GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skupština Adrisa: Operativno i financijski spremni za daljnji iskorak

Skupština Adrisa: Operativno i financijski spremni za daljnji iskorak
STABILNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2021 / 15:42
Autor: SEEbiz
ROVINJ - Sjednicom Glavne skupštine Adris grupe, održanom danas u Rovinju, završilo je održavanje glavnine godišnjih skupština društava u sastavu Grupe. Tijekom dana održane su i skupštine Maistre, HUP-a Zagreb i Cromarisa.

Glavna skupština Croatia osiguranja održana je 18. lipnja, dok će se skupština Grand hotela Imperial d.d. održati 1. srpnja 2021.

Obrazlažući prošlogodišnje poslovne rezultate, poslovodstvo tvrtke podsjetilo je okupljene dioničare kako je pandemija koronavirusa, koja je započela početkom 2020. godine, dovela do globalne gospodarske krize, najveće od Drugoga svjetskog rata. Prekinuti su opskrbni lanci, smanjeno je ili potpuno onemogućeno prekogranično kretanje stanovništva, a neizvjesnost je utjecala i na pad gospodarskog optimizma. Uz spomenutu gospodarsku krizu, Hrvatsku su u 2020. godini pogodila i dva razorna potresa, što je dovelo do pada GDP za više od osam posto, a znatno je povećan i javni dug.

I u takvim okolnostima, istaknuo je predsjednik Uprave Adrisa, Marko Remenar, poslovni sustav Adrisa zadržao je stabilnost temeljenu na diverzificiranom portfelju sa znatnim potencijalom za daljnji rast i unaprjeđenje u sva tri posla.

Pritom je, naveo je Remenar, konsolidirana EBITDA Adris grupe iznosila gotovo 600 milijuna kuna, što je pad od 40 posto u usporedbi s najboljim Adrisovim godinama, „ali je to rezultat koji je omogućio investicije i tijekom 2020., zadržavanje radnih mjesta i stabilnu neto cash poziciju Grupe te restituciju dividendne politike. Odnosno, takav rezultat omogućio je kontekst potreban za isplatu dividende koja će, sukladno rastućim rezultatima, i u sljedećim godinama biti dio poslovne politike ove Grupe“.

Nakon što su predsjednici uprava Adrisovih tvrtki dioničarima predstavili ostvarene rezultate u osiguranju, turizmu i marikulturi: Davor Tomašković (Croatia osiguranje), Tomislav Popović (Maistra) i Ivan Leko (Cromaris), Remenar je još jednom istaknuo kako su na razini cijelog sustava poslovne aktivnosti tijekom 2020. bile usmjerene na povećanje efikasnosti nužne za realiziranje pozitivnog rezultata, uz fokus na digitalizaciju i inovacije „s ciljem povećanja komparativne prednosti u svim našim poslovima te nastavak intenzivnih priprema za strateški relevantne investicije.

Pri tome, zaduženost sustava je i dalje iznimno niska, jer smo i ovu kriznu godinu završili ispod 1x EBITDA. S druge strane, to je preduvjet za početak realizacije našeg ambicioznog razvojnog plana. Operativni preduvjeti na razini sustava su uspostavljeni, primjerice, uspostavljeno je upravljanje procesom nabave na razini Grupe, centralizirano je upravljanje nekretninama, pomaknuli smo fazu pripreme investicija i donošenja odluke o investicijama za sljedeću sezonu te smo digitalizirali proces praćenja pripreme i izvođenja investicija. Ukratko, Adris je i operativno i financijski spreman za daljnji iskorak“.

Dividenda 12,5 kn po dionici iz zadržane dobiti ostvarene u razdoblju od 2005. - 2011. godine

U skladu s objavljenim dnevnim redom, nakon što je Glavna skupština usvojila financijska izvješća za 2020. godinu, donijela je i odluku o upotrebi dobiti iz 2020. godine, odnosno odluku da se lanjska neto dobit, u visini od 3,4 milijuna kuna, rasporedi u zadržanu dobit.
Skupština je potom dala razrješnice članovima Uprave i Nadzornog odbora, te donijela odluku o zamjeni Odluke o upotrebi dobiti iz 2019. godine i Odluke o promjeni u rezervama po osnovi pripajanja ovisnog društva novom odlukom.

Glavna skupština odlučila je i da će se dividenda, u iznosu od 12,5 kuna po dionici, ostvarena poslovanjem Društva u razdoblju od 2005. do zaključno 2011. godine, isplatiti 30. srpnja 2021. na račune imatelja dionica prema stanju i izvodu Središnjeg klirinškog depozitarnog društva na dan 14. srpnja 2021.

Na kraju, donijeta je Odluka o odobrenju Izvješća o primitcima članova Uprave i članova Nadzornog odbora u poslovnoj 2020. godini, te Odluka o imenovanju revizora Društva za 2021. godinu.

Tagovi: Adris Grupa, Marko Remenar, Tomislav Popović, Davor Tomašković, Cromaris, Maistra, dividenda
PROČITAJ I OVO
Lindt osigurao zaštitu za čokoladne zečiće
ZAŠTITA
Lindt osigurao zaštitu za čokoladne zečiće
ŽENEVA - Čokoladni zečići Lindt & Spruenglija umotani u foliju zaslužuju zaštitu od kopija, presudio je u četvrtak najviši švicarski sud, naloživši njemačkom lancu trgovina Lidlu da prestane prodavati sličan proizvod u Švicarskoj i da uništi zalihe.
HŽ Infrastruktura odabrala izvođače radova za obnovu pruge u Zagrebu i sigurnost
POSLOVI
HŽ Infrastruktura odabrala izvođače radova za obnovu pruge u Zagrebu i sigurnost
ZAGREB - HŽ Infrastruktura (HŽI) je za izvođače radova obnove pruge na dionici Zagreb Zapadni kolodvor-Glavni kolodvor odabrala tvrtku Swietelsky, a za unapređenje sigurnosti i tehničke kontrole željezničke infrastrukture zajednicu ponuditelja tvrtki Elektrokem i Iskratel, izvijestili su u četvrtak iz HŽI-ja.
Veliko priznanje struke Studiju Tumpić/Prenc: Pentawards za biodinamička vina Šuran
NAGRADE
Veliko priznanje struke Studiju Tumpić/Prenc: Pentawards za biodinamička vina Šuran
LONDON - Nakon nagrada European Design Award, Red Dot, Dieline Awards i Ideje X, za dizajn etikete biodinamičkih Vina Šuran Studio Tumpić/Prenc osvojio je srebro u kategoriji tamnih vina na najvažnijem međunarodnom natjecanju specijaliziranom isključivo za dizajn ambalaže, Pentawards.
Menadžeri godine u Sloveniji su Blaž Brodnjak i Sabina Sobočan
PRIZNANJA
Menadžeri godine u Sloveniji su Blaž Brodnjak i Sabina Sobočan
PORTOROŽ - Upravni odbor Udruge Manager za upravitelje 2022. godine izabrao je Blaža Brodnjaka, predsjednika Uprave NLB-a, i Sabinu Sobočan, predsjednicu Uprave Varis Lendava. Nagrade će im biti uručene na Menadžment kongresu u Portorožu.
BH Telecom kreće s izgradnjom prvih solarnih elektrana
SOLARI
BH Telecom kreće s izgradnjom prvih solarnih elektrana
SARAJEVO - BH Telecom je raspisao tender za nabavku izgradnje fotonaponskih sistema na deset lokacija baznih stanica svoje radio pristupne mreže.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE