GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Škorić: Štete na državnim cestama i mostovima 75 milijuna kuna; najveći problem su klizišta

Škorić: Štete na državnim cestama i mostovima 75 milijuna kuna; najveći problem su klizišta
POSLJEDICE POTRESA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2021 / 19:51
Autor: Siniša Malus
ZAGREB - Nedavni potres nije srušio samo tisuće kuća u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji, već je nanio i ozbiljne udarce infrastrukturi.

Ukupne štete na državnim cestama i mostovima procjenjuju se na 75 milijuna kuna kada govorimo o ove tri županije, rekao je u kratkom razgovoru za SEEbiz Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta.

- Moguće je da će one biti i veće jer su uzastopni potresi doveli do aktiviranja klizišta čiju ćemo veličinu znati tek nakon detaljnijih ispitivanja tla na područjima znatno širim od naših cesta. Najveća oštećenja nastala su na državnim cestama DC37 Sisak – Petrinja - Glina, potom na DC36 Karlovac – Pokupsko – Sisak - Popovača, na DC30 Velika Gorica – Petrinja - Hrvatska Kostajnica i na DC6 Karlovac – Vojnić – Glina – Dvor, kaže Škorić.

Posebna su strahovanja lokalnog stanovništva, ali i svih onih dobronamjernika koji se trude osigurati svu potrebnu pomoć, izazvale štete na mostovima. Dobra je vijest što niti jedan od oštećenih mostova nije onesposobljen za promet.

- Manja oštećenja zabilježili smo na čitavom nizu mostova na zahvaćenom području, međutim treba se osvrnuti na stanje triju velikih mostova koji su ključni za život stanovnika Petrinje i Siska: to su most preko Kupe u Brestu, most Gromova u Sisku i most Galdovo preko Save, također u Sisku. Zanimljivo je da niti na jednom od ovih mostova nije stradala glavna nosiva konstrukcija, većinom su oštećeni oslonci i ceste na prilazima mostovima. Stručnjaci za mostove odmah su izašli na teren zajedno sa zaposlenicima Hrvatskih cesta i utvrdili da su oštećenja takva da se mogu popraviti, a do tog vremena na mostovima će se prometovati uz mjere opreza. Najviše je stradao most u Brestu, gdje su oštećeni ležajevi na srednjem stupištu, a značajno su stradale i pristupne ceste, odnosno nasipi na prilazima mostu. Na mostu Gromova u Sisku u trenutku potresa trajali su radovi na sanaciji. Novi oslonci mosta, obnovljeni tijekom radova koji još traju, podnijeli su potres bez oštećenja. Otkrivene su manje pukotine na stupovima prilaznih vijadukata i drugim elementima, no radi se o oštećenjima koja će biti popravljena u sklopu radova na sanaciji koji su - kao što je navedeno - u tijeku. Čelično - betonska konstrukcija mosta Galdovo se pomaknula tijekom potresa, ali sama nije oštećena. Oštećeni ležajevi mosta i prijelazne naprave biti će obnovljeni, a promet preko mosta se odvija, otkriva Škorić.

Posljedice potresa koje će se najdulje otklanjati odnose se na sanaciju klizišta. Geotektonski poremećaji uzrokuju otvaranje novih i aktiviranje postojećih klizišta, pojava koje se saniraju godinama, uz značajne troškove, upozorava predsjednik Uprave Hrvatskih cesta.

- Na pojedinim lokacijama zbog klizišta je uvedena i posebna regulacija prometa. Na žalost, kod ovih pojava mogućnost interventnih zahvata je vrlo ograničena.  Neke hitne mjere ipak su započele, a detaljni pregledi i ispitivanja provode se kontinuirano – prema prioritetu. Od ostalih oštećenja na cestama, značajne su pukotine na kolniku, koje su uočene na većim potezima državnih cesta, neovisno o oštećenjima koja su se dogodila na gore navedenim lokacijama. Nakon preliminarnog pregleda procjenjuje se da će u tri županije biti potrebno sanirati oko 200 km pukotina u asfaltnom zastoru, što je zahvat koji se procjenjuje na oko 3,5 milijuna kuna, kaže Škorić.

Stručnjaci Hrvatskih cesta ovih su dana napravili i preliminarnu procjenju oštećenja na državnim cestama i mostovima.

Za sada imamo procjenu oštećenja koja će biti revidirana kada se izradi projektna dokumentacija za zahvate kojima će se otkloniti oštećenja od potresa na našim cestama i mostovima. Trenutna projekcija iznosa sredstava za popravke i rekonstrukcije nakon potresa, na državnim cestama po županijama iznosi:

Sisačko – moslavačka županija: 37 milijuna kuna
Zagrebačka županija: 27 milijuna kuna
Karlovačka županija: 11 milijuna kuna

što ukupno čini 75 milijuna kuna šteta.

- Hrvatske ceste su od prvog dana razornog potresa prisutne na terenu u cilju provođenja sigurnog odvijanja prometa državnih cesta te je istoga dana i Uprava društva nadležnim tijelima stavila na raspolaganje sve potrebite resurse u cilju pomoći pri hitnom otklanjanju posljedica potresa u Petrinji, zaključuje Škorić.


Tagovi: Josip Škorić, Hrvatske ceste, državne ceste, potres u Petrinji, potres u Sisku, most Gromova, klizišta
PROČITAJ I OVO
Ericsson NT: Rezultati solidni, marža smanjena zbog viših troškova
ANALITIČARI
Ericsson NT: Rezultati solidni, marža smanjena zbog viših troškova
ANALIZA - Ericsson Nikola Tesla (ERNT) imao je dobru godinu s obzirom na utjecaj pandemije COVID-19 i brojne potrese koji su pogodili Hrvatsku.
easyJet: Rane rezervacije za ljetovanje katapultirane 600 posto
UZLET
easyJet: Rane rezervacije za ljetovanje katapultirane 600 posto
ATENA – Britanska niskobudžetna aviokompanija easyJet objavila je da su rezervacije letova porasle za više od 300 posto, a rezervacije za odmor za više od 600 posto u tjednu, a nakon što je Velika Britanija najavila planove da obnovi međunarodna putovanja.
Grupa Končar: Neto dobit i više nego udvostručena u 2020.
SNAŽAN RAST
Grupa Končar: Neto dobit i više nego udvostručena u 2020.
ZAGREB - Grupa Končar u prošloj je godini ostvarila ukupne konsolidirane prihode u iznosu od gotovo 3,2 milijarde kuna, što je za 6,8 posto više nego 2019. godine, dok je neto dobit i više nego udvostručena i iznosi 115,2 milijuna kuna, pokazuje u srijedu objavljeno poslovno izvješće Končara.
Generali najavljuje plan ulaganja od 3,5 milijarde eura
INVESTICIJE
Generali najavljuje plan ulaganja od 3,5 milijarde eura
TRST - Osnovan u Trstu 26. prosinca 1831. godine, Generali navršava 190 godina. Ova povijesna obljetnica proslavit će se tijekom 2021. nizom inicijativa za zaposlenike, agente, klijente i zajednice u kojima Grupa djeluje.
FDA: Jedna doza cjepiva Johnson & Johnson učinkovita i sigurna
CJEPIVO
FDA: Jedna doza cjepiva Johnson & Johnson učinkovita i sigurna
NEW YORK - Samo jedna doza cjepiva Johnson&Johnsona protiv covida-19 pokazala se u ispitivanjima sigurnom i učinkovitom, objavila je u srijedu Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) otvarajući put za odobrenje cjepiva američke multinacionalne kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE