GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Skupština EPCG usvojila odluku o prodaji uglja

Skupština EPCG usvojila odluku o prodaji uglja
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.01.2018 / 19:00
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Akcionari Elektroprivrede (EPCG) danas su na vanrednoj sjednici Skupštine sa 99,96 odsto glasova usvojili ugovor o prodaji uglja između te kompanije i Rudnika uglja.

Riječ je o petogodišnjem ugovoru koji će se primjenjivati od 1. aprila ove do kraja 2022. godine i koji bi, prema ocjeni nadležnih iz EPCG, toj kompaniji donio godišnju uštedu od oko milion eura, odnosno pet miliona eura do kraja njegoovg važenja.

Direktor Direkcije za pravne poslove EPCG Željko Ćorić, saopštio je da je taj ugovor neophodan kako bi se obezbijedilo nesmetano snabdijevanje električnom energijom, što je i javni interes.

Prema njegovim riječima, važeči ugovor ističe 31. marta, a usaglašavan je na najbolji mogući način tokom nekoliko mjeseci pregovaranja.

"Radi se o ugovoru koji je u najvećem dijelu isti kao do sada važeći, a sačinjen je u saglasnosti sa zahtjevom međunarodnih bankarskih institucija", rekao je Ćorić i naveo da je taj dokument unaprijeđen značajno u interesu EPCG.

"Ugovor štiti EPCG uslijed planirane ekološke rekonstrukcije, jer se mora obezbijediti kontinuiran rad Rudnika uglja, kako bi bila i kontinuirana proizvodnja u Termoelektrani (TE) Pljevlja", kazao je Ćorić.

On je podsjetio da je dosadašnji ugovor bio na tri godine i da je cijena od 2010. godine do prošle bila 25,65 eura.

"Sada ovaj ugovor ima cijenu od 24 eura. EPCG cijenu vezuje za toplotu, za ono što je bitno za samu proizvodnju energije, a ne količinu, razmišljajući kakve oscilacije mogu biti na tržištu energije", rekao je Ćorić.

Manjinski akcionar Dejan Mijović, ocijenio je da se potpisivanjem tog petogodišnjeg ugovora šteti interesu akcionara i EPCG.

On je pitao zašto Vlada ne pošalje predstavnike da vidi da li Rudnik uglja obavlja rekultivaciju, i zašto ne pošalje inspektore da ispitaju stanje u kompanija koja, kako tvrdi, ima gubitke i velike obaveze.

"Treba li EPCG sve to da preuzme na sebe kada kupi akcije Rudnika uglja", pitao je Mijović i ocijenio da se zaključivanjem sadašnjeg ugovora povećava cijena akcija italijanske kompanije A2A i biznismena Aca Đukanovića.

Izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić, rekao je da je ugovor predložen vođen isključivo interesima te energetske kompanije, polazeći od činjenice da se njime obezbjeđuje kontinuitet poslovanja TE Pljevlja.

Prema riječima Noveljića, riječ je o najpovoljnijim uslovima za EPCG u posljednjem periodu. On je kazao da je postignut kompromis za obje kompanije i u interesu energetskog sektora.

Noveljić tvrdi da ni na koji način taj ugovor ne može povećati procijenjenu cijenu akcija Rudnika uglja.

Predsjednik Odbora direktora EPCG, Đoko Krivokapić, podsjetio je na opravdanost tog ugovora, proisteklog nakon sagledavanja značaja dva sistema za Crnu Goru i njen energetski bilans.

Tagovi: Elektroprivreda Crne Gore, ugalj, Rudnik uglja, Željko Ćorić
PROČITAJ I OVO
EMA neće odobriti Sputnjik V ove godine
ZABRANE
EMA neće odobriti Sputnjik V ove godine
ZAGREB – Europska agencija za lijekove (EMA) odluku o odobrenju Sputnjika V, ruskog cjepiva protiv koronavirusa, donijet će najranije u prvom kvartalu 2022. jer još uvijek nema dovoljno podataka, rekao je u četvrtak izvor upućen u to pitanje.
Tvrtka Šestan-Busch sklopila novi posao na sajmu u Parizu
POSLOVI
Tvrtka Šestan-Busch sklopila novi posao na sajmu u Parizu
PARIZ - Na najvećem međunarodnom sajmu domovinske sigurnosti i vojno-policijske opreme Milipol 2021., koji se od 19. do 22. listopada održava u Parizu, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore zajednički su nastupile i hrvatske tvrtke HS Produkt, Šestan-Busch, Agencija Alan, P-mtč, Klaster konkurentnosti obrambene industrije, a na hrvatskom je štandu svoje proizvode predstavila i tvrtka Odjeća.
FlixMobility preuzeo Greyhound
AKVIZICIJE
FlixMobility preuzeo Greyhound
ZAGREB – Globalni pružatelj mobilnosti, FlixMobility grupa kojoj pripadaju brendovi FlixBus i FlixTrain, objavljuju kupovinu Greyhound Lines, Inc. (˝Greyhound˝), najveće međunarodne autobusne kompanije u Sjedinjenim Američkim Državama, od FirstGroup plc.
Vlada odlučila: Mali proizvođači jakih alkoholnih pića oslobođeni trošarina
ALKOHOL
Vlada odlučila: Mali proizvođači jakih alkoholnih pića oslobođeni trošarina
ZAGREB - Vlada je sa sjednice u četvrtak u Sabor poslala prijedlog izmjena zakona o trošarinama kojima se provodi njegovo daljnje usklađivanje s pravnom stečevinom EU-a, a najznačajnija predložena izmjena odnosi se na oslobađanje od obaveze plaćanja trošarina za male proizvođače jakih alkoholnih pića.
HT Mostar i Ericsson Nikola Tesla potpisali ugovore vrijedne više od 31 milijun kuna
POSLOVI
HT Mostar i Ericsson Nikola Tesla potpisali ugovore vrijedne više od 31 milijun kuna
MOSTAR - Predsjednik Uprave HT-a Mostar Vilim Primorac i predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević potpisali su u srijedu ugovore ukupne vrijednosti iznad 31 milijun kuna za nadogradnju i proširenje 4G mreže, što će omogućiti veće brzine prijenosa podataka i omogućavanje novu usluga.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE