje.
Glavna skupština Ericsson Nikole Tesle potvrdila dividendu
POTVRDA
Glavna skupština Ericsson Nikole Tesle potvrdila dividendu
ZAGREB - Dividenda će se isplatiti 22.07.2022. godine (payment date) svim dioničarima Društva koji 01.07 2022. godine (record date) imaju na računu vrijednosnih papira u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu upisane dionice Društva.
Eurowings, Lufthansa i Austrian otkazali 55 letova prema Hrvatskoj
LETOVI
Eurowings, Lufthansa i Austrian otkazali 55 letova prema Hrvatskoj
ZAGREB - Prijevoznici iz Lufthansa grupacije, Eurowings, Lufthansa i Austrian Airlines, otkazali su ukupno 55 povratnih letova prema hrvatskim zračnim lukama najavljenih za srpanj ove godine, sve kako bi osigurali redovno odvijanje operacija zbog nedostatka radne snage kod samih prijevoznika ali i u zračnim lukama prema kojima prometuju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE