GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šesnaest gradova i općina od Ustavnog suda traži pravedniji sustav vodoopskrbe

Šesnaest gradova i općina od Ustavnog suda traži pravedniji sustav vodoopskrbe
OCJENA USTAVNOSTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2022 / 10:29
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Šesnaest gradova i općina podnijeli su prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o vodnim uslugama Ustavnom sudu od kojega traže privremenu obustavu radnji po kojima se, kažu, Vodovodu i odvodnji, kao društvu preuzimatelju, pripaja veliki broj javnih isporučitelja vodnih usluga.

Iz Grada Jastrebarskog u ponedjeljak su priopćili da je s prvim danima ove godine na snagu stupila Vladina Uredba o uslužnim područjima kojom se na području cijele Hrvatske uspostavljaju tzv. uslužna područja.

Konkretno, napominju, umjesto dosadašnjih 190 isporučitelja vodnih usluga uspostavit će se 41 uslužno područje s jednim isporučiteljem, odnosno skoro pet puta manje, a tu uredbu koja je stupila na snagu 8. siječnja treba provesti do 8. srpnja ove godine.

U prijedlogu podnesenom Ustavnom sudu osporavaju odredbe Zakona o vodnim uslugama po kojima je država gradovima i općinama naložila pripajanje Vodovodu i odvodnji, kao društvu preuzimatelju, velikog broja postojećih javnih isporučitelja vodnih usluga na pojedinim uslužnim područjima.

I to, ističu, običnom većinom danih glasova na skupštinama društava, vrijeđajući pritom odredbe Zakona o trgovačkim društvima koje za takve odluke propisuju najmanje tri četvrtine danih glasova, kao i ustavno jamstvo prava vlasništva.

Zbog toga od Ustavnog suda traže privremenu obustavu radnji koje se poduzimaju na temelju osporavanih zakonskih odredaba jer bi njihovim izvršenjem, upozoravaju u priopćenju, mogle nastupiti teške i nepopravljive posljedice.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o vodnim uslugama uz Jastrebarsko su potpisali i gradovi Cres, Mali Lošinj, Donja Stubica, Hvar, Stari Grad, Krapina, Križevci, Ogulin, Pregrada, Slatina, Sveta Nedelja, Valpovo i Samobor te općine Sućuraj i Jelsa.

Tu je inicijativu pokrenuo gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, naglasivši da je voda interes građana, a ne politike te predloživši da se usporavane odredbe Zakona ukinu ili ponište. Zatražio je podršku kolega gradonačelnika i načelnika, a njihov velik odaziv, neovisno o političkim opcijama kojima pripadaju, "potvrđuje kako je pitanje vodoopskrbe za građane iznimno važno".

"Želimo voditi konstruktivnu, opravdanu i utemeljenu borbu za prava svojih građana koja su narušena donošenjem politički obojene Uredbe o uslužnim područjima", poručio je Novosel.

Tagovi: Zakona o vodnim uslugama, Ustavni sud RH, Zvonimir Novosel
PROČITAJ I OVO
Najveća njemačka luka zbog štrajka zatvorena za velike brodove
ŠTRAJK
Najveća njemačka luka zbog štrajka zatvorena za velike brodove
HAMBURG - Najveća teretna luka u Njemačkoj, u Hamburgu, zatvorena je za plovidbu većih brodova zbog štrajka, a brodovima nije dopušten niti ulazak niti izlazak, priopćila je u srijedu lučka uprava HPA.
Scotch & Soda ide u stečaj
AGONIJA
Scotch & Soda ide u stečaj
AMSTERDAM - Privatni trgovački lanac Scotch & Soda sa sjedištem u Amsterdamu podnio je zahtjev za stečaj u Nizozemskoj, izvijestile su novine Het Financieele Dagblad pozivajući se na priopćenje tvrtke, prenosi Reuters.
Integrirani pristup fenomenu reputacije: Predstavljena knjiga doc. dr. sc. Dine Tomšić
KNJIGE
Integrirani pristup fenomenu reputacije: Predstavljena knjiga doc. dr. sc. Dine Tomšić
ZAGREB - iKnjiga odgovara na ključna pitanja zašto su neka poduzeća pozitivnije percipirana od drugih bez obzira na to provode li jednake ili različite aktvnosti u odnosu na konkurenciju te kako upravljati korporativnom reputacijom u doba digitalne hiperkomunikacije. Knjiga je ujedno sveučilišni udžbenik, jedini u Republici Hrvatskoj koji obrađuje ovu temu.
Klas svoj Penzioner hljeb vratio na cijenu od 1 KM
POTEZI
Klas svoj Penzioner hljeb vratio na cijenu od 1 KM
SARAJEVO - Kompanija Klas, kao jedna od najvećih domaćih proizvođača hljeba i pekarskih proizvoda, odlučila je vratiti staru cijenu svog „Penzioner“ hljeba.
Goran Končar novi je partner u Deloitteu Hrvatska
KARIJERE
Goran Končar novi je partner u Deloitteu Hrvatska
ZAGREB – Goran Končar, dosadašnji direktor u Odjelu revizije i savjetovanja, od 1. lipnja 2023. postaje partner u Deloitteu, a bit će zadužen za daljnji razvoj usluga revizije i savjetovanja u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE