GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SDH u 2020. ostvario neto dobit od 26 milijuna eura

SDH u 2020. ostvario neto dobit od 26 milijuna eura
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2021 / 19:37
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenski državni holding (SDH) lani je ostvario neto dobit od 26 milijuna eura, nakon što je godinu prije imao gubitak od 16,6 milijuna. Profitabilnost se procjenjuje na 4,3 posto, što je 1,6 postotnih bodova manje od očekivane.

Dobit tvrtke Slovenski državni holding (SDH) prije oporezivanja lani je iznosila 26,6 milijuna eura, dok je bila planirana 39,9 milijuna eura. Zbog ograničenja nadzornih institucija ispao je planirani prihod od dividende veći od 19 milijuna eura, napisali su u izvješću objavljenom na mrežnim stranicama Ljubljanske burze.

Nakon izbijanja epidemije, SDH je dodatno ojačao svoje upravljačke aktivnosti u najvažnijim tvrtkama iz portfelja i, kako su napisali, pomno je nadzirao tvrtke koje su dulje vrijeme dio ključne državne infrastrukture, posebno u energetskom i prometnom sektoru .

Na razini cjelokupnog portfelja, SDH očekuje profitabilno poslovanje u 2020. godini. Procjene poslovanja tvrtki u portfelju pod upravljanjem pokazuju da se očekuje da će neto prinos na kapital (ROE) portfelja doseći 4,3 posto u 2020., što je 1,6 postotnih bodova manje od planiranog. Kako su istaknuli, ovo je rezultat bez uzimanja u obzir jednokratnog učinka umanjenja vrijednosti ulaganja u HSE zbog Termoelektrane Šoštanj (Teš) kao i jednokratnih pozitivnih učinaka u NLB-u zbog preuzimanja Komercijalne banka Beograd.

Uzimajući u obzir spomenute stavke, procjena neto povrata na kapital portfelja za prošlu godinu iznosi 2,2%.

Prema predviđanjima Ureda za makroekonomske analize i razvoj o gospodarskom rastu u Sloveniji, rezultati portfelja pokazuju relativno uspješno poslovanje tvrtki kojima upravlja SDH u danim okolnostima, unatoč procijenjenom padu pokazatelja ROE. Na smanjenje pokazatelja negativno utječu i neke regulatorne promjene, na pr. izmjene i dopune zakona o metodologiji za utvrđivanje regulatornog okvira i metodologiji za naplatu mrežnih naknada za elektroenergetske operatore navedene su u SDH-u.

Učinak krize covid-19 različito se odražava u poslovanju pojedinih tvrtki. U portfelju menadžmenta najviše su pogođene tvrtke iz turističke i igraće industrije, proizvodne tvrtke i tvrtke iz prometne industrije, dok je kriza najmanje negativno utjecala na farmaciju i telekomunikacije.

U 2020. godini država i SDH primili su ukupno 85,9 milijuna eura dividende za godinu prije financijske godine (od tog iznosa SDH je dobio 23,2 milijuna eura dividende). Prema SDH-u, niži iznos od ciljne vrijednosti, koji je iznosio 142,4 milijuna eura, rezultat je pooštrenih uvjeta poslovanja koji su se odrazili na lošije poslovne rezultate nekih tvrtki u 2020. godini i pogoršanje njihovog financijskog položaja.

Foto: Delo

Tagovi: Slovenski državni holding, Termoelektrana Šoštanj, povrat na kapital, Terme Olimia, NLB Grupa, Komercijalna banka
PROČITAJ I OVO
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
UZLET
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
NEW YORK - American Express je u petak izvijestio o tromjesečnoj zaradi koja je nadmašila tržišna očekivanja, budući da su potrošači nastavili koristiti vrhunske kreditne kartice tvrtke.
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
BLOKADA
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
NEW YORK - Savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je tužbu kako bi blokirala akviziciju Capri Holdings Ltd. od strane Tapestryja, Inc., vrijednu 8,5 milijardi dolara, rekavši da bi ugovor eliminirao izravnu konkurenciju između brendova modnih kompanija poput Coacha i Michaela Korsa u segmentu tzv. pristupačnih luksuznih torbica.
Izvršni direktor Emiratesa ispričao se nakon kaosa u Dubaiju: Moramo vratiti 30.000 kofera
ISPRIKA
Izvršni direktor Emiratesa ispričao se nakon kaosa u Dubaiju: Moramo vratiti 30.000 kofera
DUBAI - Izvršni direktor Emirates Airlinea objavio je pismo isprike kupcima tijekom vikenda nakon što su povijesne kiše u Ujedinjenim Arapskim Emiratima izazvale rekordne poplave i kaos u zračnoj luci u Dubaiju.
Andrija Topić novi član Uprave za akvizicije i integracije u Studencu
KARIJERE
Andrija Topić novi član Uprave za akvizicije i integracije u Studencu
OMIŠ – Andrija Topić imenovan je novim članom Uprave za akvizicije i integracije (CAIO) u Studencu i time učvrstio strateški smjer poslovanja jednog od vodećih hrvatskih maloprodajnih lanaca.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE