GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skoro 700 Hrvata na radu u slovenskim pograničnim mjestima trenutno na čekanju

Skoro 700 Hrvata na radu u slovenskim pograničnim mjestima trenutno na čekanju
ČEKANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2020 / 11:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U jugoistočnoj Sloveniji, koja je među ugroženijima epidemijom koronavirusa u susjednoj državi, zaposleno je skoro 700 hrvatskih državljana koji tamo rade kao dnevni migranti, a sada su na jednoj vrsti čekanja kod kuće dok se stanje s epidemijom ne smiri.

Prema podacima regionalne gospodarske komore iz Novoga Mesta, na područje pokrajina Dolenjska i Bela Krajina do nedavno se svaki dan na posao preko granice vozilo i vraćalo natrag u mjesto prebivanja u Hrvatskoj oko 650 hrvatskih državljana.

Uz problem jer su zatvoreni svi malogranični prijelazi, njima je odlazak na posao onemogućen i na snazi je zabrana rada za dnevne migrante na tom području, gdje je trenutačno zabilježeno preko 60 slučajeva infekcije koronavirusom, a nekima je određena i karantena.

Najviše zaposlenih Hrvata dnevnih migranata radi u pograničnoj Metliki (292), zatim u Črnomelju (140) i Novom Mestu (174), ali i u drugim mjestima.

Kako prenose slovenski mediji, poduzeća u kojima nije došlo do privremenog prekida proizvodnja sada odsutnost hrvatskih zaposlenika
pokušavaju riješiti organizacijskim mjerama i osigurati siguran radni proces kako bi se ispunili zahtjevi i narudžbe kupaca.

Veći problem s ispadom rada dnevnih migranata ima u Metliki više manjih poduzeća i onih srednje veličine jer se radi o specifičnim poslovima i pozivima koji su i inače deficitarni, pa ih je teško na brzinu kadrovski nadomjestiti.

U općoj bolnici u Novom Mestu kažu da su tamo zaposlena samo dva stručna radnika iz Hrvatske, rentgenolog koji sada posao nastavlja radom kod kuće, te kardiologinja čiji izostanak u sadašnjoj epidemiološkoj situaciji mogu izdržati.

U općoj bolnici Brežice, u općini koja spada u regiju Posavje, koja je za sada koronavirusu bila manje izložena, kažu da kod njih radi šest hrvatskih liječnika koji se svaki dan voze na posao iz Hrvatske i da ih do sada nitko nije obavijestio da ne bi mogli i dalje dolaziti na posao. Ako bi do takve situacije došlo, spremni su na rješenje po kojemu bi ih, u dogovoru s općinskim vlastima smjestili u samoj bolnici ili u apartmanima kojima raspolaže općina, kazala je ravnateljica te bolnice Anica Hribar, prenose mediji.

Tagovi: hrvatski radnici u Sloveniji, Revoz, Metlika, Novo Mesto
PROČITAJ I OVO
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE