GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skupština Adrisa: Operativno i financijski spremni za daljnji iskorak

Skupština Adrisa: Operativno i financijski spremni za daljnji iskorak
STABILNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2021 / 15:42
Autor: SEEbiz
ROVINJ - Sjednicom Glavne skupštine Adris grupe, održanom danas u Rovinju, završilo je održavanje glavnine godišnjih skupština društava u sastavu Grupe. Tijekom dana održane su i skupštine Maistre, HUP-a Zagreb i Cromarisa.

Glavna skupština Croatia osiguranja održana je 18. lipnja, dok će se skupština Grand hotela Imperial d.d. održati 1. srpnja 2021.

Obrazlažući prošlogodišnje poslovne rezultate, poslovodstvo tvrtke podsjetilo je okupljene dioničare kako je pandemija koronavirusa, koja je započela početkom 2020. godine, dovela do globalne gospodarske krize, najveće od Drugoga svjetskog rata. Prekinuti su opskrbni lanci, smanjeno je ili potpuno onemogućeno prekogranično kretanje stanovništva, a neizvjesnost je utjecala i na pad gospodarskog optimizma. Uz spomenutu gospodarsku krizu, Hrvatsku su u 2020. godini pogodila i dva razorna potresa, što je dovelo do pada GDP za više od osam posto, a znatno je povećan i javni dug.

I u takvim okolnostima, istaknuo je predsjednik Uprave Adrisa, Marko Remenar, poslovni sustav Adrisa zadržao je stabilnost temeljenu na diverzificiranom portfelju sa znatnim potencijalom za daljnji rast i unaprjeđenje u sva tri posla.

Pritom je, naveo je Remenar, konsolidirana EBITDA Adris grupe iznosila gotovo 600 milijuna kuna, što je pad od 40 posto u usporedbi s najboljim Adrisovim godinama, „ali je to rezultat koji je omogućio investicije i tijekom 2020., zadržavanje radnih mjesta i stabilnu neto cash poziciju Grupe te restituciju dividendne politike. Odnosno, takav rezultat omogućio je kontekst potreban za isplatu dividende koja će, sukladno rastućim rezultatima, i u sljedećim godinama biti dio poslovne politike ove Grupe“.

Nakon što su predsjednici uprava Adrisovih tvrtki dioničarima predstavili ostvarene rezultate u osiguranju, turizmu i marikulturi: Davor Tomašković (Croatia osiguranje), Tomislav Popović (Maistra) i Ivan Leko (Cromaris), Remenar je još jednom istaknuo kako su na razini cijelog sustava poslovne aktivnosti tijekom 2020. bile usmjerene na povećanje efikasnosti nužne za realiziranje pozitivnog rezultata, uz fokus na digitalizaciju i inovacije „s ciljem povećanja komparativne prednosti u svim našim poslovima te nastavak intenzivnih priprema za strateški relevantne investicije.

Pri tome, zaduženost sustava je i dalje iznimno niska, jer smo i ovu kriznu godinu završili ispod 1x EBITDA. S druge strane, to je preduvjet za početak realizacije našeg ambicioznog razvojnog plana. Operativni preduvjeti na razini sustava su uspostavljeni, primjerice, uspostavljeno je upravljanje procesom nabave na razini Grupe, centralizirano je upravljanje nekretninama, pomaknuli smo fazu pripreme investicija i donošenja odluke o investicijama za sljedeću sezonu te smo digitalizirali proces praćenja pripreme i izvođenja investicija. Ukratko, Adris je i operativno i financijski spreman za daljnji iskorak“.

Dividenda 12,5 kn po dionici iz zadržane dobiti ostvarene u razdoblju od 2005. - 2011. godine

U skladu s objavljenim dnevnim redom, nakon što je Glavna skupština usvojila financijska izvješća za 2020. godinu, donijela je i odluku o upotrebi dobiti iz 2020. godine, odnosno odluku da se lanjska neto dobit, u visini od 3,4 milijuna kuna, rasporedi u zadržanu dobit.
Skupština je potom dala razrješnice članovima Uprave i Nadzornog odbora, te donijela odluku o zamjeni Odluke o upotrebi dobiti iz 2019. godine i Odluke o promjeni u rezervama po osnovi pripajanja ovisnog društva novom odlukom.

Glavna skupština odlučila je i da će se dividenda, u iznosu od 12,5 kuna po dionici, ostvarena poslovanjem Društva u razdoblju od 2005. do zaključno 2011. godine, isplatiti 30. srpnja 2021. na račune imatelja dionica prema stanju i izvodu Središnjeg klirinškog depozitarnog društva na dan 14. srpnja 2021.

Na kraju, donijeta je Odluka o odobrenju Izvješća o primitcima članova Uprave i članova Nadzornog odbora u poslovnoj 2020. godini, te Odluka o imenovanju revizora Društva za 2021. godinu.

Tagovi: Adris Grupa, Marko Remenar, Tomislav Popović, Davor Tomašković, Cromaris, Maistra, dividenda
PROČITAJ I OVO
Revita demantira odlazak s hrvatskog tržišta
DEMANTI
Revita demantira odlazak s hrvatskog tržišta
BEOGRAD - Kompanija Revita nastavlja svoje poslovanje na hrvatskom tržištu usprkos pokušajima bivših poslovnih partnera da je diskreditiraju i dovedu kupce u zabludu da brend Revita više ne postoji.
Artuković: Franck nije na prodaju
JASNA PORUKA
Artuković: Franck nije na prodaju
ZAGREB - Franck razmatra prilike u regiji, zanima nas akvizicija tvrtke koja ima srodan asortiman... Zainteresirani smo za razgovore. Franck ima još potencijala za rast i razvoj.
Na godinu dana odgođen početak rada Podravkine tvornice kod Mostara
VEĆI KAPACITETI
Na godinu dana odgođen početak rada Podravkine tvornice kod Mostara
MOSTAR - Početak proizvodnje u prehrambenoj tvornici u Kruševu pored Mostara, koja je zajednički projekt tvrtki Marinada i Podravke, odgođen je za godinu dana, ali je istovremeno povećan kapacitet prerade.
U Europi trenutno nedostaje čak 400.000 vozača kamiona
VOZAČI
U Europi trenutno nedostaje čak 400.000 vozača kamiona
ZAGREB – Uz rastuću nestašicu plina, sirovina, plastike, građevnog drva, čipova i ostale robe, Europu i svijet pogodila je nova nevolja koja dodatno otežava trgovinu i proizvodnju te gura cijene uvis.
Uber vozačima u Britaniji nudi plan mirovinske štednje
PLANOVI
Uber vozačima u Britaniji nudi plan mirovinske štednje
LONDON - Američka digitalna kompanija za usluge prijevoza Uber Technologies objavila je da će svim vozačima u Britaniji koji ispunjavaju uvjete ponuditi plan mirovinske štednje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE