GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skandalozno: Iz B2 Kapitala procurili osobni podaci 77 tisuća građana, njihovi OIB-ovi i dugovi

Skandalozno: Iz B2 Kapitala procurili osobni podaci 77 tisuća građana, njihovi OIB-ovi i dugovi
NEDOPUSTIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2022 / 20:23
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Iz Agencije za naplatu potraživanja B2 Kapital u javnost su procurili osobni podaci o 77.317 fizičkih osoba.

Riječ je o dosad najvećem curenju osobnih podataka u Hrvatskoj. Naime, iz te tvrtke izašli su podaci koji sadržavaju ime i prezime, OIB, datum rođenja, adresu stanovanja, naziv i OIB poslodavca, broj telefona/mobitela, e-mail, dugovanje prema B2 Kapitalu, iznos glavnice te iznos zateznih kamata.

Podsjetimo, agencije za naplatu potraživanja otkupljuju dugove loših kredita od banaka i teleoperatera i potom ih same naplaćuju. Oni kojima je dug prodan žale se na postupanje tih agencija, no nitko im ne može pomoći jer su agencije osnovane kao trgovačka društva, a ne kao kreditne institucije. B2 Kapital većinom je otkupljivao loše kredite od banaka.

Osim činjenice da je riječ o dosad najvećem curenju osobnih podataka u Hrvatskoj te će trebati utvrditi kako su se ti podaci našli u javnosti, pitanje je li ta agencija smjela obrađivati podatke na ovakav način, odnosno da se uz iznos duga nalaze i podaci o osobnom e-mailu i broju mobitela. Postavlja se i pitanje kako je B2 Kapital došao do tih podataka

Iz Agencije za zaštitu podataka (AZOP) rekli su za Index da su započeli istragu, dok su nam iz B2 Kapitala potvrdili da je došlo do neovlaštenog otuđenja osobnih podataka njihovih dužnika te da surađuju sa svim institucijama.

Kako su se podaci o dužnicima agencije za naplatu potraživanja našli u javnosti, zasad nije poznato, no iz B2 Kapitala nam kažu da je prodaja tih osobnih podataka trećim osobama s njihove strane isključena.

"B2 Kapital d.o.o. obrađuje osobne podatke isključivo u skladu s relevantnim zakonskim odredbama. B2 Kapital ne obrađuje osobne podatke na nezakonit niti nedopušten način", rekli su iz B2 Kapitala za Index.

Večeras su se iz B2 Kapitala mailom obratili i redakciji SEEbiza.

- Nažalost Vam moramo javiti kako je B2 Kapital obaviješten o sumnji da je došlo do nezakonite obrade osobnih podataka naših ispitanika od strane neovlaštenih osoba. Odmah po zaprimanju ove informacije započeli smo s intenzivnim aktivnostima radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica te smo postupili u skladu s našim uspostavljenim sigurnosnim protokolima.

- Želimo Vam naglasiti kako činimo sve da otkrijemo o čemu se radi. B2 Kapital zaštiti osobnih podataka klijenata pridaje najvišu pozornost i pridržava se najviših sigurnosnih standarda. Uz visoku tehničku zaštitu osobnih podataka imamo i vrlo stroge protokole postupanja u vezi obrade osobnih podataka te su osobni podatci dostupni vrlo ograničenom broju zaposlenika.

Sigurnost svih naših ispitanika uvijek nam je bila i ostala na prvom mjestu.

Obavijestit ćemo Vas o daljnjim koracima istrage kao i o rezultatima iste. Molimo Vas trenutno za strpljenje i razumijevanje.

Na kraju Vam želimo naglasiti, B2 Kapital u ovom trenutku ne može isključiti da nije bio izložen hakerskom napadu. Do upozorenja AZOP-a, B2 KAPITAL nije imao saznanja o predmetnom incidentu.

U hitnom nadzoru AZOP-a na raspolaganje smo stavili sve tražene informacije, a uz suradnju s nadležnim institucijama provodimo i dodatnu žurnu i neovisnu forenzičku istragu kako bi se utvrdilo jesu li ti podatci i na koji način neovlašteno izneseni iz B2 Kapitala, poručuju iz B2 Kapitala.

-

Tagovi: B2 Kapital, osobni podaci građana, Agencija za naplatu potraživanja
PROČITAJ I OVO
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
VLAKOVI
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
ESSEN - Njemački tehnološki div Siemens izvijestio je u četvrtak da je pred sklapanjem ugovora o isporuci vlakova za prvu brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama.
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
BRODARI
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
KOPENHAGEN - A. P. Moller-Maersk izvijestio je danas o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju uz dvoznamenkasti pad vozarina koji je zasjenio veći obujam prevezenog tereta.
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
U PLUSU
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
ZAGREB - Hrvatska pošta u 2023. ostvarila je porast EBITDA za 9 posto u odnosu na godinu prije, na 25.3 milijuna eura, dok je neto dobit iznosila 13.6 milijuna eura, odnosno znatno je porasla zbog rasta vrijednosti financijske imovine, izvijestili su danas iz Hrvatske pošte.
Kaufland povlači sol zbog mikroplastike
POVLAČENJE
Kaufland povlači sol zbog mikroplastike
ZAGREB . Kaufland je objavio je kako iz prodaje povlači jedan prehrambeni proizvod. U pitanju je K Classic Sol morska krupna u bočici od 110 grama (GTIN 4063367419300, najbolje upotrijebiti do: siječnja 2028 godine, broj serije: 401017).
Minimalne plaće u ugostiteljstvu rastu prosječno 17%
KOLEKTIVNI UGOVOR
Minimalne plaće u ugostiteljstvu rastu prosječno 17%
ZAGREB - Od 1. svibnja 2024. godine povećanje minimalnih osnovnih plaća od prosječno 17 % za temeljna ugostiteljska zanimanja, koje su ugovorili socijalni partneri u turizmu, proširuje se na sve poslodavce i radnike u RH u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE