GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sindikat i dalje bez dogovora s upravom Pošte Slovenije

Sindikat i dalje bez dogovora s upravom Pošte Slovenije
BEZ DOGOVORA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2024 / 19:57
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Sindikat radnika prometa i veza (SDPZ) kritičan je prema upravi Pošte Slovenije s kojom još nisu sklopili sporazum, dok ga je uprava Pošte sklopila s drugim reprezentativnim sindikatom SPD-a.

Time se, smatraju u SDPZ-u, zaposlenicima ne donosi ništa, a ujedno se ometa njihov sindikalni rad.

“Zahtjevi našeg sindikata, koje smo javno izrazili i na našem prosvjednom skupu u Mariboru 14. svibnja, uglavnom su se odnosili na strategiju Pošte Slovenije koju smatramo štetnom za zaposlenike, jer je predviđeno razbijanje Pošte Slovenije. u više pravnih osoba, pri čemu bi jedna nastavila obavljati univerzalnu poštansku uslugu (koja je usluga od javnog interesa i donosi gubitak), a druga dostavu paketa koja donosi dobit", podsjetili su iz SDPZ-a.

Svi zahtjevi prema poslodavcu formulirani su u prijedlog sporazuma koji još nisu uspjeli usuglasiti s upravom Pošte, napisali su u današnjem priopćenju. Jedan od zahtjeva upravi je i zahtjev za poboljšanjem socijalnog dijaloga, jer je upravo njihov sindikat u posljednje vrijeme patio od loše komunikacije.

“I baš sada, kada je poslodavac trebao ispuniti naš zahtjev, opet se dogodilo da je sa Sindikatom poštanskih radnika (drugim reprezentativnim sindikatom) sklopljen poseban sporazum, iako smo na sastanku izričito i jasno zahtijevali da poslodavac pregovara te zajedno koordinirati s oba sindikata", kritični su.

Kako su istaknuli, odgovornost poslodavca je osigurati ravnopravan tretman socijalnih partnera. “Vrlo je pogrešno da je ponovno sklopljen i potpisan sporazum o zajedničkim temama, samo s jednim od dva partnera”, naveli su.

Istaknuli su i da su u sporazumu, koji se do potpisivanja skrivao od njihovog sindikata, a kako su dodali, na izričit zahtjev poslodavca prešućivao sadržaj, među ostalim, sistematizacija i radni učinak, Dogovorena je i učestalost sastanaka sa socijalnim partnerima, suradnja prilikom testiranja promjene organizacije rada.

“SPD je istovremeno dogovorio da će se zalagati da se promjenom sistematizacije ne povećava masa plaća, što barem za neka radna mjesta znači smanjenje plaća, te da ove godine neće postavljati druge zahtjeve. te da će konstruktivno komunicirati sa svojim članstvom i javnošću", dodali su.

U SPD-u su iznenađeni izjavama drugog reprezentativnog sindikata u Pošti. Kako su istaknuli, sami su najavili štrajk, dok SDPZ to nije učinio. “Sama ta činjenica daje povod za poseban sporazum, koji se mora sklopiti sukladno odredbama zakona o štrajku, što SDPZ zna”, napisali su.

Što se tiče svih ostalih pregovora i dijaloga s poslodavcem, a koji se odnose na aktualnu problematiku zaposlenika, SPD također očekuje da će poslodavac voditi dijalog s dva reprezentativna sindikata, navode u priopćenju.

SDPZ je u međuvremenu upozorio da njihovi zahtjevi vezani uz strategiju Pošte Slovenije ostaju, kao i glede isplata nekim zaposlenicima. Ustraju u pregovorima s poslodavcem. "Ako u tome ne uspijemo, nastavit ćemo s drugim pritiscima", najavili su. Iz SDPZ-a su pritom podsjetili da su podržali najavu štrajka SPD-ovog sindikata.

“Obratili smo se nadležnim ministarstvima, Slovenskom državnom holdingu i nadzornom odboru Pošte Slovenije da nam pomognu kao predstavnici zaposlenika. Svakako očekujemo odgovor jer se radi o tvrtki u stopostotnom državnom vlasništvu koja je strateška investicija", zaključili su iz Sindikata prometa i sindikata.

Tagovi: pošta, sindikat, pošta slovenije
PROČITAJ I OVO
ACI-ju u pola godine prihodi porasli 9 posto
DOBRE BROJKE
ACI-ju u pola godine prihodi porasli 9 posto
RIJEKA - Prvih šest mjeseci 2024. godine najveći lanac marina na Mediteranu i regionalni predvodnik nautičkog turizma obilježio je nastavak stabilnog poslovanja.
Sjajni rezultati Podravke u prvom polugodištu
SNAŽAN RAST
Sjajni rezultati Podravke u prvom polugodištu
KOPRIVNICA - Grupa Podravka u prvih je šest mjeseci 2024. ostvarila gotovo deset posto veće prihode od prodaje nego u istom razdoblju lani. Oni su iznosili 380,4 milijuna eura, odnosno 34,1 milijun eura više.
Končar D&ST: Neto dobit u prvom polugodištu katapultirana 279%
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST: Neto dobit u prvom polugodištu katapultirana 279%
ZAGREB - Končar Distributivni i specijalni transformatori (D&;ST) izvijestio je u srijedu da je u prvom polugodištu ove godine ostvario neto dobit od 52,7 milijuna eura, što je čak 279 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, kada mu je dobit bila 13,9 milijuna eura.
LVMH-u iznenađujuće pao prihod, dionice tonu
NEUSPJEH
LVMH-u iznenađujuće pao prihod, dionice tonu
PARIZ - Dionice najveće svjetske luksuzne grupe LVMH pale su u srijedu nakon što je prodaja u drugom tromjesečju u utorak bila ispod konsenzusa analitičara.
Tomaž Berločnik novi predsjednik NO-a Cinkarne Celje
KARIJERE
Tomaž Berločnik novi predsjednik NO-a Cinkarne Celje
CELJE - Nadzorni odbor Cinkarne Celje u utorak je za predsjednika nadzornog odbora imenovao Tomaža Berločnika, a za njegovu zamjenicu Melitu Malgaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE