GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Školnik: Zabrana rada nedjeljom će i treći puta pasti na Ustavnom sudu

Školnik: Zabrana rada nedjeljom će i treći puta pasti na Ustavnom sudu
NERADNA NEDJELJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2021 / 08:51
Autor: SEEbiz/tportal
ZAGREB - Izmjene Zakona o trgovini trebale bi u saborsku proceduru na jesen. Budu li prihvaćene, početkom iduće godine trgovine bi radile samo 16 nedjelja u godini, a radnim danom bi vrata zatvarale u 21 sat.

Ovaj prijedlog Zakon je drugačiji od nekih prije zato što pokušava napraviti balans između prava radnika i otvorenosti ekonomije, rekao je u emisiji U mreži Prvog, Marko Pavić, bivši ministar rada i mirovinskog sustava i saborski zastupnik HDZ-a.

- Istraživanje provedeno prošle godine, pokazalo je da 72 posto građana želi nedjelju kao dan za odmor, dodao je u emisiji HRT-a.

Naglasio je kako je promet fiskaliziranih računa nedjeljom 9 posto, a u trgovačkim lancima 15 posto. Iskustvo od prošle godine kada smo bili u lockdownu pokazalo je da se promet od nedjelja, kada su dućani bili zatvoreni, prelio na ostale dane.

- Upravo stoga, Vlada ne očekuje veće promjene na tržištu rada. Ovim prijedlogom se isto tako, želi osigurati ono što građani Hrvatske žele, ali isto tako i da se zaštiti gospodarstvo, govori Pavić.

Slobodan Školnik, dopredsjednik Vijeća članova Hrvatske udruge poslodavaca i predsjednik uprave Emmezete, rekao je kako je siguran da će ovaj zakon po treći puta pasti na Ustavnom sudu.

- Ovim Zakonom ne može se balansirati, jer kako objasniti nekome da blagajnica u restoranu može raditi, a blagajnica u trgovini ne. Što se tiče Vladinih istraživanja i statistika, one su rastezljive. Pitanje je u koje vrijeme i kako su rađene, rekao je i dodao kako se najbolje vidi koliko građani podržavaju ili ne rad nedjeljom, kada se nedjeljom ode u trgovačke centre.

Kaže kako narod zna da smo zemlja koja je na gospodarskom dnu i nećemo se podići s dna zabranama rada već radom koji mora biti korektno vrednovan, reguliran i organiziran. - HUP je prije 10 dana izglasao u vijeću članica da se protivi zabranama rada, rekao je.

Tagovi: neradna nedjelja, rad nedjeljom, trgovina, Slobodan Školnik, Marko Pavić
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE