GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skupština Adrisa: Operativno i financijski spremni za daljnji iskorak

Skupština Adrisa: Operativno i financijski spremni za daljnji iskorak
STABILNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2021 / 15:42
Autor: SEEbiz
ROVINJ - Sjednicom Glavne skupštine Adris grupe, održanom danas u Rovinju, završilo je održavanje glavnine godišnjih skupština društava u sastavu Grupe. Tijekom dana održane su i skupštine Maistre, HUP-a Zagreb i Cromarisa.

Glavna skupština Croatia osiguranja održana je 18. lipnja, dok će se skupština Grand hotela Imperial d.d. održati 1. srpnja 2021.

Obrazlažući prošlogodišnje poslovne rezultate, poslovodstvo tvrtke podsjetilo je okupljene dioničare kako je pandemija koronavirusa, koja je započela početkom 2020. godine, dovela do globalne gospodarske krize, najveće od Drugoga svjetskog rata. Prekinuti su opskrbni lanci, smanjeno je ili potpuno onemogućeno prekogranično kretanje stanovništva, a neizvjesnost je utjecala i na pad gospodarskog optimizma. Uz spomenutu gospodarsku krizu, Hrvatsku su u 2020. godini pogodila i dva razorna potresa, što je dovelo do pada GDP za više od osam posto, a znatno je povećan i javni dug.

I u takvim okolnostima, istaknuo je predsjednik Uprave Adrisa, Marko Remenar, poslovni sustav Adrisa zadržao je stabilnost temeljenu na diverzificiranom portfelju sa znatnim potencijalom za daljnji rast i unaprjeđenje u sva tri posla.

Pritom je, naveo je Remenar, konsolidirana EBITDA Adris grupe iznosila gotovo 600 milijuna kuna, što je pad od 40 posto u usporedbi s najboljim Adrisovim godinama, „ali je to rezultat koji je omogućio investicije i tijekom 2020., zadržavanje radnih mjesta i stabilnu neto cash poziciju Grupe te restituciju dividendne politike. Odnosno, takav rezultat omogućio je kontekst potreban za isplatu dividende koja će, sukladno rastućim rezultatima, i u sljedećim godinama biti dio poslovne politike ove Grupe“.

Nakon što su predsjednici uprava Adrisovih tvrtki dioničarima predstavili ostvarene rezultate u osiguranju, turizmu i marikulturi: Davor Tomašković (Croatia osiguranje), Tomislav Popović (Maistra) i Ivan Leko (Cromaris), Remenar je još jednom istaknuo kako su na razini cijelog sustava poslovne aktivnosti tijekom 2020. bile usmjerene na povećanje efikasnosti nužne za realiziranje pozitivnog rezultata, uz fokus na digitalizaciju i inovacije „s ciljem povećanja komparativne prednosti u svim našim poslovima te nastavak intenzivnih priprema za strateški relevantne investicije.

Pri tome, zaduženost sustava je i dalje iznimno niska, jer smo i ovu kriznu godinu završili ispod 1x EBITDA. S druge strane, to je preduvjet za početak realizacije našeg ambicioznog razvojnog plana. Operativni preduvjeti na razini sustava su uspostavljeni, primjerice, uspostavljeno je upravljanje procesom nabave na razini Grupe, centralizirano je upravljanje nekretninama, pomaknuli smo fazu pripreme investicija i donošenja odluke o investicijama za sljedeću sezonu te smo digitalizirali proces praćenja pripreme i izvođenja investicija. Ukratko, Adris je i operativno i financijski spreman za daljnji iskorak“.

Dividenda 12,5 kn po dionici iz zadržane dobiti ostvarene u razdoblju od 2005. - 2011. godine

U skladu s objavljenim dnevnim redom, nakon što je Glavna skupština usvojila financijska izvješća za 2020. godinu, donijela je i odluku o upotrebi dobiti iz 2020. godine, odnosno odluku da se lanjska neto dobit, u visini od 3,4 milijuna kuna, rasporedi u zadržanu dobit.
Skupština je potom dala razrješnice članovima Uprave i Nadzornog odbora, te donijela odluku o zamjeni Odluke o upotrebi dobiti iz 2019. godine i Odluke o promjeni u rezervama po osnovi pripajanja ovisnog društva novom odlukom.

Glavna skupština odlučila je i da će se dividenda, u iznosu od 12,5 kuna po dionici, ostvarena poslovanjem Društva u razdoblju od 2005. do zaključno 2011. godine, isplatiti 30. srpnja 2021. na račune imatelja dionica prema stanju i izvodu Središnjeg klirinškog depozitarnog društva na dan 14. srpnja 2021.

Na kraju, donijeta je Odluka o odobrenju Izvješća o primitcima članova Uprave i članova Nadzornog odbora u poslovnoj 2020. godini, te Odluka o imenovanju revizora Društva za 2021. godinu.

Tagovi: Adris Grupa, Marko Remenar, Tomislav Popović, Davor Tomašković, Cromaris, Maistra, dividenda
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE