GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skopski aerodrom po prometu nadmašio Zračnu luku Zagreb

Skopski aerodrom po prometu nadmašio Zračnu luku Zagreb
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.05.2021 / 11:57
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zračna luka Skoplje obradila je više putnika od svog tradicionalno prometnijeg konkurenta u Zagrebu tijekom prva četiri mjeseca ove godine.

Najprometnija makedonska zračna luka u razdoblju od siječnja do travnja prevezla je 197.887 putnika, što je pad za 48,6%. U Zagrebu se broj putnika smanjio za 65,8%, na 167.420 tijekom četveromjesečnog razdoblja, piše Ex-Yu Aviation News. Većini makedonskih državljana još uvijek nije dopušten ulazak u većinu država članica Europske unije, koja su tradicionalno najprometnija tržišta zračne luke u Skoplju. Nekih 77% prometa u zračnoj luci generira se na tržišta EU-a.

Pandemija Covid-19 promijenila je tradicionalni redoslijed najprometnijih zračnih luka u bivšoj Jugoslaviji, s tim da je Priština imala najviše putnika tijekom prvog tromjesečja, pretekavši Beograd, Zagreb, Split i Dubrovnik.

Tijekom razdoblja od siječnja do travnja, najveći kapacitet u i izvan Skoplja ponuđen je dvjema istanbulskim zračnim lukama - Istanbul International i Sabiha Gokcen - nakon čega su slijedili Basel, London Luton, Dortmund i Beč. Istodobno, najviše mjesta u i izvan Zagreba ponuđeno je Frankfurtu, a slijede Amsterdam, Dubrovnik, Split i Istanbul. Skoplje je nadmašilo Zagreb i u veljači i u ožujku, iako je glavni grad Hrvatske bio prometniji u travnju, što je uključivalo i uskršnje blagdane.

Ovog mjeseca količina ponuđenih kapaciteta iz Makedonije iznosi 45,6% u odnosu na razinu prije Covid-a 2019. S druge strane, Hrvatska je dosegla 20,6% kapaciteta u svibnju od prije dvije godine.

I Skopljem i Zagrebom upravlja ista tvrtka, iako je potonja dio većeg konzorcija. Očekuje se da će se hrvatska najprometnija zračna luka snažno oporaviti tijekom ljeta, a Ryanair će otvoriti bazu u gradu krajem kolovoza i tijekom ljeta pokrenuti šesnaest novih ruta.

Tagovi: Aerodrom Skoplje, Zračna luka Zagreb
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE