GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skupština Croatia Airlinesa odlučila o povećanju kapitala za 350 milijuna kuna

Skupština Croatia Airlinesa odlučila o povećanju kapitala za 350 milijuna kuna
KAPITAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2020 / 16:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Izvanredna skupština Croatia Airlinesa u ponedjeljak je odlučila o povećanju temeljnog kapitala za 350 milijuna kuna, uplatom u novcu i izdavanjem novih dionica, kao mjeru financijske pomoći Republike Hrvatske u aktualnoj pandemiji Covid-a 19, priopćili su iz Croatia Airlinesa.

Dioničari su odlučili o povećanju temeljnog kapitala sa 277,88 milijuna kuna na 627,88 milijuna, putem izdavanja novih 35 milijuna redovnih dionica, nominalnog iznosa od 10 kuna.

Povećanje kapitala provodi se temeljem ugovora o ulaganju zaključenom između Republike Hrvatske i Croatia Airlinesa. Pritom se zakonsko pravo prvenstva pri upisu novih dionica u cijelosti isključuje svim postojećim dioničarima društva koji su dioničari na dan donošenja ove odluke, izuzev Republike Hrvatske.

Svrha povećanja temeljnog kapitala jest vraćanje stanja kapitala i rezervi društva na razinu prije krize uzrokovane pandemijom Covid-19, odnosno na dan 31. prosinca .2019. godine, a što je jedna od primjenjivih mjera financijske pomoći Republike Hrvatske temeljena na dokumentu Europske komisije koji definira "Privremeni okvir za mjere državne potpore u svrhu podrške gospodarstva u aktualnoj pandemiji Covid-a 19“.

"To nam daje dodatnu snagu neophodnu za mjesece u kojima ćemo i nadalje biti podrška našim građanima i gospodarstvu, nastojeći u svakom trenutku omogućiti prijevoz putnika i robe te na svoj način, trenutno otežanu prometnu povezanost i gospodarsku situaciju, učiniti jednostavnijom, opravdavajući povjerenje našeg vlasnika i svih građana RH", istaknuo je predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić.

Ranije danas Vlada je na sjednici odobrila državnu potporu Croatia Airlinesu, u ukupnom iznosu od 600 milijuna kuna, od čega se 350 milijuna kuna odnosi na dokapitalizaciju nacionalne zračne kompanije, a 250 milijuna kuna na vlasnički zajam. Ujedno, Vlada je ovlastila predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture da na današnjoj skupštini glasa za povećanje temeljnog kapitala Croatia Airlinesa.

Prema obrazloženju Vladine današnje odluke, sukladno projekciji novčanog toka Croatia Airlines za idućih 12 mjeseci, utvrđen je nedostatak financijskih sredstava za redovno poslovanje i održavanje operacija. Zajmom dioničara u iznosu od 250 milijuna kuna stabilizirat će se poslovanje kompanije, čime će se spriječiti brojni negativni učinci na stanovništvo i gospodarstvo Republike Hrvatske što će najizravnije osjetiti zrakoplovni i turistički sektor dok će se posljedice neizravno širiti i na ostale gospodarske grane, obrazlažu iz Vlade.

Temeljem odluke o povećanju kapitala, na Skupštini je danas donesena i odluka o izmjeni Statuta Društva vezano uz promjenu iznosa temeljnog kapitala te je donesena i odluka o utvrđivanju pročišćenog teksta Statuta Društva.

Isto tako, za članove Nadzornog odbora društva za razdoblje od tri mjeseca počevši od 15. siječnja 2021. godine izabrani su Zlatko Mateša, Nataša Munitić, Zoran Barac i Mirko Tatalović.

Croatia Airlines je u prvih devet mjeseci ove godine zabilježila operativni gubitak od 222,4 milijuna kuna, koji s neto rezultatom financiranja daje neto gubitak od 243,5 milijuna kuna.

Povećanje neto gubitka za 195,1 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje 2019. godine izravna je posljedica smanjenje potražnje za uslugom zračnog prijevoza u uvjetima globalne pandemije, što je kompaniji u razdoblju od travnja do rujna 2020.. izravno smanjilo prihode za 70 posto.

Posljedično je došlo do smanjenja naleta za 11.709 letova i pada broja prevezenih putnika od 69 posto, odnosno prevezeno je 1,17 milijuna putnika manje.

Iz kompanije su nedavno poručili da će poslovanje do kraja 2020. godine uvelike će ovisiti o vanjskim čimbenicima, odlukama i preporukama Stožera civilne zaštite RH, koje izravno utječu na mogućnost putovanja u domaćem i međunarodnom redovitom prometu.

Tagovi: Croatia Airlines, Jasmin Bajić, Vlada RH
PROČITAJ I OVO
Oporavak zračnog prometa promiješao ljestvicu najprometnijih zračnih luka
RANGIRANJA
Oporavak zračnog prometa promiješao ljestvicu najprometnijih zračnih luka
LONDON - Svjetskim zračnim lukama lani je putovalo gotovo 8,5 milijardi putnika, što je 27,2 posto više nego 2022. godine, prema prvoj procjeni Međunarodnog vijeća zračnih luka (ACI).
Stiglo šest ponuda za 3. maj, ima i velikih igrača
INTERES
Stiglo šest ponuda za 3. maj, ima i velikih igrača
RIJEKA - Šest je potencijalnih ponuditelja koji u ovoj, neobvezujućoj fazi iskazuju interes za kupnju trećemajske tvrtke-kćeri "3. maj Rijeka 1905".
Za zakup Željezare Nikšić stigla jedna ponuda
ZAKUP
Za zakup Željezare Nikšić stigla jedna ponuda
PODGORICA - Na drugi međunarodni javni poziv za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare stigla je jedna ponuda.
Continental zatvara tvornicu tiskarske gume u Kranju
ZATVARANJE
Continental zatvara tvornicu tiskarske gume u Kranju
KRANJ - Continental zbog loših tržišnih uvjeta zatvara tvornicu za proizvodnju tiskarskih guma u Kranju. Odluka će utjecati na 70 radnih mjesta.
Amerikanci preuzeli manjinske udjele u Pretisu i bugojanskom Binasu
VOJNA INDUSTRIJA
Amerikanci preuzeli manjinske udjele u Pretisu i bugojanskom Binasu
SARAJEVO - Američka kompanija Regulus Global preuzela je 33 posto dionica vogošćanskog Pretisa i manjinski paket dionica bugojskog Binasa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE