GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skupština dioničara: Uprava Uljanika nije dobila razrješnicu

Skupština dioničara: Uprava Uljanika nije dobila razrješnicu
OČEKIVANO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.10.2018 / 15:32
Autor: SEEbiz / Novi list
PULA - Velikom većinom prisutnih dioničara Uprava Uljanika na čelu s Giannijem Rossandom nije dobila dobila razrješnicu na glavnoj skupštini u Puli što znači da joj je iskazano nepovjerenje, drugim riječima - nakon završetka ove skupštine koja još uvijek traje vodeći ljudi Uljanika mogu početi pakirati kufere.

Nepovjerenje Upravi Uljanika je iskazalo gotovo 80 posto prisutnih dioničara, među kojima, podsjetimo, najveći udio drže sami bivši i sadašnji radnici - gotovo 47 posto.

Za pretpostaviti je da razrješnicu neće dobiti ni članovi Nadzornog odbora Uljanika.

U Puli je ujutro počela glavna skupština Uljanika na kojoj bi trebao biti imenovan novi Nadzorni odbor, a vjerojatno potom i nova uprava.

Početak skupštine je bio prilično miran i nije bilo okupljanja radnika, koji, podsjetimo, nisu dobili plaću za rujan, a po svemu sudeći najrealnija opcija je isplata prve od tri minimalne plaće koju u slučaju blokade ili stečaja poslodavca isplaćuje Agencija za osiguranje radničkih tražbina.

Na skupštini u Puli je i predstavnik "3. maja" i sindikalac Juraj Šoljić, koji se kandidirao za člana Nadzornog odbora Uljanika.

Kako doznajemo od Šoljića, za četvrtak je zakazan postupak mirenja u "3. maju", a u sklopu priprema za štrajk zbog neisplate plaća. Riječko brodogradilište u blokadi je od 23. kolovoza i opasno se približava rok od 60 dana nakon čega se stečaj otvara po službenoj dužnosti.

Od Šoljića doznajemo da, kad već nema neke koristi od uprave, a čini se dosad i od resornog ministarstva, da su jučer sami sindikalisti krenuli zvati kooperante i dobavljače da odblokiraju račun, makar na nekoliko sati.

Prema neslužbenim informacijama, u ovom trenutku težina ovršnih isprava na računu "3. maja" iznosi blizu 40 milijuna kuna, a među onima koji su blokirali račun su Ministarstvo financija, HEP, Jadranski pomorski servis, Mick, Ivis, Vranjak.

Šoljić kaže da je velika većina njih susretljiva, međutim, da postoji i firma koja bi mogla stvarati probleme. Navodno je iz Mađarske i zasad se nije uspjelo doći do ovlaštene osobe.

Ako se po jutru dan poznaje, prijedlozi odluka aktualne Uprave i Nadzornog odbora Uljanika teško da će dobiti suglasnost odnosno potrebnu većinu među dioničarima.

Oko podneva je na dnevnom redu bilo glasanje o izvješću Uprave o stanju i poslovanju društva za prošlu godinu, ali već prethodna točka koja se odnosila na izvješće nije dobila većinu.

Dioničarima Uljanika obratio se predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda koji je krenuo riječima kako se skupština održava u najtragičnijim trenucima za Uljanik.

I dok Rossanda nije govorio o katastrofalnim financijskim pokazateljima Uljanika u prošloj godini, uz obrazloženje da je o tome već bilo riječi na skupštini, zadržao se na razdoblju od veljače ove godine naovamo.

Ne postoji opcija stečaja već samo likvidacije

Zanimljivo je da je Rossanda maltene pohvalio bivšu ministricu Martinu Dalić kazavši da je dok je ona vodila resor postojala intenzivna suradnja između posrnulog pulskog škvera i ministarstva.

Premda se, dodao je Rossanda, nisu uvijek oko nekih stvari slagali.

Kao što aktualni ministar gospodarstva Darko Horvat sve manje štedi čelne ljude Uljanika i način na koji oni vide održivo poslovanje, tako je i Rossanda kazao kako Horvatova zadnja izjava kojom se pita kako se mogu graditi tri broda godišnje na dva navoza, znači da, smatra Rossanda, ministar nije ni pogledao program restrukturiranja Uljanika ili ne zna baš ništa.

Rossanda je ustvrdio kako za Uljanik ne postoji opcija stečaja već samo likvidacije nakon što je dobio 96 milijuna eura rescue aida početkom godine. To su pravila Euroske komisije.

Na tom tragu nastavio je daljnje izlaganje, koje se ukratko može svesti na to da je program restrukturiranja s Dankom Končarom jedini put da Uljanik preživi.

Rossanda je pred dioničarima rekao i kako je ideja njegovog managementa bila da se na prostoru Arsenala napravi marina za mega jahte, no da je 'Končareva želja bila drugačija'.

Na glavnoj skupštini Uljanika primjetno je da za razliku od veljače ove godine nema predstavnika ministarstva gospodarstva.

Tagovi: Skupština dioničara, Uprava Uljanika, Gianni Rossanda, Uljanik, 3. maj
PROČITAJ I OVO
Dalekovod: Gubitak, ali i snažan rast EBITDA u devet mjeseci
SOLIDNO
Dalekovod: Gubitak, ali i snažan rast EBITDA u devet mjeseci
ZAGREB - Poslovni prihodi Grupe iznose 944,2 milijuna kuna i veći su za 11 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
Berlinski aerodrom otvoren devet godina kasnije od planiranog
OTVORENJE
Berlinski aerodrom otvoren devet godina kasnije od planiranog
BERLIN - U subotu je s devet godina zakašnjenja i nakon mnogobrojnih skandala otvoren središnji berlinski aerodrom koji nosi ime bivšeg berlinskog gradonačelnika i njemačkog kancelara Willyja Brandta.
Imperial Riviera Grupa s gubitkom od 22,2 milijuna kuna
GUBITAK
Imperial Riviera Grupa s gubitkom od 22,2 milijuna kuna
RAB - Zbog negativnih utjecaja pandemije, hotelska grupacija Imperial Riviera u prvih devet mjeseci ove godine bilježila je gubitak od 22,2 milijuna kuna, nasuprot neto dobiti od gotovo 64 milijuna kuna u istom lanjskom razdoblju, pokazuje financijsko izvješće te kompanije.
Ingra: Znatno bolji rezultat nego lani
POBOLJŠANJE
Ingra: Znatno bolji rezultat nego lani
ZAGREB - Prihodi od prodaje Ingre u prvih devet mjeseci iznose 13 milijuna kuna, što je za milijun kuna manje u odnosu na prvih devet mjeseci 2019. godine.
Oštar pad neto dobiti Dukata
POTONUĆE
Oštar pad neto dobiti Dukata
ZAGREB - Dukat je u prvih devet mjeseci ostvario neto dobit od 9,1 milijun kuna, što je pad za 30,6 milijuna kuna ili 77,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuje financijsko izvješće te kompanije objavljeno u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE