GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skupština Dalekovoda: Najprije smanjenje temeljnog kapitala pa dokapitalizacija

Skupština Dalekovoda: Najprije smanjenje temeljnog kapitala pa dokapitalizacija
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2021 / 19:46
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dalekovod je u četvrtak objavio da su dioničari na jučerašnjoj skupštini prihvatili odluke o smanjenju temeljnog kapitala s 247,19 na 2,47 milijuna kuna, i to spajanjem sto u jednu dionicu, te potom povećanju za najmanje 150 a najviše 410 milijuna kuna, a za sudjelovanje u toj dokapitalizaciji već ranije su zajedničku uvjetovanu ponudu dali Construction Line i Končar EI.

Glavna skupština Dalekovoda održana je u četvrtak, 30. lipnja, a na njoj su dioničari prvo odlučili da se lanjski gubitak od 10 milijuna kuna pokrije iz dobiti koja se planira realizirati u budućim razdobljima te donijeli odluke o smanjenju te o povećanju temeljnog kapitala, kako bi se pokrili i raniji gubici kompanije.

Skupština je tako odlučila da se za pokriće gubitaka iz prethodog razdoblja iskoriste rezerve u iznosu od 129,8 milijuna kuna, pri čemu 86,14 milijuna kuna otpada na rezerve kapitala, 32,19 milijuna kuna na statutarne rezerve, a 11,5 milijuna na zakonske rezerve.

No, kako je ukupni preneseni gubitak Dalekovoda veći od raspoloživih rezervi - premašuje 398,1 milijun kuna, tako bi nakon pokrića dijela gubitaka iz rezervi nepokriveno ostalo još 268,3 milijuna kuna.

Stoga je skupština odlučila o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala za 244,7 milijuna kuna, kako bi se za toliko pokrili akumulirani gubitci, nakon čega bi ostalo nepokriveno još 23,6 milijuna kuna gubitaka.

Temeljni kapital Dalekovoda, sukladno odluci skupštine, bio bi smanjen sa 247,19 na 2,47 milijuna kuna, a to bi se smanjenje provelo spajanjem dionica u omjeru 100:1 odnosno svakih 100 redovnih dionica spojiti u jednu novu. Kako bi se matematički omogućilo to spajanje dionica prije toga je temeljni kapital smanjen za 50 kuna, i to povlačenjem pet vlastitih dionica.

Dioničari koji na svojim računima nemaju dovoljan broj dionica da bi nakon njihova spajanja stekli cijeli broj novih dionica, mogu zatražiti otkup dionica od Dalekovoda, koji drži 98.836 vlastitih dionica.

Sukladno odluci skupštine, temeljni kapital Dalekovoda bi se povećao za najmanje 150 milijuna kuna, a najviše 410 milijuna kuna, a radi prikupljanja sredstava za namirenje dugova prema vjerovnicima iz predstečajne nagodbe sklopljene krajem siječnja 2014. godine, a eventualni ostatak koristio bi se za financiranje tekućeg poslovanja.

Dokapitalizacija bi se provela uplatom u novcu odnosno ulozima u pravima (unosom tražbina), izdavanjem najmanje 15 a najviše 41 milijun novih dionica, nominale 10 kuna.

Povećanje temeljnog kapitala provest će se javnom ponudom novih dionica, uz isključenje prava prvenstva postojećih dioničara pri upisu novih dionica.

Upis će se provoditi u dva eventualno tri kruga, pri čemu bi se trećem pristupilo samo ako u prethodnim krugovima nisu upisane i uplaćene sve nove dionice. U tom posljednjem krugu pravo upisa preostalih dionica, i to 15 milijuna dionica imala bi tvrtka Construction Line, sa sjedištem na Malti, i to ulogom u pravima, odnosno unosom tražbina vrijednih 150 milijuna kuna. Inače, prema pisanju medija, tvrtka Construction Line je vlasnički povezana s ENNA grupom odnosno PPD-om Pavla Vujnovca.

U prvom krugu pravo upisa novih dionica imali bi dioničari Dalekovoda, a u drugom svi zainteresirani ulagatelji.

Odlukom skupštine utvrđen je i donji prag za sudjelovanje u ta dva kruga - pojedini ulagatelj može upisati najmanje milijun novih dionica odnosno steći dionice u vrijednosti od najmanje 10 milijuna kuna.

Dioničari su također donijeli i odluku kojom su dali odobrenje za stjecanje dionica bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanja.

Inače, početkom veljače Dalekovod je objavio javni poziv na iskaz interesa za sudjelovanje u financijskom restrukturiranju kompanije kako bi se utvrdilo postoji li interes za sudjelovanje u tom projektu.

U pozivu za skupštinu, koji je objavljen u drugoj polovini svibnja, iz Dalekovoda su naveli da su "zaprimili dva iskaza intresa, od kojih je samo jedan rezultirao konkretnom ponudom i to zajedničkom uvjetovanom ponudom društava Construction Line i Končar Elektroindustrija koji su iskazali interes da sudjeluju u financijskom restrukturiranju društva kroz ulaganje u temeljni kapital društva, podložno uvjetima navedenim u ponudi".

Isti dan kada je objavljen taj poziv za skupštinu (21. svibnja) Končar EI je putem Zagrebačke burze potvrdio da je dostavio uvjetovanu ponudu za sudjelovanje u dokapitalizaciji Dalekovoda, uz napomenu da nisu u mogućnosti iznosititi bilo kakve dodatne informacije jer je odluka o dokapitalizaciji u domeni glavne skupštine Dalekovoda.

Po zadnjim podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD), Dalekovod je u većinskom vlasništvu tvrtke Konsolidator, koji ima 15 milijuna dionica ili 60,68 posto dionica. U vlasničkoj strukturi Dalekovoda su i neki mirovinski fondovi pa tako primjerice AZ obvezni mirovinski fond kategorije B ima 832.297 ili 3,37 posto dionica, a PBZ/Croatia osiguranje obvezni mirovinski fond kategorije B ima 312.528 dionica ili 1,26 posto, itd.

Tagovi: Dalekovod, Končar EI, Construction Line
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE