GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sjajna godina za Savu i Triglav

Sjajna godina za Savu i Triglav
OSIGURAVATELJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.08.2021 / 21:34
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Dva najjača slovenska osiguravatelja sjajno su poslovala u prvoj polovici ove godine.

U prvom polugodištu Sava Insurance Group ostvarila je neto dobit od 43,5 milijuna eura, što je 35,3 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pozitivni rezultati zabilježeni su i u Triglav grupi, gdje su prvu polovicu ove godine završili s neto dobiti od 47 milijuna eura, što je 41 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

U prvom polugodištu Sava Insurance Group ostvarila je neto dobit od 43,5 milijuna eura, što je 35,3 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Grupa je prikupila 414,5 milijuna eura bruto premije, što predstavlja povećanje od 10,9%. Do rasta je uglavnom došlo uključivanjem Vite u skupinu koja je prikupila 54,7 milijuna eura bruto premije.

Osim utjecaja stjecanja Vite i većih bruto premija, na veće prihode utjecali su i prihodi od transakcija FOS -a iz polica, koji su sklopljeni prošle godine, no prihod od ovih osiguranja priznaje se 2021. godine zbog datuma zaključak, također je utjecao na bolje performanse mirovinskog odjela i upravljanje imovinom.

Najveći udio prihoda predstavlja segment nekretnina, 197 milijuna eura, zatim segment života (93,1 milijun eura), reosiguranje (50 milijuna eura) i odjel za upravljanje mirovinama i imovinom (2,1 milijun eura).

Bruto potraživanja na kraju lipnja iznosila su 196,6 milijuna eura, što je 2,1 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su neto rashodi potraživanja iznosili 201,4 milijuna eura, što je 0,1 posto manje.

Prema podacima Uprave, plan prihoda Grupe bit će postignut do kraja godine, a plan neto dobiti malo će biti premašen. Očekuje se da će se prihodi na kraju godine zaustaviti na 685 milijuna eura, kao i prikupljene bruto premije. Na dobit će utjecati neki veliki katastrofalni gubici u trećem tromjesečju: oluje i poplave u zapadnoj Europi, osobito u Njemačkoj, Belgiji i Kini, te požari i tuča u Grčkoj i regiji Adria. Prema prvim procjenama, ova će šteta premašiti ukupno 10 milijuna eura na razini grupe. Budući da godišnji plan uključuje i velike gubitke koji se nisu dogodili u prvoj polovici godine, grupa za osiguranje procjenjuje da će neto dobit grupe premašiti do sada poznate događaje i druge prognoze, što je 13 posto više od prvotno planiranog plana.

Grupa Triglav povećala je neto dobit za 41 posto u prvoj polovici godine

Grupa Triglav prvu je polovicu ove godine završila s neto dobiti od 47 milijuna eura, što je 41 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U ukupnim bruto premijama iznosio je 731 milijun eura, što je povećanje od 9%. "Zadovoljni smo postignutim", rekao je Andrej Slapar, predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav.

Grupa oko Zavarovalnice Triglav postigla je rast zaračunatih premija na svim tržištima i u sva tri segmenta osiguranja, objavila je Zavarovalnica Triglav. U Sloveniji je rast iznosio sedam posto, što je četiri postotna boda iznad tržišta, a na tržištima izvan Slovenije 16 posto.

Bruto potraživanja iznosila su 347,6 milijuna eura, što je pet posto više nego u istom razdoblju prošle godine i četiri posto više nego godinu prije. Njihov rast posljedica je rasta portfelja u svim područjima osiguranja posljednjih godina i isplate šteta, za koje je Triglav Grupa već krajem prošle godine imala odgovarajuće rezervacije. Tu se ističe potres u Hrvatskoj. Za razliku od prvog tromjesečja, u drugom tromjesečju bilo je i masovnih gubitaka, procijenjene vrijednosti šest milijuna eura.

U prvom polugodištu dobit neživotnih osiguranja porasla je za 23% na 42,6 milijuna eura, dobit životnog i mirovinskog osiguranja iznosila je 5 milijuna eura, a zdravstveno osiguranje 5,2 milijuna eura. Operativna dobit društava koja se ne bave osiguranjem Grupe dosegla je 3,5 milijuna eura.

U upravljanju imovinom klijenata u zajedničkim fondovima i putem individualnog upravljanja, Grupa je povećala obujam imovine pod upravljanjem za 20 posto na 1,39 milijardi eura u odnosu na kraj 2020. godine.

"Na temelju tekućeg poslovanja i uzimajući u obzir predviđeno stanje do kraja godine, procjenjujemo da ćemo ostvariti godišnju dobit u planiranom rasponu između 85 i 95 milijuna eura", naglasio je Slapar. sta, am

Tagovi: Sava, Sava Re, Sava Insrance Group, Triglav, Andrej Slapar, Zavarovalnica Triglav
PROČITAJ I OVO
Splitska zračna luka očekuje dva milijuna putnika do kraja kolovoza
OČEKIVANJA
Splitska zračna luka očekuje dva milijuna putnika do kraja kolovoza
SPLIT - Splitska gradska i zrakoplovna luka i u drugom kolovoškom vikendu očekuju na desetke tisuća putnika, a iako je u zračnoj luci više putnika u odlasku nego u dolasku procjenjuju da su brojke dobre i da će do kraja mjeseca ostvariti dva milijuna putnika.
Britanski Entain preuzima SuperSport za 920 milijuna eura
AKVIZICIJE
Britanski Entain preuzima SuperSport za 920 milijuna eura

ZAGREB - Pregovori o ulasku britanskog kladioničara Entaina u vlasničku strukturu hrvatskog SuperSporta su okončani te je dogovoreno da Entain kupuje 75 posto SuperSporta od investicijske grupe EMMA Capital, izvijestili su Entain i SuperSport.

Ukrajina zainteresovana za kapacitete Luke Bar
LUKE
Ukrajina zainteresovana za kapacitete Luke Bar
PODGORICA – Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore dostavilo je Ambasadi Ukrajine u Podgorici informaciju o kapacitetima Luke Bar, a povodom njihove zainteresovanosti za sve vrste pretovara suvih tereta, tečnih tereta i kontejnera, odnosno za žitarice, naftne derivate i druge vrste robe u ovoj fazi, saopšteno je portalu podgoričkog Dana iz ovog resora.
Osniva se sve manje, a briše sve više tvrtki
GOSPODARSKI PREGLED
Osniva se sve manje, a briše sve više tvrtki
ZAGREB - Fininfo.hr donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje druge polovice srpnja.
U Hrvatskoj aktivno 176.882 poslovnih subjekata
STATISTIKA
U Hrvatskoj aktivno 176.882 poslovnih subjekata
ZAGREB - U Hrvatskoj je krajem lipnja bilo 316.052 registriranih poslovnih subjekata, od čega 56 posto ili 176.882 aktivnih, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE