GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skoro 700 Hrvata na radu u slovenskim pograničnim mjestima trenutno na čekanju

Skoro 700 Hrvata na radu u slovenskim pograničnim mjestima trenutno na čekanju
ČEKANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2020 / 11:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U jugoistočnoj Sloveniji, koja je među ugroženijima epidemijom koronavirusa u susjednoj državi, zaposleno je skoro 700 hrvatskih državljana koji tamo rade kao dnevni migranti, a sada su na jednoj vrsti čekanja kod kuće dok se stanje s epidemijom ne smiri.

Prema podacima regionalne gospodarske komore iz Novoga Mesta, na područje pokrajina Dolenjska i Bela Krajina do nedavno se svaki dan na posao preko granice vozilo i vraćalo natrag u mjesto prebivanja u Hrvatskoj oko 650 hrvatskih državljana.

Uz problem jer su zatvoreni svi malogranični prijelazi, njima je odlazak na posao onemogućen i na snazi je zabrana rada za dnevne migrante na tom području, gdje je trenutačno zabilježeno preko 60 slučajeva infekcije koronavirusom, a nekima je određena i karantena.

Najviše zaposlenih Hrvata dnevnih migranata radi u pograničnoj Metliki (292), zatim u Črnomelju (140) i Novom Mestu (174), ali i u drugim mjestima.

Kako prenose slovenski mediji, poduzeća u kojima nije došlo do privremenog prekida proizvodnja sada odsutnost hrvatskih zaposlenika
pokušavaju riješiti organizacijskim mjerama i osigurati siguran radni proces kako bi se ispunili zahtjevi i narudžbe kupaca.

Veći problem s ispadom rada dnevnih migranata ima u Metliki više manjih poduzeća i onih srednje veličine jer se radi o specifičnim poslovima i pozivima koji su i inače deficitarni, pa ih je teško na brzinu kadrovski nadomjestiti.

U općoj bolnici u Novom Mestu kažu da su tamo zaposlena samo dva stručna radnika iz Hrvatske, rentgenolog koji sada posao nastavlja radom kod kuće, te kardiologinja čiji izostanak u sadašnjoj epidemiološkoj situaciji mogu izdržati.

U općoj bolnici Brežice, u općini koja spada u regiju Posavje, koja je za sada koronavirusu bila manje izložena, kažu da kod njih radi šest hrvatskih liječnika koji se svaki dan voze na posao iz Hrvatske i da ih do sada nitko nije obavijestio da ne bi mogli i dalje dolaziti na posao. Ako bi do takve situacije došlo, spremni su na rješenje po kojemu bi ih, u dogovoru s općinskim vlastima smjestili u samoj bolnici ili u apartmanima kojima raspolaže općina, kazala je ravnateljica te bolnice Anica Hribar, prenose mediji.

Tagovi: hrvatski radnici u Sloveniji, Revoz, Metlika, Novo Mesto
PROČITAJ I OVO
I Head zainteresiran za Alpinu
INTERES
I Head zainteresiran za Alpinu
LJUBLJANA - Osim begunjskog Elana, za kupnju slovenskog proizvođača obuće Alpina Žiri zainteresirana je i multinacionalna kompanija Head u vlasništvu Johana Eliascha, od prošle godine novog predsjednika Međunarodne skijaške federacije (FIS), piše ljubljanski Dnevnik.
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ŠIRENJE
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ZAGREB - Nakon pet godina poslovanja poznati beogradski gastro koncept Ferdinand knedle ušao je u drugu fazu razvoja koja podrazumijeva širenje na nova tržišta putem franšize.
Zaključena prodaja Optima Telekoma
FINALIZACIJA
Zaključena prodaja Optima Telekoma
ZAGREB -  HT holding (društvo u 100% vlasništvu HT-a) prenio 17,41% dionica Optime, a Zagrebačka banka 36,90% dionica Optime na Telemach Hrvatska d.o.o. koji time stječe ukupno 54,31% dionica Optime.
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
DOKAPITALIZACIJA
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
ZAGREB - Upisom povećanja temeljnog kapitala u sudski registar uspješno je završena dokapitalizacija Dalekovoda d.d..
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
NAKNADA
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
ZAGREB - Autobusni prijevoznici traže da im se se isplati trošak hladnog pogona u vrijednosti od barem 50 posto ugovorenog iznosa s državom, jer imaju velike troškove budući da su zbog zatvaranja škola ostali bez ugovorenog i očekivanog prihoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE