GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Šest zainteresiranih za preuzimanje RTL-a Hrvatska

Šest zainteresiranih za preuzimanje RTL-a Hrvatska
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2021 / 08:25
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nakon što je RTL Grupa, najveći europski televizijski nakladnik, u nekoliko zemalja već provela različite procese konsolidacije, u posljednjih mjesec dana ozbiljno razmatra i opcije za svoje poslovanje u Hrvatskoj.

To su opisali kao reviziju strateških opcija koja ne mora nužno voditi nekom sporazumu o partnerstvu ili transakciji, a sada nam potvrđuju da je njihov poziv i te kako izazvao pažnju. Ne kažu kada će na iskazane interese odgovoriti, a prije se neslužbeno spominjala mogućnost da će to biti već do kraja ove godine.

Jutarnji list neslužbeno doznaje da su primili čak šest ponuda medijskih igrača koji su prisutni na domaćem, ali i europskom tržištu te barem jednog financijskog investitora. No, oko cijelog procesa, koji može rezultirati i prodajom, što je bio slučaj s njihovom kompanijom u Belgiji, u RTL Grupi nisu zasad razgovorljivi.

U ovoj godini, inače, iz hrvatskog RTL-a su objavili da imaju snažan oporavak prihoda nakon pandemijskog pada te je čak bolji u odnosu na 2019. Prilagođena EBITDA (dobit prije kamata i poreza) za prvih šest mjeseci ove godine bila je tri milijuna eura, a prihod 22 milijuna eura. RTL Hrvatska ima 351 zaposlenika, od kojih 97 urednika i novinara.

Irina Mettner-Isfort, direktorica za medije i odnose s ulagačima RTL Grupe, u odgovoru na naša pitanja o tome kako se odvija proces revizije strateških opcija i kakav su interes detektirali, poslala je samo dvije kratke rečenice: "Oko istraživanja opcija za i s RTL Hrvatska vidimo snažan interes na tržištu. Međutim, molimo da razumijete da ne možemo komentirati više od toga".

Prema nepotvrđenim informacijama na tržištu, izazvali su pažnju Adria Media Grupe iz Beograda u vlasništvu Igora Žeželja, koja kroz Adria Media Zagreb u Hrvatskoj publicira devet časopisa i devet internet izdanja, od Cosmopolitana i Ellea do Storyja i National Geographica. U Srbiji su, među ostalim, izdavači tabloida Kurir. Iz zagrebačke kompanije glavna direktorica Ivana Krajinović odgovara da "grupacija u ovome trenutku nema u planu širenje na hrvatskom tržištu kroz akvizicije drugih medija. Okrenuti smo organskom razvoju i investiciji u poslovanje Adria Media Zagreb fokusom na naše ključne brendove".

Dodaje kako vjeruju da se mogu izdvojiti "kao jedna od danas rijetkih medijskih kuća u Hrvatskoj koja, unatoč izazovnim okolnostima poslovanja, intenzivno zapošljava i jača resurse u područjima koje jačaju našu konkurentnost na tržištu" te zaključuje da, "kao i dosad, ostajemo otvoreni i vjerujemo u zdrava strateška i sinergijska partnerstva i suradnju s drugim medijima". Znači li to da su poslali i ponudu za RTL Hrvatska, nisu potvrdili niti demantirali. Slično su se ponijeli i u Telegram Media Grupi, izdavaču portala Telegram.hr, Telesport i Super 1, koja se predstavlja kao najveći digital-only izdavač u Hrvatskoj.

Na naš upit je li točna informacija da su među zainteresiranima za partnerstvo/suradnju s RTL-om Hrvatska te jesu li dali ponudu, kao i na našu molbu da komentiraju očekivanja te imaju li za ponudu neke partnere, direktor Miran Pavić odgovorio je samo da Telegram Media Grupa "nema praksu komentiranja svojih poslovnih planova ni pregovora, kako u ovom tako ni u ostalim slučajevima". Ta je grupa 2019. godine prodala portal Net.hr upravo RTL-u Hrvatska.

Tada je Pavić izjavio kako su "u RTL-u Hrvatska prepoznali pravog partnera za sljedeću fazu razvoja Net.hr-a, a i Telegram Media Grupe". Iz austrijskog sjedišta Styria Media Grupe, koja je u Hrvatskoj prisutna kroz novine 24 sata, Večernji list i Poslovni dnevnik, zahvalili su na interesu, ali i poručili da "ne mogu komentirati glasine".

Kao jedan od mogućih financijskih partnera spominje se, također neslužbeno, češki fond PPF koji u Srbiji drži mobilnu mrežu Telenor, ali i iz Praga su odgovorili da ne komentiraju "tržišne spekulacije". Na RTL Hrvatska bacile su oko, navodno, i kompanije iz Mađarske te Grčke.

RTL Grupa poslovne poteze i saveze, koje sklapa ove godine, uglavnom objašnjava kao odgovor na sve snažniju konkurenciju globalnih (američkih) tehnoloških platformi, a navode pritom da su usmjereni na povećanje broadcasting biznisa i stvaranje "međumedijskih nacionalnih šampiona".

U Francuskoj, Nizozemskoj i Njemačkoj već su dogovorili dealove s medijskim partnerima, a u Belgiji su se odlučili na prodaju lokalnim medijskim kompanijama DPG Media i Groupe Rossel, što je transakcija "teška" 250 milijuna eura koja bi se trebala realizirati 2022.

U listopadu su, pak, objavili suradnju s tvrtkom Amobee, koja je u sektoru oglašavanja, kako bi "ojačali oglašivačko-tehnološki biznis u kontinentalnoj Europi".

Tagovi: RTL Hrvatska, Styria Media Grupa, Adria Media Group, Igor Žeželj, Telenor, PPF Group, Styria, Telegram Media Grupa
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE