GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Škorić: Priču smo zamijenili realizacijom

Škorić: Priču smo zamijenili realizacijom
DRŽAVNA CESTA D403
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2021 / 19:50
Autor: Siniša Malus
RIJEKA - U Rijeci se početkom ožujka zahuktala izgradnja državne ceste D403 koja će povezivati kontejnerski terminal Zagrebačka obala i zapadni dio grada s riječkom obilaznicom.

Izgradnja prometnice duge oko tri kilometra ukupne vrijednosti od 520 milijuna kuna (bez PDV-a) napokon počinje dobivati svoje obrise. Radi se o projektu koji je u maksimalnom iznosu od 85 posto sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj te je dio strateškog projekta Republike Hrvatske – Rijeka Gateway Project. Na gradilištu se radovi odvijaju u tri smjene, a investitor radova ne skriva svoje zadovoljstvo napretkom.

Riječ je o projektu koji se planira već dva desetljeća i sasvim je jasno da njegova važnost nadilazi okvire Rijeke i okolice, kaže za SEEbiz predsjednik Uprave Hrvatski cesta Josip Škorić.

- O ovom projektu priča se još od daleke 2001. godine. Priču smo zamijenili realizacijom. Završetkom istog Rijeka će napokon prodisati svojim zapadnim dijelom grada. Ovaj strateški projekt još je jedan primjer pozitivnog učinka uloženog truda i partnerstva Hrvatskih cesta sa nadležnim ministarstvom u pripremi osiguranja sredstava iz EU fondova. Radovi napreduju sukladno dinamičkom planu, te očekujemo da će tako i ostati do kraja projekta, izjavio je Škorić.

Cilj projekta je izgraditi spojnu cestu DC403 od čvora Škurinje na autocesti A7 koja predstavlja dio TEN-T do luke Rijeka koja je definirana kao luka osnovne mreže. Prometnicom će se ostvariti izravna veza osnovne luke na TEN-T, poboljšati regionalna i lokalna mobilnost, i povećati sigurnost prometa. Projekt se nalazi na području Grada Rijeke. Planirana državna cesta DC403 povezuje postojeći čvor Škurinje na riječkoj obilaznici (dio TEN T - autocesta A7) i zapadni dio luke Rijeka (osnovna luka - kontejnerski terminal Zagrebačka obala - u izgradnji) te na taj način predstavlja nedostajuću vezu osnovne luke Rijeka s TEN-T mrežom. Ovim projektom osigurati će se pozitivan efekt na projekte izvan prometnog sektora posebice u segmentu projekata koji se odnose na IKT sektor jer će se provući cijevi koje će omogućiti postavljanje optičke infrastrukture. Ujedno će se dati podstrek projektima razvoja poslovne infrastrukture na području obuhvata.

Duljina ceste DC403 od čvora Škurinje do luke Rijeka je približno 3 kilometra sa jednim odvojkom za povezivanje s mrežom gradskih ulica - spoj na Zvonimirovu ulicu. Projekt uključuje gradnju više objekata od kojih su značajniji tunel Podmurvice, vijadukt Piopi i vijadukt Mlaka.
Širina ceste je promjenjiva, glavna trasa od čvora Škurinje do luke Rijeka (kontejnerski terminal Zagrebačko pristanište) je u većem dijelu trotračna, dok su spojevi na mrežu gradskih ulica sa dvije vozne trake.

Na izgradnji državne ceste DC403 u Rijeci radovi se trenutno izvode na 1. fazi koja podrazumijeva izgradnju kružnog raskrižja u čvoru Škurinje, te na na 2. fazi od čvora Škurinje do spojne ceste sa Zvonimirovom ulicom uključujući tunel Podmurvice i vijadukt Mlaka, dok se za 3. fazu od spojne ceste sa Zvonimirovom ulicom do luke Rijeka čeka ishođenje građevinske dozvole, otkrio nam je Škorić.

Na 1. i 2. fazi se trenutno izvode zemljani radovi iskopa i izrade nasipa, radovi na izgradnji potpornih zidova, radovi zaštite pokosa, radovi na zidu za zaštitu od buke, te radovi premještanja i zaštite postojećih instalacija. Na spojnoj cesti od DC403 do Zvonimirove ulice izvode se pripreme za iskop za temelje vijadukta Mlaka te je započeta rekonstrukcija raskrižja sa Zvonimirovom ulicom.

U tunelu Podmurvice se izvodi iskop i primarna podgrada tunela, istovremeno sa sjeverne i južne strane. Na južnoj strani tunela je iskopano oko 140 m, a na sjevernoj strani oko 5 m.

- Nastoji se što je više moguće smanjiti radove koji proizvode glasnu buku u noćnim satima, ali zbog specifične tehnologije iskopa tunela nije moguće prekinuti radove u točno određeno vrijeme. Iskop tunela zahtjeva kontinuirani rad i nije moguće iskopani dio tunela ostaviti bez podgrađivanja. Navedeno ima za posljedicu da ponekad u noćnim satima izvođač treba dovršiti započete radnje iskopa i stabilizacije istog, ali isto tako planira ograničiti noćni rad koji proizvodi buku na minimum. Naglasak je na tome da će odmicanjem iskopa tunela ispod površine i dalje od mjesta samog ulaza u tunel, buka u okolišu biti znatno manja, a isto se očekuje kroz tjedan dana. Kako je projekt izgradnje državne ceste DC403 financiran iz EU fondova, potrebno je održati ugovorene rokove. Iskop tunela Podmurvice je vremenski najkritičniji dio poštivanja zadanih ugovorenih rokova te stoga molimo za razumijevanje lokalnog stanovništva za izvođenje radova u sljedećem razdoblju, pogotovo do odmicanja iskopa od ulaza u tunel, napomenuo je Škorić.

Osnovni podaci o cesti D403

Ukupna vrijednost projekta: 520.010.000,00 kuna ( bez PDV-a)
Bespovratna sredstva Europske unije: 85% ukupnog iznosa
Izvoditelj radova: Zajednica ponuditelja Kolektor CPG d.o.o., GP Krk d.d. i Euro-asfalt d.o.o.
Vrijednost izvođenja radova: 456.358.687,06 kuna (bez PDV-a)
Rok izvođenja radova: 30 mjeseci

U realizaciji projekta izgradnje ceste, značajniji su slijedeći zahvati:

1. Trotračni tunel „Podmurvice“, duljine cca 1.250 m;
2. Vijadukt „Piopi“, duljine približno 316 m;
3. Vijadukt „Mlaka“, duljine približno 144 m;
4. Željeznički podvožnjak „Piopi“, duljine približno 56 m (južni);
5. Tri raskrižja;
6. Rekonstrukcija Zvonimirove ulice (DC8);
7. Prelaganje velikog broja instalacija;
8. Rušenje objekata









Tagovi: Josip Škorić, Hrvatske ceste, fondovi EU, državna cesta D403, Zagrebačka obala, Zagreb Deep Sea Terminal, riječka obilaznica, Zagreb Gateway Project
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE